Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał(...)solą, pieprzem i majerankiem oraz smarujemy musztardą *** *** Boczek kroimy w dużą kostkę i układamy w dwóch rzędach na schabie *** *** Cebulę kroimy w słupki i układamy obok boczku *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paski i również układamy na schabie *** *** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę i obsypujemy delikatnie z wierzchu solą, pieprzem i majerankiem. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy
Blog z Apetytembloga, to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję. Składniki na 4 szt 400 g wołowiny (miałam udziec wołowy) 4 żółtka 4 małe ogórki kiszone 2 cebulki 4 łyżeczki musztardy sól pieprz Mięso posiekać drobno nożem lub skręcić przez maszynkę (sitko grubsze oczka). Mięso doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać, a następnie uformować okrągłe(...)robimy wgłębienie. Surowe jajka w skorupce sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić białka od żółtek. Na każdą porcję mięsa wyłożyć żółtko. Posypać solą i pieprzem. Obok ułożyć pokrojone w kosteczkę ogórki i cebulkę., a także musztardę. tatar wołowy
O kuchni z uczuciembyło To. Do tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek jesienno-zimowych. 1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej) puszka groszku puszka kukurydzy 5 jajek kilka ogórków kiszonych średni słoiczek majonezu kieleckiego Zalewa: 2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. octu 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie Cebulę pokroić w tzw piórka. Składniki zalewy zagotować(...)minut. Po tym czasie odcedzić. Odłożyć do wystudzenia. Liście i ziela angielskie wyrzucić. Dodać odsączony groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem
Smaki Na Talerzućwierć kurczaka (ze skrzydełkiem) 2-3 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami(...)gotować do miękkości, w tym czasie mięso oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Następnie ogórki zetrzeć na tarce, dodać do zupy i pogotować jeszcze ok 15 min. Zupę zabielić śmietaną mieszając ją najpierw z odrobiną zupy
Gotowanie jest łatwekolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz Lunchbox: 2 kromki chleba razowego Liść sałaty Rzodkiewka Kilka kawałków papryki(...)borówek 1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się
Powiedz dietom nieostatnim z moich chłodników, ale wyszedł wyjątkowo dobry - zniknął w 15 minut - więc dla odróżnienia od pozostałych nadaję mu konkretną nazwę. Składniki: 1 pęczek botwiny (bez buraczków) 4 ogórki kiszone 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru 4 jaja ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 440 g kefiru 330 g śmietany 18 proc. sól i pieprz do smaku Sposób(...)drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych
W SMAKsmak jest tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami: Rozgrzewamy piekarnik(...)papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy
Marder&Marder Manufactureprzygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 7 ziarenek pieprzu świeżo mielony pieprz przyprawa: suszone pomidory z bazylia(...)wody PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na plasterki i ubijamy na cienkie plasterki (duże plastry). Mięso posmarować musztarda, doprawić solą, pieprzem i przyprawą (pomidory z bazylia i czosnkiem). Wypełnić cebulą i ogórkami i zawinąć. Ja musiałam związać mięso żeby roladki się nie rozwinęły. W multicookerze ustawiłam opcję FRY i czas 10 minut. Obsmażyłam roladki z każdej strony. Do misy wlałam wodę
ClauditteMissCookingCebulę · 25 dag pieczarek · 2 papryki czerwone · 5 ogórków kiszonych · 200 ml koncentratu pomidorowego · 3 łyżki ketchup pikantnego · 3 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ogórki. 8. Wlewamy przecier, ketchup oraz musztardę. 9. Wsypujemy chili, mieszamy i chwilę gotujemy
Kulinarna Chwilajako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez około(...)pieczarki umieszczam na sicie, aby woda ściekała. Kiedy już pieczarki ostygną kroję je w drobną kostkę i wkładam do miski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz
Gotuj z Mąkąoccie jest z książki “W kuchni mamy i córki” Katarzyny Meller . Genialny pomysł! Składniki na 2 osoby: 6 ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych na ósemki 5 małych ogórków kiszonych pokrojonych na ósemki 3 jajka na ugotowane twardo i pokrojone na ósemki 5 śliwek w occie z wyjętymi pestkami cebula dymka drobno pokrojona (do dekoracji) garść kaparów do dekoracji(...)łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śliwkami? Na talerzu układamy ziemniaki. Polewamy je sosem winegret. Na to idą ogórki, jajka i śliwki w occie. Na koniec posypujemy szczypiorkiem z dymki i kaparami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana ze śliwkami pochodzi
Ugotowane pozamiatanesałatka bardzo często gości na naszym stole, ponieważ bardzo ją lubią moje dzieciaki. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej majonez kielecki ketchup pikantny olej do smażenia Marynata: przyprawa kebab-gyros przyprawa curry przyprawa do kurczaka olej pieprz chili cayenne papryka słodka mielona sól pieprz Piersi z kurczaka kroimy(...)drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Do salaterki dajemy cebulę, potem ogórki, następnie kurczaka podsmażonego, polewamy ketchupem i majonezem kieleckim , następnie dajemy kukurydzę, kapustę pekińską i górę dekorujemy
Kuchnia u Bietkipomysł nie tylko na imprezę, ale też na smaczną, sytą, warzywną kolację. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 puszka soczewicy 1/2 puszki zielonego groszku 1 mała czerwona papryka 4 ogórki kiszone 1 por (biała część) 1 płaska łyżeczka soli i cukru (do parzenia pora) 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju sól i pieprz Sałatka(...)łupinach i studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i studzimy. Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki. Paprykę kroimy w paski. Do miski wkładamy soczewicę, zielony groszek, paprykę, ogórki, por, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy olej, sól
Trzeci talerzkg.mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 lub 2 jajka sól i pieprz warzywa gotowane z rosołu marchew , pietruszka ogórki kiszony plasterki sera żółtego plastry wędzonej karkóweczki lub szynki bułka tarta do panierowania olej do smażenia w głębokim tluszczu kawałek folii do zawijania zrazów ********************************************** Do miski włożyć mięso mielone , dodać obraną i startą(...)namoczoną Bułkę kajzerkę i przyprawy ,jajka oraz musztardę, dokładnie wymieszać.Na folii Układać mięso mielone ,uformować z niego prostokąt, ułożyć ser żółty ,na nim szynkę, kawałki marchewki ,pietruszki i ogórka.Za pomocą folii zwinąć" zgrabnego" zraza.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Podawać z buraczkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPoraz pierwszą tą zupę ugotowałam kilka lat temu. Bardzo mnie zaciekawiła bo jak dotąd znałam tylko ogórkową z ogórków kiszonych a tutaj główną rolę odgrywają świeże. Jednak postanowiłam zaryzykować i to ryzyko się opłaciło. Zupa wyszła bardzo dobra. Zapisałam zatem znaleziony w jakieś starej gazecie przepis w swoim zeszyciku i... ów zeszycik zaginął mi na kilka lat. Dopiero niedawno(...)przy okazji przeprowadzki udało mi się go odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko
My simple kitchenJAGLANĄ. /własny;/ 4 porcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam(...)pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej ilości bulionu warzywnego, aż do wchłonięcia całego płynu. Studzę. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na oleju. Kaszę mieszam z groszkiem, ogórkiem, kukurydzą i przyprawami i cebulą z czosnkiem. Powstałą masą napełniam połówki papryki, posypuję startym serem i wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 170 stopniach, aż papryka zmięknie
W kuchni Karmel-itkimiędzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki(...)mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin
Codziennik Kuchenny