ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:225/434)

STROGONOW Z KURCZAKA 151

sycąca, gęsta zupa typu gulaszowego w dodatku przygotowuje się ją expresowo.   SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka  300 g pieczarek 2 cebule 2-3 ogórki kiszone  1 czerwona papryka  3 łyżeczki przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 liście laurowe(...)przyprawy. Chwilkę podpiekamy. Wytworzą się płyny i tak ma być, jednak dolewamy jeszcze wody, dodajemy przecier, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut.  Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i chwilkę gotujemy.  Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy musztardę, zupa gotowa.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z kurczakiem, papryką i kukurydzą 111

sałatka do pochrupania … taka, jaka sałatka być powinna:) około 300 g piersi kurczaka przyprawa gyros 1 puszka kukurydzy 5 jajek po jednej papryce: czerwonej i żółtej 3 ogórki kiszone lub 5-6 konserwowych 1 por 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz garść lub dwie łuskanego słonecznika Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę(...)następnie pokroić w kostkę). Jajka gotujmy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Obie papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub na trójkąty. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Majonez mieszamy z musztardą, solą

Smaki Na Talerzu
Boeuf Stroganow 144

łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso(...)poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 181

warto pić sok z kiszonych buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność, – chronią nas przed anemią, są świetnym źródłem(...)wygląd naszych włosów, paznokci i skóry. A więc do roboty, lećcie do sklepu po buraki i przygotujcie domowy sok z buraka !   The post Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 194

jogurcie greckim z przyprawami ...  Mmmm po prostu niebo w gębie :-) Składniki: 2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ogórek kiszony 1 pomidor 1 mała cebula 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżka ketchupu curry sól, piperz vegeta zioła (np. prowansalskie) Wykonanie: Kurczaka kroimy na plastry.  Jogurt grecki łączymy(...)grila elektrycznego lub patelnię grilową lub po prostu na zwykłą patelnię, tylko w tym ostatnim przypadku należy uprzednio skropić ją olejem. Pieczemy kurczaka aż się lekko zarumieni. Pomidora i ogórka kroimy na plastry, cebulę na cienkie krążki. W kubeczku łączymy ketchup z majonezem. Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy

Anielska Kuchnia Ani
Sałatka jarzynowa z fasolą 100

pamiętam takich czasów. Ale postanowiłam wypróbować tą wersję. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 marchewki 1 duży ziemniak 4 jajka 1 jabłko np. szara reneta kilka ogórków kiszonych 0,5 cebuli 0,5szkl. suchej fasoli 1 puszka groszku ok. 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Fasolę wypłukałam, zalałam zimną(...)obrałam ze skórki. Jajka ugotowałam na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu zalałam zimną wodą, a gdy wystygły wyjęłam je z wody i obrałam ze skorupek. Groszek konserwowy i ogórki przełożyłam na durszlak, aby odciekły z zalewy. Marchewki i ziemniaka pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do dużej miski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodałam pokrojone w kostkę jajka i drobno

Waniliowe Improwizacje
Prosta sałatka z bobu z kurczakiem 132

garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże(...)Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić. Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik ten można pominąć. Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz piwny z pieczoną kalarepką 64

więcej, jak tylko polecić przepis ;) Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżka mielonego imbiru 50 g słoniny 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 ogórki kiszone 300 g pieczarek 3 łyżki masła 500 ml ciemnego piwa sól, pieprz 3 goździki 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki miodu akacjowego 3 kalarepki 1 gałązka tymianku(...)rozpuszczamy na patelni. Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy na 6stki, podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy piwem, dodajemy goździki, liście, ziele

R'n'G Kitchen
KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM 107

pieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki), 2 łyżki mascarpone, odrobina mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki(...)bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz

JejKuchnia
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 127

jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę(...)dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 85

liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki ryżu 500 g ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie(...)rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Tatar z łososia, z mango, na awokado 160

może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie(...)ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy

mojewypiekiinietylko
Strogonoff wersja wegańska 94

wcisnąć mu cokolwiek, ale zapewniam że wyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy(...)kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy

greenscarf