ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:215/434)

chleb z zakwasem z ogórków 111

Domowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca  a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę(...)mąki b) ciasto- 1kg  mąki, łyżka soli kamiennej, dwie łyżki tłuszczu, ~dwie szkl. soku z ogórków Do wyrośniętego zaczynu... wsypujemy mąkę i sól... ...dodajemy tłuszcz, sok z ogórków(lub ciepłą wodę) i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli jest za miękkie, to dosypujemy mąki, jeśli za twarde dolewamy ciut wody... zależy od mąki :) Ciasto odstawiamy

chleba naszego
Fritatta z chorizo i halloumi 182

chorizo 1 łyżka oliwy 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków 8 jajek 2 łyżeczki papryki mielonej 2 łyżki śmietany kilka plasterków sera halloumi natka pietruszki korniszony lub ogórki kiszone Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki. Do naczynia(...)patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę. Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu układamy plasterki sera i ogórka. Wszystko pieczemy ok 15 minut. Ja przed podaniem posypałam frittatę natka pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaszotto z karkówką i warzywami 200

proste i szybkie w przygotowaniu...a, że smaczne, tego już pisać nie musimy ;) Składniki 300 g karkówki 100 g kaszy kryczanej 1/2 główki małej kapusty włoskiej 3-4 ogórki kiszone 1 szt papryki żółtej 2 duże pomidory 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki bulion warzywny (ok 300 ml) sól, pieprz Przygotowanie   Normal(...)posiekaną cebulą, na głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół. Kapustę i natkę siekamy. Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie

R'n'G Kitchen
Rozwiązanie Konkursu z firmą SEKO 143

ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku •1 łyżka oliwy z oliwek •1 czerwona papryka •3 ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę. Nastepnie kroimy ke w paseczki. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej(...)ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu warstwę śledzi, następnie cebuli i znów śledzi itd. Wkładamy na noc do lodówki. GRATULUJEMY SERDECZNIE

Z Kuchni Do Kuchni
Forszmak 148

Polecam wam z parówkami, gdyż moja dziatwa po prostu przepada za parówkami i ta wersja najbardziej im odpowiada,. Składniki: 1 kg parówek 2 cebule 4 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru lub gotowego rosołu 10-15 dag tartego żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki(...)pół, a następnie na kilku centymetrowe kawałki, podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do parówek. Zalewam rosołem i gotuję kilka minut. Ogórki również kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnuszka, i wszystko razem gotuję, aż ogórki zmiękną. Dodaję przyprawy do smaku oraz koncentrat pomidorowy

Bea(u)ty kitchen
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym 420

Składniki: 500 g ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 5 jajek 1 mała cebula biała 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 - 2 łyżki majonezu  (opcjonalnie kukurydza i ogórki kiszone lub konserwowe) Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki i pół plastry. Jajka gotujemy na twardo, przestudzamy, obieramy z łupek(...)dekoracji. Do miski przekładamy ziemniaki, seler, cebulę i jajka - mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dekorując szczypiorkiem.  Opcjonalnie proponuję dodać kukurydzę z puszki bądź ogórki pokrojone w kosteczkę - komponują się pysznie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowa sałatka z brokułem w asyście innych jarzynek :) 210

problemu – był jak brokuł, tyle że z róż i białych eustomów :) Składniki: 1 brokuł 3 średnie pomidory ( mogą być kolorowe) 1 duża czerwona cebula Ogórek zielony lub kilka ogórków kiszonych 3-4 jajka Kilka łyżek majonezu Sól i pieprz do smaku Brokuł dzielimy na pojedyncze, średnie rozetki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minut od zawrzenia wody(...)się nam rozpaść na kawałki. Ugotowany brokuł wyjmujemy na płytki talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i po obraniu kroimy na ćwiartki (lub drobniej). Pomidory i ogórki kroimy w kosteczki, a czerwoną cebulkę w podłużne ząbki. Do miski wrzucamy wszystkiego po trochu i każdą warstwę delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy po trosze majonezu, po czym nakładamy

Smakowy Raj
SAŁATKA JARZYNOWA 318

naszym domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp. SKŁADNIKI: - 10 niewielkich ziemniaków - 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki - 1 seler - ogórki kiszone - litrowy słoik - puszka groszku - puszka kukurydzy - 3-4 szare renety - 8-10 jajek - 4-5 czerwonych cebul - majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika), - pierz(...)czarny, do smaku - przyprawa warzywna (najlepiej domowa, do smaku) WYKONANIE: Warzywa gotujemy w koszulce (uwaga, żeby nie rozgotować), studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajka, cebulę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kosteczkę. Dorzucamy pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy - najwygodniej będzie w naprawdę dużym garze. Majonez miksujemy z przyprawami (powinien być dość słony

Wypisz Wymaluj
Frykadelki w sosie pieczarkowym 122

wołowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu) 10 dkg boczku wędzonego 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki pół pęczka zielonej pietruszki kilka łyżek musztardy 30dkg pieczarek liść laurowy, ziele angielskie ok 1,5 szklanki bulionu lub wody opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)sosu 2 łyżki słodkiej śmietanki       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, jedną cebule oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część

Blog z Apetytem
Śledziowe roladki w sosie z olejem lnianym 162

minut. trzeba tylko pamiętać o namoczeniu śledzi.Polecam z olejem lnianym który jest bardzo zdrowy. Będą fajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko. 3 płaty śledzi matias 1 ogórek kiszony 2 marchewki gotowane 1/2 jabłka 1/2 cebuli 1 kawałek papryki chili 1 cebula czerwona szczypior sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki śmietany ukwaszonej 3 kawałki papryki konserwowej(...)miseczki przekładam śmietanę, jogurt, dodaję pokrojoną cebulę białą, jabłko drobno pokrojone, dodaję dwie łyżki oleju lnianego, doprawiam solą, pieprzem, chili pokrojonym. Na płat śledzia układam kawałek papryki, dodaję plaster ogórka, marchewki i zwijam w rulon. Z marchewki ugotowanej wycinam temperówką cienkie paski. Owijam nim śledzie.Dodaję cebulę czerwoną. Roladki podaję w sosie polewam olejem lnianym.Posypuję szczypiorkiem

wesoła kuchnia
Żeberka duszone z warzywami 111

ŻebeRRRRRRRRRRka <3  YuMMMMMMMMMMMMY! <3 Składniki 1 kg żeberek wp 2 cebule 2 marchewki 1 por ( biała część ) kawałek selera 1 pietruszka 2-3 ogórki kiszone 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy(...)rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tłuszczu ze smażenia żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Sałatka z kalafiorem i ziemniakami 357

smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego kalafiora 6 ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku(...)Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posolić do smaku, dokłądnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego

na moim stole...
Zrazy wołowe w sosie 162

Składniki: Wołowina na zrazy 1kg ( 7 plastrów) Musztarda 7 łyżeczek Ogórek kiszony 2 Boczek wędzony kilka plasterków Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Bulion 1/2 l lub woda Sól  Pieprz Mąka pszenna do obtaczania Olej do smażenia Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy plater posmarować po całości cienką warstwę musztardy. Położyć kawałek(...)boczku ( ja daję niewielką ilość i tylko chudą część tylko dla smaku, ale można ułożyć kawałki boczku na całym plastrze wołowiny). dodać ćwiartkę ogórka, plasterek cebuli z jednej strony. Zaczynami zwijać od strony z warzywami. Zwijamy dość ciasto i spinamy wykałaczką.  Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony. Na osobnej patelni usmażyć pozostałą cebulę oraz czosnek

Kulinarne przygody
Forszmak 14856

chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka(...)porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa 109

klasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie.   Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach(...)posiadam takie fajne urządzenie - sitko do krojenia warzyw, można zakupić w sklepach stacjonarnych lub pod tym linkiem na przykład Sitko . Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę, Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączony groszek. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powinno być słone i ostre ;-) Musztardę

Życie zaczyna się w kuchni
Zrazy z łopatki w sosie własnym 593

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki(...)sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz . Każdy plaster rozbitej łopatki , smarujemy łyżeczką musztardy , solimy , pieprzymy , kładziemy łyżkę farszu i zwijamy , w pierwszej

Ogrodnik w podróży
Domowa ogórkowa 128

sporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę(...)rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki. Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym wywarem tak, by przykrył ogórki z nadwyżką. Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolmopsy 144

zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru liść laurowy pieprz czarny ziarnisty(...)wlewam pół szklanki octu).  Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką.  Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi

Bea(u)ty kitchen
Zrazy drobiowe 276

wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia(...)tworząc po dwa plastry mięsa. W miejscach, gdzie mięso jest grubsze, rozbić je lekko tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.  Paprykę pokroić na paski, ogórka przeciąć na 4 części wzdłuż, podobnie kiełbasę. Cebulę pokroić w piórka, kawałki suszonych pomidorów odcedzić z zalewy. Tak przygotowane składniki - po jednym kawałku papryki, ogórka i kiełbasy, oraz piórka cebuli

Moje Qulinaria
Ogórkowa z koperkiem 128

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną(...)ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty

A Ty Smakuj Mnie