skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę 12%) sól, pieprz 1 ziarno ziela angielskiego 1 listek(...)zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki
Kuchnia po mojemuzajadają. Ponadto jest dobra na po weekendowe dolegliwości Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć
dom-agi.plSkładniki buraki stir fry: 3 średnie buraki 2 szkl ryżu brązowego ugotowanego 1 puszka tuńczyka 3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 2 ogórki kiszone lub konserwowe spora szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki świeżej lub mrożonej Jak zrobić buraki stir fry: Zaczynamy od obrania i umycia buraków. Następnie buraki kroimy w słupki(...)podsmażamy, mieszając buraki przez ok 1-2 minuty. Następnie do buraków dodajemy ugotowany ryż. Tuńczyka jeśli jest w sosie własnym odciskamy, jeśli w oleju dodajemy razem z olejem. Potem ogórki kroimy w kostkę i dodajemy. Finalnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku. Artykuł Buraki stir fry z ryżem i tuńczykiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepuszka ciecierzycy (poj. 425 ml) 4 większe ząbki czosnku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ok. 50 ml oliwy Dodatkowo: sałata pomidory świeże ogórki ogórki kiszone lub małosolne Ciecierzycę przełożyć do blendera wraz z około 1/3 zalewy. Resztę zalewy pozostawić do ewentualnego uzupełnienia. Zmiksować na gładko. Czosnek obrać, posiekać drobno nożem, a następnie rozetrzeć z odrobiną(...)dolać pozostałą po odsączeniu zalewę. Na końcu hummus przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na przekrojone bajgle nakładać opłukane i dokładnie osuszone liście sałaty, obficie hummus, a na nim ogórki, pomidory czy inne ulubione dodatki. Zabierając ze sobą do pracy takie śniadanie, wystarczy do oddzielnego pojemniczka nałożyć hummus, a do drugiego warzywa. Bajgle można przekroić, zawinąć w papier śniadaniowy
Codzienna kuchnia niecodziennabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo(...)surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około 150g). Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek, wędlinę oraz paprykę. Zlepić roladkę, uformować lekko natłuszczonymi dłońmi, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie
W garach u Gosibardzo, a jej wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 5 jajek 1/2 cebuli 4 ogórki kiszone 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku 1 słoik (ok. 300 g) majonezu 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, nie obieraj. Włóż do dużego garnka, zalej wodą(...)włóż do dużej miski. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kosteczkę i dodaj do miski, do pokrojonych warzyw. Cebulę i jabłko obierz i pokroić w małą kostkę pokrój. Ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski razem z odsączonym groszkiem. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez dodaj do sałatki razem z musztardą. Wymieszaj. Przełóż do czystej miski
Oka w rosole czyli KaFka gotujedzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku * 4-5 łyżek serka fromage frais (można zastąpić jogurtem greckim, philadelphią lub gęstą(...)ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Klasyka Gotowaniamakaronem też będzie pyszną kompozycją. Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie Składniki : 800 g schabu bez kości 1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona. natka pietruszki olej kokosowy Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy(...)pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć(...)podsmażyć dodać pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki parówki gotować 5 minut wszystko
W królestwie smaków Beatyszklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka twarogu chudego 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 pomidor 1/2 ogórka gruntowego 1/2 ogórka kiszonego sól ,pieprz Wykonanie Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia ,1/2 łyżeczki soli,wlewam kefir i wbijam jajka . Wszystko miksuję na jednolitą masę . Gęstość musi być taka(...)mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też nie problem) Do drugiej miski wkładam twaróg , jogurt mieszam aby składniki polączyły się , dodaje pokrojone w kostkę pomidory i ogórki ,jeszcze raz mieszam ,doprawiam solą i pieprzem i przekladam na placki . dwie albo 3 warstwy Smacznego
Eli Gotowanieplastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) - 1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy(...)porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa
Smaczne Zdrowesałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki 1 biała część małego pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Zacznę(...)później robię sałatkę, tak było i tym razem. Wracając jednak do samego opisu z przygotowania sałatki... Jarzyny po ostudzeniu kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy obranych gruszek, ogórków, jajek i pora. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy odcedzony groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem
KardamonovySkładniki – jajka faszerowane tuńczykiem: 4 duże jaja (u mnie rozm M) 120 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym/w wodzie 30 g czerwonej lub żółtej papryki 30 g ogórka kiszonego 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!) 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie inne(...)wodą i lekko ostudzone obrać, dzięki czemu skorupka lepiej odchodzi. Obierać delikatnie by nie uszkodzić białka, które będzie wypełniane farszem. Paprykę umyć, suszyć, wydrążyć i pokroić w drobniutką kostkę. Ogórka odsączyć i również drobno pokroić w kosteczkę. Jajka przekroić wzdłuż na pół i usunąć delikatnie żółtka tak by nie uszkodzić białek. W misce rozgnieść żółtka, dodać dokładnie odsączonego
Ola la LCHFPuszka Tuńczyka Princes ja dałam w oleju → 3 łyżki przecieru pomidorowego w temp. pokojowej → 15 dag sera żółtego tartego np. cheedar → 1/2 czerwonej cebuli → 2 ogórki kiszone → ulubiony sos np. BBQ → sól i pieprz do smaku → np. świeża rukola do posypania DODATKOWO: → kasza manna lub bułka tarta do podsypywania blaszki →olej najlepiej rzepakowy(...)upływie 15 minut dodaję pozostałe składniki ciasta. Zagniatam. Odstawiam pod przykryciem np. do lodówki na ok 1 godziny. 3. Międzyczasie obieram cebulę i kroję drobno. Ogórki kroję w kostkę. Tuńczyka odcedzam z oleju. 4.Wyrośnięte ciasto przekładam na blat. Dzielę na dwie porcję. Podsypuję mąką , rozwałkowuję na kształt koła / foremki do pizzy. 5. Blachę
Gotowanie PatkiSkładniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych 0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania : D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek, wlej wodę. całość dokładnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu wlej wodę ogórkową, wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej się kisił. Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4 dni ). Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia
Przepisy i porady kulinarne