ostatnim z moich chłodników, ale wyszedł wyjątkowo dobry - zniknął w 15 minut - więc dla odróżnienia od pozostałych nadaję mu konkretną nazwę. Składniki: 1 pęczek botwiny (bez buraczków) 4 ogórki kiszone 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru 4 jaja ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 440 g kefiru 330 g śmietany 18 proc. sól i pieprz do smaku Sposób(...)drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych
W SMAKsmak jest tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami: Rozgrzewamy piekarnik(...)papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy
Marder&Marder Manufactureprzygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 7 ziarenek pieprzu świeżo mielony pieprz przyprawa: suszone pomidory z bazylia(...)wody PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na plasterki i ubijamy na cienkie plasterki (duże plastry). Mięso posmarować musztarda, doprawić solą, pieprzem i przyprawą (pomidory z bazylia i czosnkiem). Wypełnić cebulą i ogórkami i zawinąć. Ja musiałam związać mięso żeby roladki się nie rozwinęły. W multicookerze ustawiłam opcję FRY i czas 10 minut. Obsmażyłam roladki z każdej strony. Do misy wlałam wodę
ClauditteMissCookingCebulę · 25 dag pieczarek · 2 papryki czerwone · 5 ogórków kiszonych · 200 ml koncentratu pomidorowego · 3 łyżki ketchup pikantnego · 3 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ogórki. 8. Wlewamy przecier, ketchup oraz musztardę. 9. Wsypujemy chili, mieszamy i chwilę gotujemy
Kulinarna Chwilajako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez około(...)pieczarki umieszczam na sicie, aby woda ściekała. Kiedy już pieczarki ostygną kroję je w drobną kostkę i wkładam do miski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz
Gotuj z Mąkąoccie jest z książki “W kuchni mamy i córki” Katarzyny Meller . Genialny pomysł! Składniki na 2 osoby: 6 ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych na ósemki 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na ósemki 3 jajka na ugotowane twardo i pokrojone na ósemki 5 śliwek w occie z wyjętymi pestkami cebula dymka drobno pokrojona (do dekoracji) garść kaparów do dekoracji(...)łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śliwkami? Na talerzu układamy ziemniaki. Polewamy je sosem winegret. Na to idą ogórki, jajka i śliwki w occie. Na koniec posypujemy szczypiorkiem z dymki i kaparami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana ze śliwkami pochodzi
Ugotowane pozamiatanesałatka bardzo często gości na naszym stole, ponieważ bardzo ją lubią moje dzieciaki. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej majonez kielecki ketchup pikantny olej do smażenia Marynata: przyprawa kebab-gyros przyprawa curry przyprawa do kurczaka olej pieprz chili cayenne papryka słodka mielona sól pieprz Piersi z kurczaka kroimy(...)drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Do salaterki dajemy cebulę, potem ogórki, następnie kurczaka podsmażonego, polewamy ketchupem i majonezem kieleckim , następnie dajemy kukurydzę, kapustę pekińską i górę dekorujemy
Kuchnia u Bietkipomysł nie tylko na imprezę, ale też na smaczną, sytą, warzywną kolację. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 puszka soczewicy 1/2 puszki zielonego groszku 1 mała czerwona papryka 4 ogórki kiszone 1 por (biała część) 1 płaska łyżeczka soli i cukru (do parzenia pora) 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju sól i pieprz Sałatka(...)łupinach i studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i studzimy. Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki. Paprykę kroimy w paski. Do miski wkładamy soczewicę, zielony groszek, paprykę, ogórki, por, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy olej, sól
Trzeci talerzkg.mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 lub 2 jajka sól i pieprz warzywa gotowane z rosołu marchew , pietruszka ogórki kiszony plasterki sera żółtego plastry wędzonej karkóweczki lub szynki bułka tarta do panierowania olej do smażenia w głębokim tluszczu kawałek folii do zawijania zrazów ********************************************** Do miski włożyć mięso mielone , dodać obraną i startą(...)namoczoną Bułkę kajzerkę i przyprawy ,jajka oraz musztardę, dokładnie wymieszać.Na folii Układać mięso mielone ,uformować z niego prostokąt, ułożyć ser żółty ,na nim szynkę, kawałki marchewki ,pietruszki i ogórka.Za pomocą folii zwinąć" zgrabnego" zraza.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Podawać z buraczkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPoraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno(...)przy okazji przeprowadzki udało mi się go odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko
My simple kitchenJAGLANĄ. /własny;/ 4 porcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam(...)pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej ilości bulionu warzywnego, aż do wchłonięcia całego płynu. Studzę. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na oleju. Kaszę mieszam z groszkiem, ogórkiem, kukurydzą i przyprawami i cebulą z czosnkiem. Powstałą masą napełniam połówki papryki, posypuję startym serem i wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 170 stopniach, aż papryka zmięknie
W kuchni Karmel-itkimiędzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki(...)mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin
Codziennik Kuchennyuroczystościach. Wielkanocna szynka w galarecie z nadzieniem – co do środka? Oprócz farszu z sałatki, roladki można również wypełnić serkiem śmietankowym z chrzanem, pastą jajeczną z chrzanem, serkiem i ogórkiem lub pokrojonymi warzywami. Dzięki temu, każdy może znaleźć swój ulubiony pomysł na ruloniki z szynki nadziewane w galarecie. Zapraszamy na nasze roladki z szynki z sałatką! Roladki z szynki(...)producenta na w/w ilość płynu Farsz do roladek z szynki w galarecie: duża marchew: 1 szt. pietruszka: 1szt. groszek konserwowy: 100 – 150 g ziemniaki: 2 – 3 szt. ogórek kiszony: 2 szt. jabłko: 1 szt. jajka gotowane na twardo: 2 szt. + 1 szt. do dekoracji cebula mała: 1 szt. majonez: 2 łyżki chrzan tarty do smaku sól i pieprz
Kuchnia Na WypasiePrzepis na mięciutkie kluski śląskie nadziewane farszem z mięsem wołowym, boczkiem wędzonym, cebulą, musztardą i ogórkiem. To pomysł na kluski śląskie z wołowiną, ale uzupełnione składnikami jak na tradycyjną roladę śląską. Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować(...)wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone: 400 g boczek wędzony: 150 g cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 szt. musztarda do smaku czosnek: 2 – 3 ząbki majeranek: 1 łyżka Przepis na kluski śląskie z mięsem wołowym Przygotowanie Kluski śląskie z mięsem. Jak zrobić? Obrane ziemniaki
Kuchnia Na Wypasiewww.sklep.panegara.pl/tapioka-nawodniona.html Sałatka: 1 puszka tuńczyka stek z wody 150 g Mix sałat 1/2 cebuli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki kiszone 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Sos: 2 łyżki Majonezu 2 łyżki Jogurtu Naturalnego 1 łyżka Musztardy Sól(...)następnie przewracam na drugą stronę i również smażę kilka sekund. Aż wszystkie granulki Tapioki ,połączą się. 2. Następnie przygotowuję sałatkę. 3. Tuńczyka odcedzamy. 4. Cebulę, ogórki, paprykę kroję w kostkę. 5. Pietruszkę siekamy. 6.kukurydzę odcedzamy. 7. Łącze składniki sosu. 8. Składniki sałatki również łącze ze sobą, całość polewam sosem. 9. Na ciepłego wrapa
Gotowanie Patki