Przepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com Składniki (2-4 porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMoja sałatkowa propozycja na wielkanocny stół. Sałatka pożywna, konkretna, jak na Wielkanoc przystało. Skusicie się? Składniki: 5 jajek 2-3 białe kiełbasy (w zależności od wielkości) 5-6 ogórków kiszonych mała czerwona papryka puszka kukurydzy szczypior z 3 cebul (można również dodać cebulę) 1 łyżka pikantnej musztardy mały kubek śmietany 10-12% 3 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo
Czerwień i błękitlubią. W związku z tym, że już za parę dni „śledzik”, to mam nadzieję, że przepis będzie jak znalazł . Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych 3 – 4 duże ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 cebule 250 g śmietany kwaśnej 18% Sok z ½ cytryny Pieprz Mleko Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez ok. 3 godziny. Następnie odsączyć
Przepisy Babciziemniakami nie za bardzo pasuje, lecz jet to błędne myślenie, placki są smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 80 dag Filet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie: Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić
Tradycyjna Kuchniadziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce
Dieta bez mlekastaram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam! Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz czarny przyprawa do sałatek (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki obrać, ugotować do miękkości, dodając do gotującej
Raj dla Podniebieniasuper delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków, klusek śląskich lub makaronu. Musicie spróbować :) Składniki: * 4 plastry schabu * 2 ogórki kiszone * makaron * kostka mięsna * wegeta, pieprz, sól * musztarda * sznurek (taki aby nie rozpadł się podczas gotowania) * cebula * 1 ząbek czosnku * plasterek słoniny Plastry schabu rozbijamy na grubość około 4 mm. Przyprawiamy
Klasyka Gotowaniaszkl oliwy mały słoik przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 10% 1 papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron
Swojskie jedzonkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g pieczarek, świeżych ok. 15 oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu wykonanie: Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. Odcedzamy. Jabłka obieramy
Domowy Smak Jedzeniamąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże ząbki czosnku (w łupinach) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka wody z kiszonych ogórków Zakwas najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym naczyniu (ja robię to w dużym słoju). Naczynie musi być czyste i wyparzone wrzątkiem. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy wszystkie składniki, mieszamy(...)przykrywamy czystą ściereczką lub gazą. Odstawiamy na minimum 3 dni w temperaturze pokojowej (możemy kisić żur dłużej, przez ok 5-6 dni, wtedy będzie bardziej kwaśny). Po tym czasie można zakwas wymieszać i spróbować jak smakuje. Powinien być lekko kwaskowy, ale nie gorzki. Nie powinno też być czuć w nim pleśni. Gotowego zakwasu używamy od razu lub odstawiamy do lodówki
Zawsze głodna!jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków 8 ogórków kiszonych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bajeczna Kuchniapuszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera
Di gotujeSKŁADNIKI: - 3 łyżki mąki gryczanej - 3 łyżki maki ryżowej - 40 ml przegotowanej wody - 5 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych) - 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien
Kuchnia bezglutenowa LoliPyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry
W królestwie smaków Beaty