ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:229/434)

Sałatka jarzynowa 141

Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego(...)więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw. Jajka zalewamy zimną

Wędrówki po kuchni
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 403

SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.  Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony.  Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę i spinamy ją wykałaczką.  Każdą roladkę obtaczamy w mące.  W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią

Kulinarne Fantazje Marioli
Policzki Wołowe z mazurską babką 54

Mazur. Niestety Ola i ja obracamy się w różnych obszarach płatniczych 😉 i nie wszystkie produktu są u mnie dostępne. Danie w oryginale jest zrobione z policzków wieprzowych, są ogórki kiszone zamiast korniszonów i jest świeży tarty chrzan nie ze słoiczka, ale o tym dowiesz się z książki Oli.  Teraz muszę wybrać danie ze swojego bloga dla Oli, zobaczymy(...)ziemniaków starych na małych oczkach 4-5 jajek 3-5 łyżki mąki 2 cebule pokrojone w kostkę 200 g wędzonego boczku w kostkach Majeranek Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki Ogórki konserwowe pokrojone w talarki Czerwona cebula pokrojona w piórka Musztarda z miodem Chrzan Masło Ola również dała mi przepis na Poliki wołowe, w moim przypadku Przede wszystkim zacznij dzień

RafalCook
Rolada buraczkowa ze śledziem 3286

roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka pietruszki -5-6 filety śledziowe wiejskie w oleju,sól pieprz  Przygotowanie: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zmiksować na gładko blenderem. Białko jajka ubić(...)Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego

Swojskie jedzonko
Sałatka jarzynowa 130

robi wrażenie.  Składniki: 3-4 szt większej marchwi 1 większy korzeń pietruszki 1 mały seler (korzeń) 2 kwaśne jabłka 3-4 jajka ugotowane na twardo kilka szt ogórków kiszonych 3-4 ziemniaki puszka groszku cebula majonez sól, pieprz do smaku opcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy ich). Osobiście staram się układać(...)Osobiście preferuję nóż, ponieważ wygląd sałatki po potraktowaniu jej tym sitkiem dla mnie pozostawia wiele do życzenia. Kiedy gotowane  warzywa są już pokrojone dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojone ogórki, jabłko i jajka. W momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy

Malinowe Pocałunki
Forszmak lubelski 157

mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu(...)Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki smalcu u mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku

Gotowanie jest łatwe
Domowa sałatka warzywna. Palce lizać :) 168

szybko poszło, bo ok. 20 min. i ziemniaki gotowe :) Garnek wystawiamy za okno, żeby szybko przestygły, a w tym czasie skok do lodówki i co my tam mamy :) Ogórki kiszone - SĄ !, groszek w puszce - JEST !, marchewka - JEST !, cebula - JEST !, jajka SĄ, tylko 3, ok wystarczy na tą porcję. Przydałoby się jeszcze jabłko, ale chyba dzieci wczoraj zjadły. Hmmm trzeba(...)Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia. Będzie szybciej :) Teraz cebula i ogórek również w drobną kosteczkę i hop do miski. W między czasie marchewka ugotowała się i można ja również wkroić. Jeśli jest za gorąca przelejcie ją zimną wodą. Kroimy marchew

vegetanie
Zupa ogórkowa 107

ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki

My simple kitchen
Zrazy z szynki wieprzowej 240

zrazowego mięsa z szynki wieprzowej przyprawa do mięsa wieprzowego 4 średnie ogórki kiszone 4 średnie cebule 2 łyżki masła do smażenia cebuli olej do smażenia mięsa 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz ok. 1 l bulionu 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18%  Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego(...)następnie rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm. Każdy plater mięsa posypać i natrzeć dobrze przyprawą do mięsa. Odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce. Ogórki pokroić w niezbyt grube słupki. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, do momentu aż ładnie się zarumieni. Na każdy płat mięsa nałożyć 3-4 słupki ogórka i 1-2 łyżki

Świat Domowej Kuchni
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym 71

śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe znacznie szybciej i nie potrzeba do nich wykałaczek ;) Ja wysmarowałam je od środka musztardą i nadziałam ogórkami, pieczoną czerwoną papryką i cebulką. To dość klasyczny zestaw do zrazów, który możecie wzbogacić o kilka plasterków boczku lub szynki. Roladki z mięsa mielonego w sosie są tez smaczne(...)łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego) szczypta mąki, pół upieczonej czerwonej papryki pozbawionej skórki, kilka małych ogórków kiszonych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy, opcjonalnie kilka plastrów szynki lub boczku na sos:  ok. 2 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, łyżeczka

Lekcje w kuchni
Korzyści zdrowotne fermentowanej żywności 55

urozmaicają codzienną dietę. Obok pieczywa, serów i napojów alkoholowych do najbardziej znanej żywności fermentowanej należą: Kapusta kiszona – Witamina A, witaminy z grupy B, witamina C i K, wysoka zawartość błonnika pokarmowego, jest źródłem wapnia, sodu, manganu, miedzi, magnezu i żelaza. Kimchi (z kiszonych lub fermentowanych warzyw) – witamina A, C, E i K, witaminy z grupy B, jest źródłem minerałów takich(...)fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali mięso wieprzowe. Kiszone ogórki znane były w 2000r. p.n.e., pochodzą z terenów doliny Tygrysu, obecnie Iraku. Jogurt liczy sobie przeszło 3 tysiące lat i pochodzi prawdopodobnie z Indii. Ponad

ProstePesto.pl
Strogonow wołowy z papryką 224

wersji. Ale to już co kto lubi, najważniejsze żeby nam smakowało!     Składniki: 0,5 kg wołowiny 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1/3 szklanki mąki 2 szklanki wody 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przyprawy: sól(...)całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy . Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając *** *** Papryki oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do potrawy, mieszamy. Dodajemy również wino oraz sos sojowy (dla koloru). Całość dusimy jeszcze przez około 30 minut *** *** Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz

Blog z Apetytem
Boeuf Stroganow 135

możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej. Składniki: 900g wołowiny  400g pieczarek 2 duże cebule 2 ogórki kiszone sól, pieprz papryka ostra mielona 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 litr bulionu wołowego olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w wąskie paski, obtaczamy w mące, a jej nadmiar(...)grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny