sprawa prosta. Wymaga sporej wiedzy i wyczucia w łączeniu smaków. Równie istotny jest także sposób podania potrawy. Im bardziej odbiegający od tradycyjnego tym lepiej. To doskonałe pole do popisu dla osób z bogatą wyobraźnią. Czy ja do nich należę? Nie wiem. Wiem natomiast, że jestem otwarta na nowe wyzwania, a takim jest konkurs „Fusion w kolorach #omnomnom” zorganizowany na Durszlaku(...)półce. Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem orzechowym, wiejskim twarogiem, pieczonymi burakami i natką pietruszki. Wyszło z tego bardzo smaczne i sycące danie. Doskonałe na obiad lub kolację. Czy wpisuje się ono w pojęcie kuchni fusion pozostawiam ocenie jury konkursowego i czytelników mojego bloga.” Czytaj więcej
Wiem co jemWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne paluszki rybne w chrupiącej panierce. Podane z kaszą bulgur i surówką z kapusty. Są świetnym pomysłem na obiad szczególnie polecanym dla dzieci. Do mojej potrawy użyłam kaszy bulgur, która stała się moim odkryciem kulinarnym. Dowiedziałam się o niej dzięki sklepowi internetowemu Piątnica , z którym jakiś czas(...)Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu. Ma mało tłuszczów, ponadto ma niski indeks glikemiczny. Polecana jest dla osób dbających o linię oraz w diecie dzieci. Post Paluszki rybne z kaszą bulgur pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś jeszcze jedna propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw i makaronu. Tym razem postawiłam na paprykę i cukinię, za którą tęskniłam całą zimę. Teraz mogłabym ją jeść cały czas :) Na szczęście to bardzo wdzięczne warzywo i można ją łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki(...)pozytywną energią :) Wszyscy wiemy, że je się również oczami, dlatego kolorowy talerz jest dla mnie tak ważny. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis (a także kilka kolejnych) będzie dla Was barwną inspiracją na letni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat
Ratunku obiadKolejny raz pragnę przedstawić Wam wyjątkowe miejsce. Będąc w Šibeniku na Chorwacji nie sposób przegapić restaurację Dalmatina. Kolejny raz nie znalazłam strony internetowej. Może to
Karola gotujeOkazuje się, że kalafior może być świetnym materiałem na pyszne, dietetyczne kotlety. No tak, wielu powie że w jednym zdanie kalafior, pyszne i dietetyczne nie brzmi
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z
UgotujmyTo.plGdy nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Najczęściej stosowaną dietą podczas typowego odchudzania jest dieta ubogoenergetyczna. Zapewne mało kto wie, że
IzaGotujetygodniu jedzenie ma się pojawić na stole w 30 minut od mojego powrotu do domu. Najczęściej jestem bardzo głodna i nie mam cierpliwości na długie czekanie na obiad. Aby było szybciej i oszczędniej szparagi gotowałam razem z makaronem. Te dania powstały z tego co akurat miałam pod ręką. Obie potrawy mają dwie lekko zmienione wersje, bo u mnie(...)łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno pieprz czarny do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Składniki na porcję dla 1 osoby: 5 zielonych szparagów 1 mały pomidor 1/2 kiełbaski śląskiej 3 liście sałaty lodowej lub innej 2 łyżki fety sos bazyliowy Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, pokroić na mniejsze kawałki
Codziennik KuchennyObiad który sam się robi i do tego rewelacyjnie smakuje! Jednym z najprostszych dań obiadowych jakie w życiu robiłam, jest Kurczak na ryżu . Potrawa wyjątkowo prosta w przygotowaniu, jednogarnkowa , w zasadzie sama się piecze i nie wymaga wnikliwego pilnowania i obecności w kuchni. Testowałam już standardową wersję tej potrawy z wykorzystaniem białego ryżu . Jednak, jak dla mnie, czas konieczny(...)kurczaka mają wtedy wystarczająco dużo czasu na upieczenie. Kurczaka na ryżu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Podsumowanie akcji można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na porcję dla 2-3 osób: WYWAR: 2 szkl. wody 1/4 kostki masła (50g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżki Vegety 1/2 łyżki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/4 łyżeczki
Grunt to przepis!Dzień Czekolady jest najlepszą okazją, by opowiedzieć Wam o mojej ostatniej czekoladowej przygodzie. Fani na fb już od kilku dni wiedzieli, że byłam na warsztatach czekoladowych
Obiad gotowyracji całkowicie bezproblemowej dostępności tego drugiego mięsa okazuje się, że danie przewidziane skądinąd na szczególne okazje i dla wyjątkowych gości może być również wprawdzie niebanalnym, ale jednak „szybkim obiadem” na co dzień. Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości(...)Znany i bardzo łatwy do zrobienia, ale zawsze wyjątkowy cordon bleu – kulinarna klasyka doskonała zarówno na co dzień, jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki
Kulinarna PokusaPlacki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Paluszki rybne... które dziecko ich nie lubi ? Chyba wszystkie. Kupujemy więc mrożone paluszki i po przeczytaniu ich składu okazuje się, że sklepowe paluszki rybne
Kulinarne przygody Gatitykwatery letnikom. Jej wspomnieniem z dzieciństwa są przepyszne zapachy dochodzące z kuchni, gdy goście, którzy ze względu na koszerną dietę nie mogli stołować się na mieście, gotowali sobie domowe obiady w kuchni jej rodziców. W ten sposób dorosła już Nida postanowiła, że swój pobyt w Izraelu poświęci na zbieranie przepisów, żeby odkryć, dlaczego ta kuchnia jest taka pyszna. Pierwsze przepisy(...)potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła się gotowania od zwykłych ludzi i jedząc w popularnych restauracjach, więc
Ugotowane pozamiatane