godziny ale warto Skladniki : Okolo 1kg sarniny 2 torebki prawdziwków Kasza gryczana Fasolka szparagowa Cukinia Marchew Bułka tarta 2Jajka Olej 2 Cebule biale 2 cebule czerwone 3 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku Sól,pieprz,liść laurowy, owoc jalowca (8 ziarenek) Sposób: *Umyte mięso kroimy w kostkę Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia oleju. *W rondelku z woda namaczamy(...)ktory chcemy wydobyć z tego mięsa *Wrzucamy mięsko z calą zawartością z patelni ,ziele angielskie i owoc jalowca *Gotujemy na małym ogniu dosłownie musi pyrgać w garnku. *Kroimy marchew ,ogórki ,cebule ,czosnek cukinie. *Warzywa te wrzucamy po jakiś dwóch godzinach ponieważ mięso wczesniej będzie dalej twarde ,a warzywa nam sie rozgotuja. *gotujemy kaszę gryczana ,hartujemy i odstawiamy **************************************** POMYSŁ
Viola cooks with passioneksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś z kurczaka wędzona, mielona -soczyste pomidory pokrojone w talarki -ketchup -oliwa z oliwek -cebula -oscypek wędzony lub inny ser wędzony -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola(...)pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory, a na nie mieloną pierś z kurczaka, cebulę pokrojona w pióra i ogórek w talarki.Na wierzch trochę ketchupu, ser zmielony lub starty i do piekarnika. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa. Można ją zjeśc klasycznie ...lub z ziarnami! Posyp pizzę ziarnami
Z Kuchni Do Kuchnipółwytrawnego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi rozmaryn 4 papryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła po sporej szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie(...)godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną na sypko. Odstawiamy na ok 15 min. Papryki oczyszczamy wewnątrz. Kaszę mieszamy z jajkiem , dodajemy grzybki i suszony ogórek oraz sól i pieprz do smaku, Nakładamy do pełna wszystkie papryki i wkładamy do garnka z królikiem na ok 20 minut przed zakończeniem duszenia. (W razie potrzeby uzupełniamy płyn). Przed podaniem
Gotowanie jest łatweczosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy(...)wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne *** *** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa
Blog z Apetytemczosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy(...)wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne *** *** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa
Blog z Apetytemparu lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań. składniki(...)mandolinie lub w robocie. Słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterki buraczków, do 3/4 wysokości. Dołożyć koper, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę, wlewam do słoików. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Dokręcić kiedy widzimy
Stare Garyfaszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania. 6. Jeżeli nie macie pomysłu na słone przekąski to zachęcam do przyrządzenia bagietek faszerowanych serkiem wiejskim, szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem . 7. Rolada serowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. 8. Hot wings(...)składników. Wystarczy kupić skrzydełka, przygotować ciasto i przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób naprawdę świetnie smakują (choć są kaloryczne ;)). 9. Tortilla nafaszerowana pomidorami, ogórkami kiszonymi, sałatą oraz piersią kurczaka usmażoną w cieście naleśnikowym. Naprawdę połączenie mięsa i ciasta naleśnikowego jest naprawdę pyszne. W złudzeniu przypomina panierkę z KFC. Radzę każdy placek przeciąć
UgotowaćSałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie(...)fasolki z puszki :) Pyszne sałatki: tabule z pęczakiem , sałatka z twarożku z tuńczykiem , sałatka makaronowa z ciecierzycą i papryką Gdy mamy gotowe buraki i fasolę dodajemy kolejne składniki - pokrojone ogórki i jabłko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na wierzchu sałatki układamy pokruszony ser i wszystko delikatnie skrapiamy oliwą. Nasza sałatka jest gotowa do schrupania
KorniszonkiSałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie(...)fasolki z puszki :) Pyszne sałatki: tabule z pęczakiem , sałatka z twarożku z tuńczykiem , sałatka makaronowa z ciecierzycą i papryką Gdy mamy gotowe buraki i fasolę dodajemy kolejne składniki - pokrojone ogórki i jabłko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na wierzchu sałatki układamy pokruszony ser i wszystko delikatnie skrapiamy oliwą. Nasza sałatka jest gotowa do schrupania
Gotujemy i jemyrolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony 1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie 2 łyżeczki polskiego chrzanu sos sojowy Pałeczki i ostry nóż Komosa: Komosę wysyp na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną bieżącą wodą, intensywnie(...)wlej do ugotowanej komosy i dobrze wymieszaj. Sushi: Na nori kładziemy pasek komosy, dobrze uklepujemy ponieważ komosa jest bardziej sypka od ryżu do sushi, smarujemy serkiem, układamy pasek marchewki, ogórka, oraz paseczki śliwki. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem. Nori wtedy lepiej się sklei. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym
Bon Appetit Małgorzatywszystkim mięsożercom. Podajcie ją z ziemniakami, ryżem lub, jeszcze lepiej, z kluskami z gotowanych ziemniaków (np. śląskimi). Smacznego:) Karkówka po myśliwsku, składniki: 500 g karkówki w plastrach kilka ogórków kiszonych, duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc lub kilka godzin w wodzie) sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i odrobiną mąki do panierowania karkówki(...)panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomiędzy plastrami mięsa i na nim ułożyć odsączone, pokrojone grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek. Przygotować zalewę: połączyć wszystkie składniki zalewy do smaku. Sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny, więc w razie potrzeby
Lekcje w kuchniłyżeczki soli 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego) np. Hortex około 4-5 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego Do dekoracji i nadziania: majonez na oczy ogórek kiszony lub oliwki na oczy ser żółty, szynka, szczypiorek 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się(...)smarujemy woda i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stop na 20-25 minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 7. Po wystudzeniu za pomocą majonezu i/lub ogórków/oliwek robimy oczy żabką a następnie nadziewamy nasze żabki szynką, serem, szczypiorkiem i gotowe. Smacznego !!! Przepis bierze udział w konkursie Hortex na Durszlak.pl
Gotowanie...to proste !jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry(...)wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na boeuf Strogonow: 1,2 kg polędwicy lub udźca wołowego (u mnie udziec) 3 cebule 4 ząbki czosnku 700 g pieczarek 4 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany 30% 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz do smaku(...)przeciąć na pół, a większe na 4 części. Gdy pieczarki są lekko przyrumienione, dodać podsmażoną wcześniej wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Z polędwicą wołową na pewno gotować nieco krócej, gdyż jest ona delikatniejsza. Po tym czasie dodać
Kuchcik gotuje