skończy ;) Składniki: bagietka - 1 szt. (średnia) szynka - 100 gram ketchup łagodny - 2 łyżki mozzarella w kulce - 3/4 kulki ser żółty- 2-3 łyżki ( starty ) ogórek kiszony - 1 szt. pieczarki - 2 szt. szczypiorek - 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Szynkę pokroić w plastry, usunąć skórkę, a potem pokroić w cieniutkie słupki. 2. Sery(...)posypać pieczarkami. Lekko ugnieść. Na pieczarkach ułożyć ser żółty oraz szynkę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. 4. Po 10 minutach wyciągamy i układamy ogórki i ser mozzarella. Lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika na 5 min.180 stopni. Wyciągamy. Posypujemy szczypiorem
Kuchnia Paulettesbardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna! Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem. Polecam, nie tylko w Wielkanoc:) składniki: 3 duże ziemniaki 5 jaj 4 ogórki kiszone cebula podwójna pierś kurczaka sól sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku do dekoracji: świeża zielenina(...)ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki i cebulę. Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Schłodzić. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną
6niebododaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła sól(...)pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się
Di gotujeswoje nowinki do tego co gotował , a zupy to była jego domena.Niby nic tam takiego nie dodawał ,ale wystarczył jeden dodatek i zupa nabierała innego "wymiaru".W tej zupie ogórek kiszony , nadał grochówce smak i podkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach 1.5 litra 20 dag.boczku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1ogórek kiszony(...)obrać i drobno posiekać.Do wywaru z żeberek dodajemy warzywa starte na tarce ,groch , ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy tak długo aż groch nam się rozpadnie.Dodać starty ogórek kiszony.Patelnię z tłuszczem po boczku Rozgrzać ,zeszklić cebulę , posypać mąką ,smażyć mąkę aż zbrązowieje,rozprowadzić mąkę zupą i dodać do zupy.Wymieszać.Przyprawić,dodać majeranek.Chwilę gotować.Podawać z chlebem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikomentarzach. Chętnie wysłucham Waszych rad, pomysłów i wszelkich podpowiedzi. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 cebula 1 awokado 1 świeży długi ogórek 4 ogórki kiszone 3 ugotowane jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego sok z 1/2 limonki sól pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz(...)zagotować. Mięso wyjąć , kiedy będzie już ugotowane (po przekrojeniu białe w środku), a marchewkę gotować dalej do miękkości. Następnie kurczaka i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki, jajka pokroić w kostkę. Awokado skroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Groszek odcedzić na sicie i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem Wymieszać. Wlać
O kuchni z uczuciemJako że ogórków kiszonych i konserwowych jeszcze trochę mam z zeszłego roku, to w tym postanowiłam zrobić coś innego. Długo myślałam nad tym, co to będzie, bo my wybredni jesteśmy :D Stanęło na tym, że zrobię pikle w zalewie musztardowej, ale by ich ostrość lekko wzmocnić, dodałam po odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem(...)zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki soli mały słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte i obrane ogórki kroimy
Kuchnia w czekoladziezdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody 50dkg ogórków kiszonych kilka ziaren pieprzu listek laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia koperek (opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Ziemniaki i marchewkę obrać(...)wodą, na tyle, aby zakryła warzywa, dodać ziarenka pieprzu i listek laurowy. Przykryć i zagotować. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy pod sam koniec gotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna można dolać niewielką
Codzienne Gotowaniebulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych (w zależności od kwaśności), - 1 łyżka mąki, - 1 mały, trójkątny serek topiony, - pół pęczka koperku, - vegeta (ale niekoniecznie, ja akurat do tej zupy, dodaję bo to bałkańska przyprawa):), - sól(...)pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. W tym czasie zetrzeć ogórki na drobnej tarce, jeśli są bardzo kwaśne, odlać sok. Przełożyć do małego garnczka, wlać szklankę przegotowanej, ciepłej wody, łyżeczkę vegety, sporo mielonego pieprzu oraz płaską łyżkę cukru, dusić
Kuchnia Prezydentowejziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone Sposób przygotowania: Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę (ja zostawiłam na całą noc) śledzie kroimy w kostkę cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy(...)ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy układamy w słoiku warstwę śledzi, następnie cebuli i znów śledzi itd. wkładamy na noc do lodówki SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana do Liebster
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćspędzać czas. PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy) 1/2 łyżeczki świeżego oregano Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi(...)sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam
W kuchni Karmel-itkizałożenia powinno być mięso wołowe, u mnie tym razem 1 kg łopatki wp i 1 polędwiczka wp) 300 g małych pieczarek 3 cebule 6-7 ogórków konserwowych lub 3-4 ogórki kiszone 1 słoik papryki konserwowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ziemniaki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku Mięso kroimy(...)ładnie się przyrumieni. Gotowe mięso przekładamy do większego rondelka/garnka. W czasie, gdy mięso się smaży, kroimy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Małe pieczarki kroimy na ćwiartki (większe na półplasterki). Ogórki i paprykę konserwową kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Następnie dodajemy ogórki
Smaki Na TalerzuSkładniki: bułki 4 sztuki/hot-dog, masło - ile potrzeba, parówki cienkie 8 sztuk, ser kozi 8 plastrów, majonez - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ogórek kiszony 3 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka bułki na hot dogi przeciąć tak nie do końca, aby były dwie połówki, jedną połowę posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra(...)indyka przekrojone wzdłuż na połowę, piec z 3 minuty dodać plastry sera koziego na połówki z masłem i piec 5 minut wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, keczupem, dodać ogórki z cebulą i złożyć bułki przyciskając do siebie - pyszne domowe hot-dogi na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcieszy się dużym powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :) SKŁADNIKI: 150g brązowego ryżu (opcjonalnie białego) 500ml bulionu (opcjonalnie) 250g mrożonego groszku puszka kukurydzy 2 kwaśne jabłka 3-4 kiszone ogórki 3-4 jajka duża cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki) majonez sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien
Pyry na GazSkładniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone makrele suszony tymianek, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy(...)studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka czosnek kroimy w plasterki. Przekładamy do miski dodajemy przyprawy, oliwę. Wszystko razem blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy obraną z ości makrelę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Widelcem rozdrabniamy makrele dodajemy resztę składników łączymy wszystko dokładnie, dodajemy przyprawy. Smacznego
kgwjanczewokuchni polskiej i tak naprawdę jest przygotowywana na różne sposoby. Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak! Polecam skorzystanie z poniższego przepisu. mięso na wywar 4 ogórki kiszone 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki(...)pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się
Di gotuje