ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:203/434)

Pizza z tuńczykiem 231

puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub wodzie    -duża cebula    -sos do pizzy    -8-10 plastrów żółtego sera    -2 ogórki kiszone    -3-4 papryczki macedońskie lub podobne    -na ciasto:                    1 dkg drożdży(...)drożdży dodajemy cukier i połowę ciepłej wody, mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ogórki kroimy w cienkie plastry. Z papryczek usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Do rozczynu wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, olej i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa z majerankiem i czosnkiem 157

mieć przygotowany kołek osikowy , na pewno jest wampirem Polecam wypróbować także ten przepis , sałatka naszym zdaniem jest pyszna ! składniki : 8 kurzych, jajek ugotowanych na twardo 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 mała cebula 6 ziemniaków , średniej wielkości , ugotowanych w mundurkach 2 średniej wielkości , gotowane w skórce marchewki 1/2 małego selera korzeniowego , także ugotowanego ze skórą 4 duże ząbki czosnku(...)suszonego , otartego majeranku 1 łyżka cukru 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej 3 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Wszystkie ugotowane warzywa obieramy i kroimy w drobna kostkę . Ogórka i cebulę także siekamy drobno . Wszystko wsypujemy do miski . Dodając drobno pokrojone jajka i wyciśnięty praską czosnek . Na koniec majonez , musztarda , majeranek, cukier , sól i pieprz do smaku . Całość mieszamy

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami 149

ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy(...)mięso i smażymy chwilę. Po czym dorzucamy pokrojone pieczarki i starte na tarce ogórki. Smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku

Krokusowy Dom
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 162

Sztuka) Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut   1. Groszek(...)ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia żaroodpornego, na dno nalej wody, przykryj i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Powiedz dietom nie
Rolady z karkówki w sosie paprykowym. 225

Mięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone  1 cebula kilka plastrów żółtego sera  kilka łyżeczek ajvaru  sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone  1 łyżka mąki pszennej  2 łyżki oleju(...)Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło n wierzch ;) i tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Następnie każda roladę obtaczamy w mące i układamy na patelni

MamaOskarka
Sałatka śledziowa z burakami 191

sałatki użyłam majonezu dekoracyjnego od firmy  Fanex , oraz groszku zielonego od firmy  Bonduelle . Składniki: 6 filetów śledziowych 5 buraków 5 ziemniaków 1 kwaskowe jabłko 5 ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku od  Bonduelle 0,5 szklanki śmietany 18 % 3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od  Fanex Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki i ziemniaki(...)obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy

Bajeczna Kuchnia
Rolada z sarniny 152

było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren(...)cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę

Mama Gotuje
Detoks - dzień 3 226

dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania  Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście(...)się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę

pyszne zdrowości
Rolmopsy śledziowe. Tradycyjna zakąska imprezowa najlepsza pod gorzałkę. PRZEPIS 158

Przepis na rolmopsy śledziowe Składniki: 8 płatów śledziowych alla matias, ogórki kiszone, świeża papryka, 2 średnie cebule. Na zalewę szklanka wody, niecałe pół szklanki octu, po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe, łyża cukru. Zrób tak: śledzie wymocz w świeżej wodzie przez kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. W garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem, przyprawami(...)cebulą pokrojoną w pióra. Pozostaw do ostygnięcia. Na każdy płat śledziowy połóż kawałek ogórka i papryki, a także porcję cebuli z zalewy, zwiń ciasno, zepnij wykałaczkami i układaj ciasno w słoju lub innym szklanym naczyniu z możliwością zamknięcia. Zalej pozostałą zalewą z pozostałymi kawałkami cebuli. Odstaw do lodówki na 24 godziny, aby wszystko się zamarynowało. Artykuł Rolmopsy śledziowe. Tradycyjna zakąska

Kulinarna Polska
Sałatka szynkowa wg siostry Anastazji 1384

Sałatka między innymi z selerem konserwowym, szynką, jabłkami, ananasem i jajkami. 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 250 g szynki 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 2 jabłka 1 czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki lub szczypiorek sól, pieprz Seler konserwowy osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy na deskę(...)siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędlinę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w kostkę. Cebulę

Smaki Na Talerzu
Karkówka po cygańsku 206

google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku składniki: 5 dużych plastrów karkówki (około 800 g) 4 zielone papryki spiczaste 4 małe ogórki kiszone 150 g pieczarek 3 duże cebule 2 średniej wielkości marchewki szklanka sosu pomidorowego z cukinii  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level(...)cygańsku wykonanie: Karkówkę solimy, pieprzymy i zostawiamy na 2 - 3 godziny w lodówce. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Papryki kroimy w drobne paseczki, ogórki w drobną kostkę, pieczarki i marchewkę w pół plasterki, a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warzywa, następnie plastry karkówki, poprzekładane warzywami. Wierzch

Delusional Trine
Sałatka śledziowa z buraczkami 277

mogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do  siebie pasowała, wyszła przepyszna.  Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wrzucić ogórki, cebulę oraz groszek, wymieszać, wymieszać całość. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Tatar ze śledzia 214

wersja oparta na przepisie Magdy Gessler. Bardzo dobre połączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć(...)drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała papryka zmięknie. Obraną paprykę drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Składniki na sos dobrze wymieszać. Sos dodać do pozostałych składników, wymieszać i odstawić do lodówki. Dodaj do listy blokowanych

Pysznie & Pięknie
Sałatka z kiszonych buraków 153

wykorzystanie kiszonych buraków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-) SKŁADNIKI 3 kiszone buraki 1 duże jabłko 1/2 puszki kukurydzy 4 jajka 1 mała cebula majonez, sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Buraki, jabłko i jajka kroimy w paski. Cebulę kroimy(...)sparzamy wrzątkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"! Przepis Pani Agnieszki: Buraki, ogórki kiszone, jabłko, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać

Czary - gary w kuchni
Łosoś z serem i sosem tatarskim 150

rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-) 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 5 marynowanych podgrzybków 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz  1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut(...)oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem.  5. Po upieczeniu polewamy rybę sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Szefowa kuchni
Sałatka śledziowa 178

dzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy(...)godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w plastry. Śledzia pokroić w paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Układać na talerzu warstwami plastry ziemniaka, śledzia, jajka i ogórka. Poprzekładać fantazyjnie sałatą i piórkami cebuli.Składniki na sos połączyć ze sobą i łyżeczką nanieść

Gosia gotuje
Leniwe zraziki z mięsa mielonego 148

mięsa mielonego z boczkiem, cebulką, ogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!       Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego olej lub masło klarowanego smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa opcjonalnie świeże zioła     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę, pieczarki oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Pokrojone składniki dodajemy do mięsa *** *** Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa formujemy małe roladki i obtaczamy

Blog z Apetytem
Zupa ogórkowa z koperkiem 149

ogórkowa z koperkiem Zupa ogórkowa z koperkiem Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki pietruszka mały seler 4 duże ogórki kiszone por cebula 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego pęczek koperku Wykonanie: Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół(...)podsmażyć  na oliwie przez 2 minuty. Posolić i posypać pieprzem. Dodać warzywa, chwilę podsmażyć, zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować przez  20 minut. Następnie dodać starte ogórki wraz z powstałym sokiem i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Artykuł Zupa ogórkowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Sałatka brokułowa z ziemniakami 174

syta i spokojnie można się nią najeść. Co więcej, taka sałatka będzie też świetnie pasować do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 brokuł 5-6 młodych ziemniaków 3 ogórki kiszone kilka suszonych pomidorów 2-3 łyżki posiekanej zielonej cebulki 2 łyżki siekanego koperku Sos: jogurt naturalny + ząbek czosnku + odrobina cukru + sól + pieprz Sposób wykonania: 1. Ziemniaki wyszczotkować, ugotować(...)obrać, ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne. Pokroić w dużą kostkę. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Ugotować al dente. 3. Ogórki pokroić w dużą kostkę, suszone pomidory w drobniejsze kawałki. 4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek i zieloną cebulkę, wlać przygotowany sos jogurtowy i wymieszać. Doprawić do smaku. Smacznego!!! Źródło

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z fasolką, pomidorkami i olejem lnianym + wyniki konkursu z SemCo 208

długo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz i sól do smaku *w sezonie gotujemy świeżą, teraz można użyć mrożonej lub ze słoika (domowej) Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej należy(...)wodzie. Jeśli używamy fasolki ze słoika etap ten pomijamy. Ugotowaną fasolkę studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół małe pomidorki, pokrojonego w kosteczkę ogórka i pokrojony por. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą oraz dodajemy łyżkę oleju lnianego. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego WYNIKI KONKURSU Z SEMCO Teraz jednak

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa 158

Składniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem(...)małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem i odcisnąłem. Filety śledziowe pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem majonez, doprawiłem do smaku sola i pieprzem, wymieszałem i przełożyłem do salaterki. Przed

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa z kalarepką 150

pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy(...)Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki. Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym

R'n'G Kitchen
Ogórkowa z pulpecikami 174

wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy(...)Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z pory i makaronu 167

kolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część(...)miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko razem. Dekorujemy

kgwjanczewo
Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym 189

Składniki: • 50 dag karkówki • 2 garście suszonych grzybów • 7 łyżek kaczy jęczmiennej • 4 duże ziemniaki • 6 ogórków kiszonych • 2 łyżki śmietany • 2 liście laurowe firmy RAFEX • 3 ziela angielskie • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia • natka pietruszki Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście(...)ziele angielskie.  Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 7 Koszt

Pobite gary Barbary