ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:221/434)

ROLADKI ŚLEDZIOWE ZE ŚLIWKĄ W ŚMIETANIE 122

SKŁADNIKI :  8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju ) 8 śliwek suszonych 2 ogórki kiszone  1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku natka pietruszki i granat do ozdoby(...)cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy. Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1  ogórki.  Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką.  Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 150

zmodyfikowany przeze mnie na użytek moich kubków smakowych  i mojej rodzinki :-) Składniki: 700g mielonej łopatki przyprawa do mielonego 2 małe cebule 1 jajko majeranek bułka tarta boczek ogórek kiszony boczek wędzony musztarda sól, pieprz słodka papryka masło sklarowane Wykonanie: Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy(...)aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty.  Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli.  Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki

Walijskie Pichcenie
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 196

poczuliśmy zapach palącego się drewna i świeżo grillowanego mięsa to wiedzieliśmy, że na pewno głodni nie wyjdziemy. Tak fantastycznego mięsa z grilla nie jadłam nigdy. Do tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek(...)czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy

sierotka maRysia w kuchni
Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 182

łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki(...)wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z dorsza 75

dzieci 1/2 szklanki ziarna sezamu 1/2 soku i skórkę z limonki olej do smażenia Składniki na sos 6 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 1 mały ogórek kiszony sól pieprz odrobina siekanej kolendry Instructions Rybę umyć, odciąć skórę wyjąć wszystkie ości, pokroić na małe kawałki, włożyć do blendera dodać cebulę, zmiksować. Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać(...)patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoty kolor, po upieczeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby osuszyć z tłuszczu. W miseczce umieścić składniki na sos majonezowy, dodać drobno pokrojony ogórek i cebulę, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać ciepłe z sosem majonezowym. Smacznego! Artykuł Kotleciki z dorsza pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM 104

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: 6 dużych ziemniaków, 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. *  Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy(...)curry. Kiedy ziemniaki lekko się przyrumienią dodaję pokrojone w kostkę mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem

JejKuchnia
Wołowina duszona w cebuli z ogórkiem kiszonym 150

sosie własnym to sposób na pyszny obiadek.  Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam. Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 2 średnie ogórki kiszone masło do smażenia mąka do obtoczenia 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posolić, popieprzyć, obtoczyć(...)zalać gorącą wodą tak, by całe mięso zostało przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego! Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce 220

dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa. Skład: żeberko lub szynka - ćwierć kilo pół kilo ogórków kiszonych pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz   Wykonanie:   Mięso zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. W międzyczasie(...)Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut).     Dodać przetarte ogórki, zagotować, doprawić, dodać śmietany albo jogurtu według uznania

Lubczyk i Wanilia
Sałatka makaronowa 4049

możemy zrobić  je wcześniej a potem tylko przemieszać ewentualnie doprawić i gotowe. Składniki: 250 g makarony drobne muszelki 150 g papryki konserwowej 200 g ogórków kiszonych 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 łyżka koperku (u mnie mrożony) 2-3 łyżki majonezu pieprz czarny w młynku Kamis sól Przygotowanie:   Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odsączyć. Ogórki kiszone obrać z skórki i pokroić w kostkę. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Dodać koperek oraz pokrojone i odsączone warzywa do makaronu, przemieszać. Dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę przykryć folią i odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Przed

Ala piecze i gotuje
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc 79

babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj i ugotuj w mundurkach warzywa korzenne – ziemniaki, marchewkę(...)twardo, przestudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z jarzynami. Obierz cebulę, poszatkuj w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki. Posiekaj także drobno jabłko i ogórki (możesz je obrać ale niekoniecznie) i dodaj do całości. Odsącz i dosyp do sałatki zielony groszek. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj z majonezem i musztardą

smakowitehistorie.com
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc 80

babci. Danie Sałatka Kuchnia Polska, Rosyjska Czas przygotowania 40 minutes Czas gotowania 40 minutes Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 4 jajka 3 ogórki kiszone ½ cebuli 1 jabłko ½ puszki zielonego groszku 150 ml majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przygotowania Umyj i ugotuj w mundurkach warzywa korzenne – ziemniaki, marchewkę(...)twardo, przestudź, obierz, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z jarzynami. Obierz cebulę, poszatkuj w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki. Posiekaj także drobno jabłko i ogórki (możesz je obrać ale niekoniecznie) i dodaj do całości. Odsącz i dosyp do sałatki zielony groszek. Wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj z majonezem i musztardą

smakowitehistorie.com
Szybka pizza na chlebie tostowym 127

Składniki chleb tostowy pełnoziarnisty, 12 kromek cebula, 1 średnia szt (70g) pieczarki, 600g ser żółty, 400g pomidor, 1 średnia szt (120g) ogórek kiszony, 2 średnie szt (120g) keczup, 150g olej rzepakowy, 4 łyżki sól, do smaku zioła prowansalskie, 1 łyżka Przygotowanie Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki, sól do smaku i zioła(...)dużych oczkach, mieszamy z wystudzonymi pieczarkami. Formę (42x29 cm) wykładamy chlebem tostowym, smarujemy wierzch połową keczupu. Wykładamy pieczarki z serem, wyrównujemy. Następnie dajemy ponownie keczup. Wykładamy plasterki pomidora i ogórka Pieczemy  w temperaturze 200st przez około 20-25 minut. Wartość kaloryczna 100g  to 150 kcal

Gotowanie moimi oczami
Schab po bałkańsku 3136

polecam. Np. Schab pod pierzynką  czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona papryka 250 g pieczarek 1 żółta papryka 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć  solą, pieprzem(...)posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem  i papryką. W razie potrzeby wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 8-10 minut

O kuchni z uczuciem
Śledzie po kaszubsku. 139

liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4  średnie ogórki kiszone   Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę.(jeśli są bardzo słone) Nastepnie kroimy je w paseczki( mogą być też większe(...)ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy i znów śledzi itd. do wyczerpania

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka wielowarzywna z fasolą Adzuki 333

rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g  Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw  Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej ogórki kiszone najlepiej domowe majonez+musztarda sól +pieprz Fasolę Adzuki dobrze płuczemy i zalewamy wodą, do namoczenia, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.Nie zapominajmy o wylaniu wody(...)się, ale przede wszystkim nie traca swoich cennych właściwości zdrowotnych ! Schładzamy. Dodajemy do fasoli, mieszamy delikatnie. Pora szatkujemy w cieniutkie dyski, przelewamy wrzątkiem, odciskamy, dodajemy do sałatki.  Mieszamy.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy do całości. Robimy majonez. Kilka łyżek majonezu miksujemy z musztardą, solą, pieprzem. Wlewamy na salatkę. Mieszamy łopatką. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia

Z Kuchni Do Kuchni