dzień w pracy. Często zdarza mi się wyjść rano z domu i wrócić późnym wieczorem. W takich dniach nie ma czasu nawet na zrobienie obiadu. Więc co jeść w ciągu dnia? No właśnie, pewnie dużo osób ma ten sam problem. Ja, jako przeciwniczka gotowego jedzenia, zawsze staram się przygotować sobie posiłek do pracy lub na uczelnię. Szczególnie tutaj(...)gotowe placki nie są takie złe, szczególnie kiedy zależy nam na czasie. Przyznaję, że zawsze mam w lodówce paczkę gotowych tortilli, nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać ;) Dla tych co mają problem z prawidłowym zawinięciem tortilli - niebawem dodam na bloga post z poradnikiem! ŚNIADANIOWY WRAP - 1 placek tortilli pełnoziarnistej - kremowy serek, np. Philadelphia - liść sałaty lodowej - plasterek wędliny drobiowej
Zgrabne GotowanieJeśli szukacie pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla Wszego dzieciaczka, to gwarantuję, że pizza wprawi w zachwyt wszystkich małych gości, a urodzinowe przyjęcie będzie długo wspominane przez
Kuchnia smakówsprawdza się jedynie w ekstremalnych dietach niskowęgolwodanowych. Powtórka z diety to jednocześnie dobra okazja do przypomnienia i utrwalenia zdrowych nawyków, a także do narzucenia sobie dyscypliny - bezcenna rzecz dla osób, które lubią "popłynąć". Niestety jestem w tej grupie, chociażby z racji prowadzenia bloga. Wciąż kuszą mnie nowe przepisy, nowe wywania kulinarne, które często niewiele mają wspólnego ze zdrowym i racjonalnym(...)Ponadto moje ciągatki do "słodkości" często mnie gubią. Powtórka z diety przyniosła następujące rezulaty: u mnie 0,9 kg mniej, u męża 2,5 kg. Najtrudniejsze po raz drugi dla nas obojga było wypijanie sporych ilości wody (płynów w ogóle). Myślę, że latem byłoby to duże łatwiejsze. Niestety nie mam porównania, bo po raz drugi dietę przeprowadzamy w środku zimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płaska łyżka soli łyżka oleju mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, a więc najlepiej sobie dziś przy obiedzie zaplanować, że jutro zrobimy kopytka. Takie ziemniaki mają czas odparować i dobrze ostygnąć, są wówczas dużo bardziej skore do współpracy. A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę(...)ciasta łyżeczkę mleka. Z wyrobionego ciasta rwiemy kawałki, podsypujemy mąką i rolujemy. Następnie każdy wałek, delikatnie spłaszczamy nożem i kroimy pod skosem takie kopytka jakie nam ( wielkość) odpowiadają. Dla osób niewprawionych takim wskaźnikiem czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji będzie wrzucenie kawałka ciasta na gotującą się wodę. Jeśli się nie rozpada tzn jest OK. A więc gotowe kluski gotujemy w osolonej
Dieta moja pasjawłasny talerz lub jeść w grupie/rodzinie prosto z patelni. Fajna zabawa zbliżająca domowników, bo taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację. Jest to też znakomite danie kempingowe. Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego(...)smak. Można smalec zastąpić olejem. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku
Sztuka gotowania w/g SamiryKolejne spotkanie z wołowiną a w niej baweta, która to zaczyna gościć na stałe w popularnych dyskontach. Baweta to tak naprawdę porcja wołowiny pochodząca z łaty
Kuchnia PROzdrowotnapierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną białą kiełbasą. Polecam bardzo!Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powtórka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu), a o bakłażanie tutaj. Składniki na 4 osoby:250 g makaronu strozzapreti1/4 cebuli2 małe białe kiełbaski300 g opienków1(...)malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu.Ugotować makaron al dente, na patelni od grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać natka pietruszki.Smacznego. Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku
Mia Cucina SofietaDlaczego uczuć nie można okazywać sobie cały rok? to takie trudne kupić żonie/partnerce/dziewczynie kwiatek bez okazji? Hmmm...no tak, dla niektórych to zbyt skomplikowane, no i kosztuje za dużo ;) Coś o tym, niestety, wiem... Znam takiego pana, który cały rok wymagał wielbienia na każdym kroku, a w walentynki czy na dzień(...)osobą łatwą do życia (wybacz, kochanie...) to ja i tak wiem, że mnie kocha, szanuje i mogę na niego liczyć. A jeśli kupuje mi kwiaty, czy cokolwiek innego, to dlatego, że tego chce, a nie dlatego, że przymusza go okazja. A tak w ogóle, to wszystkiego najlepszego w dniu urodzin, Kochany Panie Mężu! :* Mimo wszystko bez obiadu
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli znudziła Ci się sobotnia jajecznica i chcesz odmiany na śniadanie - to mam dla Ciebie idealną opcję. Wybierz się na Targ Śniadaniowy . Tą wiosenno - letnią propozycję
Kuchnia po mojemutowarzystwie ciągle tych samych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie(...)groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich, w tym dla naszych dzieci. Składniki: 30 g masła (min. 82% tłuszczu) 600 g cukinii (dwie małe cukinie) 1 szklanka mrożonego groszku (ok. 120 g) 250 ml wrzątku sól morska, pieprz 3 łyżki śmietanki 30% (można pominąć w przypadku osób na różnych dietach) 1-2 małe ząbki czosnku
Moja Delicjaśmietanką, czekoladą, dżemem, frużeliną... tak na prawdę ze wszystkim co mamy pod ręką :) Z porcji jaką podam wychodzi na spokojnie obiad na dwie osoby, a jeśli podajemy jako dodatek do posiłku to starczy na 3-4 osoby. Oczywiście wszystko zależy również od patelni na jakiej będziemy smażyć. Ja użyłam patelni profilowanej z okrągłymi zagłębieniami do jajek . Dzięki temu wszystkie placuszki(...)odsączyć tłuszcz. Podajemy z czym tylko mamy ochotę :) U mnie świetnie sprawdza się śmietanka i starta czekolada, dżem z czarnej porzeczki i (chyba mój ukochany dodatek) frużelina rabarbarowa. Dla każdego coś dobrego :) Bardzo proste, szybciutkie i smaczne :) Przypominają mi czasy dzieciństwa i aż się rozpłynęłam jak je jadłam. Dzięki wspomnieniom właśnie :) Polecam
JedzeniomaniaPierś faszerowana serem i warzywami. Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu
Posadzone i zjedzoneZawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku(...)mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól pieprz
Pełny talerzbył trudny obiad :) Przyzwyczajona do ryb z mała ilością ości (czytaj filet), dałam się namówić na przygotowanie Jazia. Mąż przytargał taką rybkę od kolegi, więc cóż było robić. Na szczęście była już wypatroszona i oskrobana z łusek inaczej bym tego nie przeżyła :) Ryba z rodziny karpiowatych, w smaku jest całkiem smaczna, jednakże trzeba uważać podczas jedzenia, bo ma sporo ości(...)kolor. Po usmażeniu skropić odrobiną soku z cytryny. Rybę podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Po przełamaniu każdego ziemniaka, dodałam do środka odrobinę masła i posiekanego szczypiorku. Danie polecam dla osób ze zdrowym wzrokiem i cierpliwością (dotyczy konsumpcji
Kuchnia w opałach