ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:219/434)

Domowe bajgle z hummusem i warzywami - czym jest slow life? 152

puszka ciecierzycy (poj. 425 ml) 4 większe ząbki czosnku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ok. 50 ml oliwy Dodatkowo: sałata pomidory świeże ogórki ogórki kiszone lub małosolne Ciecierzycę przełożyć do blendera wraz z około 1/3 zalewy. Resztę zalewy pozostawić do ewentualnego uzupełnienia. Zmiksować na gładko. Czosnek obrać, posiekać drobno nożem, a następnie rozetrzeć z odrobiną(...)dolać pozostałą po odsączeniu zalewę. Na końcu hummus przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na przekrojone bajgle nakładać opłukane i dokładnie osuszone liście sałaty, obficie hummus, a na nim ogórki, pomidory czy inne ulubione dodatki. Zabierając ze sobą do pracy takie śniadanie, wystarczy do oddzielnego pojemniczka nałożyć hummus, a do drugiego warzywa. Bajgle można przekroić, zawinąć w papier śniadaniowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety mielone jak zrazy 2656

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego   u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo(...)surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około 150g). Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek, wędlinę oraz paprykę. Zlepić roladkę, uformować lekko natłuszczonymi dłońmi, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie

W garach u Gosi
Świąteczna sałatka jarzynowa 349

bardzo, a jej wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 5 jajek 1/2 cebuli 4 ogórki kiszone 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku 1 słoik (ok. 300 g) majonezu 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, nie obieraj. Włóż do dużego garnka, zalej wodą(...)włóż do dużej miski. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kosteczkę i dodaj do miski, do pokrojonych warzyw. Cebulę i jabłko obierz i pokroić w małą kostkę pokrój. Ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski razem z odsączonym groszkiem. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez dodaj do sałatki razem z musztardą. Wymieszaj. Przełóż do czystej miski

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasta z jajkami i wędzonym pstrągiem 104

dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku * 4-5 łyżek serka fromage frais (można zastąpić jogurtem greckim, philadelphią lub gęstą(...)ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Klasyka Gotowania
Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 209

makaronem też będzie pyszną kompozycją.  Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie  Składniki : 800 g schabu bez kości  1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona.  natka pietruszki olej kokosowy  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy(...)pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut.  Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut.  Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.  Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 153

smak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć(...)podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła  aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki parówki gotować 5 minut wszystko

W królestwie smaków Beaty
Placki z twarogiem 166

szklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 1 kostka twarogu chudego 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 pomidor 1/2 ogórka  gruntowego 1/2 ogórka kiszonego  sól ,pieprz Wykonanie Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia ,1/2 łyżeczki soli,wlewam kefir i wbijam jajka . Wszystko miksuję na jednolitą masę . Gęstość musi być taka(...)mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też nie problem)  Do drugiej miski wkładam twaróg , jogurt mieszam aby składniki polączyły się , dodaje pokrojone w kostkę pomidory i ogórki ,jeszcze raz mieszam ,doprawiam solą i pieprzem i przekladam na placki . dwie albo 3 warstwy  Smacznego

Eli Gotowanie
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 172

plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy(...)porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa

Smaczne Zdrowe
Sałatka jarzynowa z porem i gruszką 71

sałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki 1 biała część małego pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Zacznę(...)później robię sałatkę, tak było i tym razem. Wracając jednak do samego opisu z przygotowania sałatki... Jarzyny po ostudzeniu kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy obranych gruszek, ogórków, jajek i pora. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy odcedzony groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem

Kardamonovy
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 393

Składniki – jajka faszerowane tuńczykiem: 4 duże jaja (u mnie rozm M) 120 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym/w wodzie 30 g czerwonej lub żółtej papryki 30 g ogórka kiszonego 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!) 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie inne(...)wodą i lekko ostudzone obrać, dzięki czemu skorupka lepiej odchodzi. Obierać delikatnie by nie uszkodzić białka, które będzie wypełniane farszem. Paprykę umyć, suszyć, wydrążyć i pokroić w drobniutką kostkę. Ogórka odsączyć i również drobno pokroić w kosteczkę.   Jajka przekroić wzdłuż na pół i usunąć delikatnie żółtka tak by nie uszkodzić białek. W misce rozgnieść żółtka, dodać dokładnie odsączonego

Ola la LCHF
Wiosenna Pizza z Tuńczykiem 170

Puszka Tuńczyka Princes ja dałam w oleju → 3 łyżki przecieru pomidorowego w temp. pokojowej  → 15 dag sera żółtego tartego np. cheedar → 1/2 czerwonej cebuli  → 2 ogórki kiszone  → ulubiony sos np. BBQ → sól i pieprz do smaku  → np. świeża rukola do posypania  DODATKOWO: → kasza manna lub bułka tarta do podsypywania blaszki →olej najlepiej rzepakowy(...)upływie 15 minut dodaję pozostałe składniki ciasta. Zagniatam. Odstawiam pod przykryciem np. do lodówki na ok 1 godziny.  3. Międzyczasie obieram cebulę i kroję drobno.  Ogórki kroję w kostkę.  Tuńczyka odcedzam z oleju.  4.Wyrośnięte ciasto przekładam na blat. Dzielę na dwie porcję. Podsypuję mąką , rozwałkowuję na kształt koła / foremki do pizzy.  5. Blachę

Gotowanie Patki
Domowy zakwas na barszcz biały. 103

Składniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych  0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania :   D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek, wlej wodę. całość dokładnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu wlej wodę ogórkową, wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej się kisił. Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4 dni ). Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia

Przepisy i porady kulinarne
Domowy zakwas do żurku. 150

Składniki : 5 łyżek mąki żytniej razowej ( typ 2000 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych  0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania :   D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek, wlej wodę. całość dokładnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu wlej wodę ogórkową, wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej się kisił. Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4 dni ). Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 126

wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki(...)wodę na ok. 3 minuty, następnie przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka

Pani na deser
Faszerowane ziemniaki a’la gyros 171

height: 1em;" />   Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka 1 ogórek kiszony lub korniszon sól do smaku trochę startego sera do posypania Piersi z kurczaka tniemy na małe kawałeczki , posypujemy przyprawą do gyrosa, czosnkiem , mieszamy i pozostawiamy na godzinkę do lodówki . Ziemniaki(...)Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy . Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują

Ogrodnik w podróży