babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj i ugotuj w mundurkach warzywa korzenne – ziemniaki, marchewkę(...)twardo, przestudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z jarzynami. Obierz cebulę, poszatkuj w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki. Posiekaj także drobno jabłko i ogórki (możesz je obrać ale niekoniecznie) i dodaj do całości. Odsącz i dosyp do sałatki zielony groszek. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj z majonezem i musztardą
smakowitehistorie.combabci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj i ugotuj w mundurkach warzywa korzenne – ziemniaki, marchewkę(...)twardo, przestudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z jarzynami. Obierz cebulę, poszatkuj w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki. Posiekaj także drobno jabłko i ogórki (możesz je obrać ale niekoniecznie) i dodaj do całości. Odsącz i dosyp do sałatki zielony groszek. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj z majonezem i musztardą
smakowitehistorie.comSkładniki chleb tostowy pełnoziarnisty, 12 kromek cebula, 1 średnia szt (70g) pieczarki, 600g ser żółty, 400g pomidor, 1 średnia szt (120g) ogórek kiszony, 2 średnie szt (120g) keczup, 150g olej rzepakowy, 4 łyżki sól, do smaku zioła prowansalskie, 1 łyżka Przygotowanie Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki, sól do smaku i zioła(...)dużych oczkach, mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Formę (42x29 cm) wykładamy chlebem tostowym, smarujemy wierzch połową keczupu. Wykładamy pieczarki z serem, wyrównujemy. Następnie dajemy ponownie keczup. Wykładamy plasterki pomidora i ogórka Pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-25 minut. Wartość kaloryczna 100g to 150 kcal
Gotowanie moimi oczamipolecam. Np. Schab pod pierzynką czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona papryka 250 g pieczarek 1 żółta papryka 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą, pieprzem(...)posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i papryką. W razie potrzeby wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 8-10 minut
O kuchni z uczuciemliście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę.(jeśli są bardzo słone) Nastepnie kroimy je w paseczki( mogą być też większe(...)ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy i znów śledzi itd. do wyczerpania
Radość kipiąca uśmiechem.rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej ogórki kiszone najlepiej domowe majonez+musztarda sól +pieprz Fasolę Adzuki dobrze płuczemy i zalewamy wodą, do namoczenia, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.Nie zapominajmy o wylaniu wody(...)się, ale przede wszystkim nie traca swoich cennych właściwości zdrowotnych ! Schładzamy. Dodajemy do fasoli, mieszamy delikatnie. Pora szatkujemy w cieniutkie dyski, przelewamy wrzątkiem, odciskamy, dodajemy do sałatki. Mieszamy.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy do całości. Robimy majonez. Kilka łyżek majonezu miksujemy z musztardą, solą, pieprzem. Wlewamy na salatkę. Mieszamy łopatką. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku listek laurowy cebula szczypta kminku 1-2 ogórki kiszone pęczek szczypioru 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) łyżka masła jajko 5 łyżek mąki 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku, kminkiem i listkiem laurowym. Dokładnie potłuc (listek wyciągnąć), kiedy przestygną dodać jajko, mąkę, startą(...)tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. W rondelku roztopić łyżkę masła, posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Na końcu wsypać posiekany szczypiorek (jeśli sos wydaje się za kwaśny, wtedy trzeba wsypać 1-2 łyżeczki cukru).. Smacznego
Gaździnka warzybardzo zdrowa. ( no po warunkiem że nie przesadzimy z majonezem ). Składniki: ½ kg marchwi 2 pietruszki seler 3-4 jajka 2 jabłka 4 -5 ziemniaków ½ kg ogórków kiszonych ½ puszki groszku zielonego ½ puszki fasoli czerwonej można dodać jeszcze kukurydzę, białą fasolę. Sól, pieprz, odrobina suszonego majeranku, tymianku, inne zioła do smaku 1 – 2 łyżki musztardy w zależności od rodzaju(...)będą miękkie. Wyjąć z wody, ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać odsączony groszek i fasolkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Dodać musztardę i majonez. Uwaga : Najlepiej przechowywać jest
Na słodko lub wytrawnienietypowa zupa dla nas, zupy w tym ogórkowe przeważnie gotujemy na mięsie . Ta zupa mimo, że bez mięsa jest kolorowa, smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na kiszone ogórki to trzeba korzystać póki są takie niezbyt ukiszone. Ogórki nie tylko pakuję w słoiki na zimę, ale na bieżąco robię ogórki małosolne, z których gotuję pyszne zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępewno Was poinformuję :) Podaję składniki na 4 hamburgery Składniki: 750 g. wołowiny (miałam polędwicę) sól, pieprz olej do smażenia 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie) Wykonanie: Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią. Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć(...)pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Spód bułki posmarować majonezem, ułożyć sałatę, pomidor, cebulę i ogórka. Na to ułożyć usmażone mięso z serem. Następnie, znów ułożyć pomidora, cebulę i ogórka. Wierzch bułki, posmarować od spodu keczupem i przyłożyć na warzywa. Docisnąć i wbić dużą wykałaczkę
Agusiowe smakołykidrożdży (świeżych) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta cukru około 3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki oleju lub oliwy Dodatki: kiełbasa wiejska ogórki kiszone oliwki zielone papryka czerwona pomidorki koktajlowe kulki mozzarelli świeże listki bazylii Sos: około 1/2 szklanki passaty pomidorowej oregano bazylia 1. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru(...)sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki mozzarelli pokroiłam w kosteczkę. Do szklanki dajemy passatę, dodajemy do nie zioła i mieszamy. 4. Stolnicę oprószamy mąką i po upływie
kruche babeczkirazem zamieniłam wołowinę na drób i wyszło bardzo pysznie a do tego robi się bardzo szybko. ok 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów pieczarek 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe Pół małej cebuli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki mąki wymieszanej z wodą do zagęszczenia dania Opcjonalnie 3-4 łyżki słodkiej śmietanki(...)przyrumienią. Następnie dodajemy fileta z kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki Przyprawiamy solą, pieprzem. Całość przesmażamy ciągle mieszając. Wlewamy ok 300 ml. bulionu lub wody doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ogórki pokrojone na półplasterki, przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok.15 minut. Gotowe danie zagęścić mąką. Ja dodaję jeszcze słodką śmietankę aby potrawa była bardziej kremowa
Andzia Pichciujmując, nie są to dania, które pozwolą przetrzymać intensywny dzień w pracy. Zestaw dań, jaki ostatecznie ustaliliśmy skład się ze sporej dawki kasz oraz kapusty: świeżej i kiszonej. Z rozpędu zrobiliśmy sześć dań w obawie, że zupa to za mało i trzeba do nie dorobić sałatkę. Obawy zupełnie zbyteczne, bo zupy są nadzwyczaj sycące. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka(...)delikatności oraz lekki dresing na bazie mango i szalotki. Czytaj dalej Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem Zaskakująco dobrze dobrany zestaw marynowanych, kwaskowych składników (kapary, ogórki kiszone, grzyby), ze słodkimi, pieczonymi (papryka) i dymnym, wędzonym tarogiem. Środa: Krem ze smażonych brokułów Prosty i równocześnie odkrywczy pomysł na przygotowanie dość przecież standardowego kremu z brokułów. Jak się okazuje
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę(...)mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki dodaję do garnka. Wlewam ok 2 szklanki wody. Duszę
Gotowanie Patkisałatki. Taka właśnie jest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków. składniki: 5 filetów śledziowych cebula 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone słoiczek marynowanych buraczków 5 jajek ok 150 g sera żółtego ponadto: 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu(...)kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, sok z cytryny i oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu. Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu. Następnie pokrojone w kostkę jajka
6niebo