Nadszedł czas sprawdzenia, czy książka Sabriny Ghayour pt. Sirocco jest warta zakupu. Dzięki uprzejmości wydawnictwa mogę zaprezentować Wam aż dwa przepisy pochodzące z tej pachnącej orientem
Proste-przepisy.plPesto z jarmużu Pesto z jarmużu… czemu właśnie z niego? Ano dlatego, że nie jest on tylko bardzo zdrowy (zawiera duże ilości, m.in. witaminy K
BlendmanPikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i
Kuchnia w czekoladzieMiesiąc arabsko trwa i oto mój następny przepis z tej okazji. Mi specjalnie tego typu połączenie nie przypadło do gustu jednak warto było spróbować, gdyż w
sierotka maRysia w kuchniŻyjemy w takich czasach, że co niektórzy nie mają czasu na nic, prócz pracy. A w związku z tym i na przygotowanie posiłku jest go za
Kuchnia w czekoladziePewnie stwierdzicie, że oszalałam i zaczynam strzelać banałami. Najpierw kompot z rabarbaru, coś co ponoć każdy doskonale zna i wie jak przygotować, a teraz fasolka
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś prezentuję danie, które robię zazwyczaj wtedy, kiedy chcę zjeść coś na szybko. Dla mnie makaron to podstawa
Życie na widelcuNadeszła pora kolacji i pojawił się problem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak
My Culinary ArtCzasami nie ma ani chęci, ani czasu, by na gotowanie poświęcić więcej niż pól godziny, a najlepiej jeszcze mniej. Co wtedy zrobić? Mój piętnastominutowy makaron! :) Jest
Ratunku obiadjest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię(...)czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinakui krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły
W kuchni Karmel-itkiKochani! Właśnie wczoraj minął rok mojej przygody z blogowaniem! Ale jak to ze mną bywa, nie wyrobiłam się już z napisaniem posta, gdyż szykowałam dla Was specjalny widget z tej okazji - taki interaktywny kolaż wg mnie najlepszych przepisów (po kliknięciu w zdjęcie przechodzi się do przepisu). Skoro mamy rocznicę, to chyba warto zrobić małe podsumowanie oraz wspomnieć jak zaczęła się(...)moim Czytelnikom – serdecznie podziękować za to, że jesteście, piszecie, doradzacie. To wszystko mnie buduje i zachęca do tego, aby się rozwijać. Przy podziękowaniach nie mogę też pominąć jednej osoby, która zawsze wierzy w moje możliwości i pcha do przodu, gdy mam gorsze chwile. Mowa tutaj o A. Nie dość, że wspiera mnie w moich technicznych problemach, stworzył mi widget
Fabryka pomysłówJeśli chcecie zrobić na obiad coś lekkiego a przy tym zbytnio się nie narobić, to ta zapiekanka jest idealna. Naprawdę leciutka, robi się ją szybko, jedynie trzeba poczekać na puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon! Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś(...)Drugą ważną kwestią jest dobór dobrego serka. Ja użyłam mojego ulubionego sernikowo-kanapkowego. Jeśli pominiecie te dwa etapy, to zapiekanka podejdzie Wam wodą. Z podanych składników wyjdzie porcja dla dwóch osób. Ogólna zasada jest jedna. 1/2-1 cukinii, jajko + 100 gr serka na jedzącą głowę Z powodu lekkiego braku cukinii, wyjątkowo dałam tylko 1 do zapiekanki, ale i tak była pyszna
Mieszam w GarnkuW ostatnim czasie moje gotowanie było ograniczone do minimum, ponieważ choroby jak i nadmiar pracy zawodowej spowodował, że nie byłam w stanie regularnie dodawać postów na
UgotowaćNie wiem jak Wy, ale my źle znosimy upały i w takie dni jak ostatnio raczej unikaliśmy przebywania w kuchni i stania przy garach. Przygotowywanie posiłków
W kuchni KatieMa piękne pomarańczowo-różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb
Smakowity Blog KulinarnyCzy Wy też tak macie, że któregoś dnia okazuje się, że na Waszej półce są książki o których nie macie pojęcia skąd się wzięły? Mam nadzieję
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!O zaletach zdrowotnych kaszy jaglanej napisano już wiele, wymienię tutaj chociaż najważniejsze: odkwasza organizm - ze względu na swoje zasadotwórcze właściwości polecana jest zwłaszcza osobom, których codzienna
głodny alergik