Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie przepłukujemy wrzącą wodą. Opłukaną kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy pod przykryciem około(...)minut, aż kasza będzie miękka. Odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę oraz obraną cebulę i ogórki. Do miski wsypujemy kaszę dodajemy pokrojoną paprykę,cebulę, ogórki, odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majonezem, dokładnie mieszamy, Sałatkę dekorujemy kilkoma ziarnkami kukurydzy i natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczeworozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g mozarelli 3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić (szpinak może być zarówno mrożony, jak i świeży), aż zmięknie, pod koniec dodać zmiażdżone(...)ząbki czosnku. W tym czasie rozkroić mięso tak, by tworzyło jeden wielki płat, rozbić je nieco i posypać przyprawami według uznania. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki, paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki farszu i wyłożyć je na mięso. Zawinąć i mocno obwiązać szpagatem, żeby się nie rozeszło. Są dwie opcje pieczenia, roladę można zawinąć
Przepysznik - BLW i nie tylkozawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam! Składnik: ( na 10 kotlecików) 2 woreczki (200 g) kaszy gryczanej 5 jajek 3 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa bułka tarta olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie(...)gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo. Do miski wsypujemy kaszę i dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku, wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Rozgrzewamy olej
Symfonia smakowapuszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub wodzie -duża cebula -sos do pizzy -8-10 plastrów żółtego sera -2 ogórki kiszone -3-4 papryczki macedońskie lub podobne -na ciasto: 1 dkg drożdży(...)drożdży dodajemy cukier i połowę ciepłej wody, mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ogórki kroimy w cienkie plastry. Z papryczek usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Do rozczynu wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, olej i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto
Maminek kulinarnymieć przygotowany kołek osikowy , na pewno jest wampirem Polecam wypróbować także ten przepis , sałatka naszym zdaniem jest pyszna ! składniki : 8 kurzych, jajek ugotowanych na twardo 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 mała cebula 6 ziemniaków , średniej wielkości , ugotowanych w mundurkach 2 średniej wielkości , gotowane w skórce marchewki 1/2 małego selera korzeniowego , także ugotowanego ze skórą 4 duże ząbki czosnku(...)suszonego , otartego majeranku 1 łyżka cukru 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej 3 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Wszystkie ugotowane warzywa obieramy i kroimy w drobna kostkę . Ogórka i cebulę także siekamy drobno . Wszystko wsypujemy do miski . Dodając drobno pokrojone jajka i wyciśnięty praską czosnek . Na koniec majonez , musztarda , majeranek, cukier , sól i pieprz do smaku . Całość mieszamy
Ogrodnik w podróżyziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy(...)mięso i smażymy chwilę. Po czym dorzucamy pokrojone pieczarki i starte na tarce ogórki. Smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku
Krokusowy DomSztuka) Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek(...)ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia żaroodpornego, na dno nalej wody, przykryj i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Powiedz dietom nieMięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju(...)Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło n wierzch ;) i tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Następnie każda roladę obtaczamy w mące i układamy na patelni
MamaOskarkasałatki użyłam majonezu dekoracyjnego od firmy Fanex , oraz groszku zielonego od firmy Bonduelle . Składniki: 6 filetów śledziowych 5 buraków 5 ziemniaków 1 kwaskowe jabłko 5 ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku od Bonduelle 0,5 szklanki śmietany 18 % 3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od Fanex Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki i ziemniaki(...)obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy
Bajeczna Kuchniabyło się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren(...)cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę
Mama Gotujedodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście(...)się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę
pyszne zdrowościPrzepis na rolmopsy śledziowe Składniki: 8 płatów śledziowych alla matias, ogórki kiszone, świeża papryka, 2 średnie cebule. Na zalewę szklanka wody, niecałe pół szklanki octu, po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe, łyża cukru. Zrób tak: śledzie wymocz w świeżej wodzie przez kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. W garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem, przyprawami(...)cebulą pokrojoną w pióra. Pozostaw do ostygnięcia. Na każdy płat śledziowy połóż kawałek ogórka i papryki, a także porcję cebuli z zalewy, zwiń ciasno, zepnij wykałaczkami i układaj ciasno w słoju lub innym szklanym naczyniu z możliwością zamknięcia. Zalej pozostałą zalewą z pozostałymi kawałkami cebuli. Odstaw do lodówki na 24 godziny, aby wszystko się zamarynowało. Artykuł Rolmopsy śledziowe. Tradycyjna zakąska
Kulinarna PolskaSałatka między innymi z selerem konserwowym, szynką, jabłkami, ananasem i jajkami. 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 250 g szynki 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 2 jabłka 1 czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki lub szczypiorek sól, pieprz Seler konserwowy osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy na deskę(...)siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędlinę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy w kostkę. Cebulę
Smaki Na Talerzugoogle_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku składniki: 5 dużych plastrów karkówki (około 800 g) 4 zielone papryki spiczaste 4 małe ogórki kiszone 150 g pieczarek 3 duże cebule 2 średniej wielkości marchewki szklanka sosu pomidorowego z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level(...)cygańsku wykonanie: Karkówkę solimy, pieprzymy i zostawiamy na 2 - 3 godziny w lodówce. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Papryki kroimy w drobne paseczki, ogórki w drobną kostkę, pieczarki i marchewkę w pół plasterki, a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warzywa, następnie plastry karkówki, poprzekładane warzywami. Wierzch
Delusional Trinemogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do siebie pasowała, wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski wrzucić ogórki, cebulę oraz groszek, wymieszać, wymieszać całość. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą
magiczna kuchnia Kasi