ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:193/434)

Ceviche z dorsza 104

sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca. SKŁADNIKI : • 350-400 g dorsza bałtyckiego • 3 limonki • 1 duża cytryna • 1 czerwona pomarańcza

KUCHNIA POLSKA
Sałatka jarzynowa. 115

kulki na półmisku, przyozdabiała majonezem i zieloną pietruszką. Majonez oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku konserwowego 8 jajek 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach

Agusiowe smakołyki
Polski "kebab" 75

Danie to jest kolejnym daniem, które robi się samo, i idealnie nadaję się dla większej ilości osób. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym oraz warzywami takimi jak sałata, pomidor lub ogórek kiszony. Klasyczny przepis na łopatkę, podany w nie co zmodernizowany sposób. Polecam :) Porcja: 8 osób Składniki: * 1.5kg łopatki wieprzowej * dwie małe cebule * kostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta, sól

Klasyka Gotowania
Sałatka śledziowa i ziemniaki w mundurkach 138

płatów śledziowych (marynowanych) 1 cebula 2 łyżki pomidorów z puszki sól pieprz majeranek oregano puszka białej fasoli 2 łyżki śmietany 2 łyzki majonezu 2 ogórki kiszone. tłuszcz do smażenia natka pietruszki Cebulę siekamy drobno i przysmażamy na oleju, dodajemy rozdrobnione pomidory (ewent koncentrat pomidorowy) mieszamy aż płyn odparuje doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i oregano, studzimy i kładziemy

Gotowanie jest łatwe
Ogórki małosolne 218

Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. W gruncie rzeczy stanowią pewien etap pośredni do ogórków kiszonych, które przygotowuje się w podobny sposób. Proces fermentacji „małosolnych” trwa jednak tylko kilka dni i w takim stanie są one od razu spożywane. Ponieważ są przy tym bardzo proste do zrobienia, to dysponując sprawdzonym przepisem warto wykorzystać

Kulinarna Pokusa
Zupa ogórkowa 138

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i  dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki

Atlas Smaków
Sałatka z tuńczykiem i kaszą jęczmienną 266

którym robię zdjęcia nie wyszłoby nic ciekawego, może kiedyś wyposażę się w coś lepszego ;) Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jęczmiennej firmy Kupiec (1 woreczek) 2 ogórki kiszone puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie 0,25-0,5 cebuli (zależy od wielkości) 0,5 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 188

ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów

Smakowy Raj
Zapiekanka kebab - gyros 707

wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 duże cebule 250g pieczarek 1/2 papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia  olej 100g żółtego sera Sos: 150ml jogurtu naturalnego 150ml keczupu pikantnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Ryż(...)sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser. 6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni

Szefowa kuchni
Pasta z wędzonej makreli 202

rybę tym razem wędzoną. Pasta z wędzonej makreli, twarożku , ogórka, jajka- jest doskonała do pieczywa zarówno na śniadanie jak i na kolację. Polecam. SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 2 łyżki twarogu 2 jajka 1 cebula pół pęczka szczypiorku 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżka musztardy delikatesowej sól, pieprz do smaku WYKONANIE Rybę oczyszczamy z ości dokładnie rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku 74

SKŁADNIKI: 20 dag. boczku wędzonego 20 dag. kiełbasy wędzonej 2 puszki fasolki (dodałam czerwoną, choć tradycyjnie to biała) 2 puszki krojonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki oleju sól.pieprz, papryka ostra,3 szt. ziela angielskiego. 1 liść laurowy WYKONANIE: podgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w paski boczek i kiełbasę w półkrążkach, smażymy około

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 72

wodzie przed pieczeniem . Składniki 4 – 5 płatów śledziowych – około 400 g 1 puszka groszku ekstradrobnego (140 g) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 200 g ogórków kiszonych 3 jaja ugotowane na twardo 2 łyżki siekanego świeżego koperku sok z 1/2 cytryny 350 ml jogurtu naturalnego 60 g majonezu sól, pieprz ziemniaki Wykonanie Śledzie moczymy w zimnej wodzie

Tajemnice Smaku
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym 79

rękę…Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba. Zrobiłam sałatkę Składniki:  * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka buraków na liściach sałaty 99

jajka ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½ puszki groszku konserwowego ·        2 ogórki kiszone duże ·        Mały słoik pieczarek konserwowych ·        3 łyżki majonezu ·        3 łyżki jogurtu naturalnego(...)Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczach. 2.    Jajka gotujemy, po ugotowaniu studzimy, obieramy i drobno siekamy. 3.    Przekładamy do buraczków. 4.    Ogórki kroimy w kostkę. 5.    Pieczarki drobno kroimy. 6.    Dodajemy groszek oraz kukurydze. 7.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 8.    Jogurt mieszamy z majonezem

Kulinarna Chwila
Surówka z białą kapustą 106

zdrowy dodatek do obiadu. Taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Polecam!     Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew pół czerwonej papryki 5-6 rzodkiewek 1 -2 ogórki kiszone pół pęczka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz   *** Białą kapustę szatkujemy i przekładamy do miski *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych

Blog z Apetytem
Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera 177

kukurydzą, serem i szynką Szybka do zrobienia sałatka, dzięki której sprzątniemy resztki z lodówki. Kuchnia Polish Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 200 g sera żółtego 5 ogórków kiszonych 0,5 pęczka szczypiorku 200 g szynki konserwowej 1 średnia cebula 5 pieczarek szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku

Mieszam w Garnku
Zrazy wołowe 101

Przepis zainspirowany przez kwestiasmaku.com Składniki (2-4 porcje): plastrów wołowiny sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki musztardy nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki 2 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub drobiowego 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wołowinę rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić solą, pieprzem i suszonym

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem 127

Moja sałatkowa propozycja na wielkanocny stół. Sałatka pożywna, konkretna, jak na Wielkanoc przystało. Skusicie się? Składniki: 5 jajek 2-3 białe kiełbasy (w zależności od wielkości) 5-6 ogórków kiszonych mała czerwona papryka puszka kukurydzy szczypior z 3 cebul (można również dodać cebulę) 1 łyżka pikantnej musztardy mały kubek śmietany 10-12% 3 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo

Czerwień i błękit
Śledzie w śmietanie według przepisu mojej Mamy 142

lubią. W związku z tym, że już za parę dni „śledzik”, to mam nadzieję, że przepis będzie jak znalazł . Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych 3 – 4 duże ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 cebule 250 g śmietany kwaśnej 18% Sok z ½ cytryny Pieprz Mleko Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez ok. 3 godziny. Następnie odsączyć

Przepisy Babci
Placki ziemniaczane z rybą 94

ziemniakami nie za bardzo pasuje, lecz jet to błędne myślenie, placki są smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 80 dag Filet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie: Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić

Tradycyjna Kuchnia
Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwową. 192

dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie;  Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 250

łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce

Dieta bez mleka
Sałatka z buraczków z kozim serem i chrzanem oraz zasłyszane w sklepie 86

staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam!   Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz czarny przyprawa do sałatek (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki obrać, ugotować do miękkości, dodając do gotującej

Raj dla Podniebienia
Zawijańce w sosie (roladki) 128

super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków, klusek śląskich lub makaronu. Musicie spróbować :) Składniki: * 4 plastry schabu * 2 ogórki kiszone * makaron * kostka mięsna * wegeta, pieprz, sól * musztarda * sznurek (taki aby nie rozpadł się podczas gotowania) * cebula * 1 ząbek czosnku * plasterek słoniny Plastry schabu rozbijamy na grubość około 4 mm. Przyprawiamy

Klasyka Gotowania
Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka! 8182

szkl oliwy mały słoik przecieru pomidorowego  4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 10% 1 papryka słodka (świeża-nie w proszku) 4 cebule, 4 ogórki kiszone 1 łyżka vegety PRZYGOTOWANIE: Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron

Swojskie jedzonko
sałatka z oliwkami i pieczarkami 165

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g pieczarek, świeżych ok. 15 oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu wykonanie: Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. Odcedzamy. Jabłka obieramy

Domowy Smak Jedzenia
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 156

mąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże ząbki czosnku (w łupinach) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka wody z kiszonych ogórków Zakwas najlepiej przygotowywać w kamiennym lub szklanym naczyniu (ja robię to w dużym słoju). Naczynie musi być czyste i wyparzone wrzątkiem. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy wszystkie składniki, mieszamy(...)przykrywamy czystą ściereczką lub gazą. Odstawiamy na minimum 3 dni w temperaturze pokojowej (możemy kisić żur dłużej, przez ok 5-6 dni, wtedy będzie bardziej kwaśny). Po tym czasie można zakwas wymieszać i spróbować jak smakuje. Powinien być lekko kwaskowy, ale nie gorzki. Nie powinno też być czuć w nim pleśni. Gotowego zakwasu używamy od razu lub odstawiamy do lodówki

Zawsze głodna!
Domowa zupa ogórkowa 115

jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków 8 ogórków kiszonych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach

Bajeczna Kuchnia
Sałatka jarzynowa 160

puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera

Di gotuje
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 124

SKŁADNIKI: - 3 łyżki mąki gryczanej - 3 łyżki maki ryżowej - 40 ml przegotowanej wody - 5 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki kwasu z kapusty lub ogórków kiszonych (nie kwaszonych) - 6 dużych ząbków zgniecionych czosnku DO CZYSTEGO SŁOJA lub kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ogórkowa 159

Pyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry

W królestwie smaków Beaty
Zrazy schabowe w sosie. 339

względu na długi czas ich robienia, nie są często podawane u mnie w domu. Wielka szkoda, gdyż wszyscy je bardzo lubimy.  Składniki: 660g schabowych ( 6 sztuk), 2 ogórki kiszone, 250g boczku ( 6 plastrów), cebula, sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra,ewentualnie musztarda. olej, mąka. Przygotowanie: Schab podzielić na 6 części, rozbić. Posolić i popieprzyć, można również posmarować

W kuchni u Moniki
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 146

organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet z makreli nie ma ości, a brak ości to mniej Twojego cennego czasu. W sklepach możemy znaleźć nawet już gotowy, przyprawiony. Kroimy

Mój Smak na Życie
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym 17991

Składniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki. Przełożyć do sitka. Przelać wrzącą wodą (w ten sposób pozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą

kulinarnyswiatdomi