towarzystwie ciągle tych samych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie(...)groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich, w tym dla naszych dzieci. Składniki: 30 g masła (min. 82% tłuszczu) 600 g cukinii (dwie małe cukinie) 1 szklanka mrożonego groszku (ok. 120 g) 250 ml wrzątku sól morska, pieprz 3 łyżki śmietanki 30% (można pominąć w przypadku osób na różnych dietach) 1-2 małe ząbki czosnku
Moja Delicjaśmietanką, czekoladą, dżemem, frużeliną... tak na prawdę ze wszystkim co mamy pod ręką :) Z porcji jaką podam wychodzi na spokojnie obiad na dwie osoby, a jeśli podajemy jako dodatek do posiłku to starczy na 3-4 osoby. Oczywiście wszystko zależy również od patelni na jakiej będziemy smażyć. Ja użyłam patelni profilowanej z okrągłymi zagłębieniami do jajek . Dzięki temu wszystkie placuszki(...)odsączyć tłuszcz. Podajemy z czym tylko mamy ochotę :) U mnie świetnie sprawdza się śmietanka i starta czekolada, dżem z czarnej porzeczki i (chyba mój ukochany dodatek) frużelina rabarbarowa. Dla każdego coś dobrego :) Bardzo proste, szybciutkie i smaczne :) Przypominają mi czasy dzieciństwa i aż się rozpłynęłam jak je jadłam. Dzięki wspomnieniom właśnie :) Polecam
JedzeniomaniaPierś faszerowana serem i warzywami. Pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję w 30 minut. U nas w domu kurczak zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu
Posadzone i zjedzoneZawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku(...)mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól pieprz
Pełny talerzbył trudny obiad :) Przyzwyczajona do ryb z mała ilością ości (czytaj filet), dałam się namówić na przygotowanie Jazia. Mąż przytargał taką rybkę od kolegi, więc cóż było robić. Na szczęście była już wypatroszona i oskrobana z łusek inaczej bym tego nie przeżyła :) Ryba z rodziny karpiowatych, w smaku jest całkiem smaczna, jednakże trzeba uważać podczas jedzenia, bo ma sporo ości(...)kolor. Po usmażeniu skropić odrobiną soku z cytryny. Rybę podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Po przełamaniu każdego ziemniaka, dodałam do środka odrobinę masła i posiekanego szczypiorku. Danie polecam dla osób ze zdrowym wzrokiem i cierpliwością (dotyczy konsumpcji
Kuchnia w opałachPodejrzewam, że autorki książki "Szczypta smaku" są znane większości osób śledzących różne programy kulinarne. Obie panie prowadzą wspólnie programy w TVN Style takie jak: "Rewolucja na talerzu" i właśnie "Szczypta smaku". Poprzedniej publikacji nie miałam okazji przeglądać, ale dziś napiszę o tej najnowszej, która bazuje na przepisach prezentowanych w wyżej wymienionym programie. Przyznam się, że zdarzyło mi się kilka razy(...)każdego z nich zostały podpięte trzy przepisy. Właściwie mamy tu wszystko i jednocześnie nic. Autorki prezentują przepisy na śniadania, obiady, romantyczne kolacje, desery czy inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej. Niewielka ilość przepisów sprawia, że niektórzy może nic nie znajdą dla siebie wśród tych propozycji. Autorki dorzuciły od siebie także kilka rad odnośnie produktów, które nie znalazły się w prezentowanych
Pasja Smakuzupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora , pisałam o dodawaniu liści kalafiora do zup jarzynowych. Teraz chcę pokazać co się robi jak kupimy kalafiora by ugotować go na obiad np. z wody lub na parze i nie mamy ochoty tego samego lub następnego dnia na inne potrawy z kalafiora. Czas: 15 minut + mrożenie Składniki: liście kalafiora Liście oberwane(...)tylko by nie były połączone w bryłki i wrzucamy na gotująca się wodę ( wywar) przygotowując zaplanowana potrawę. * Wg mnie porcja z 1 średniego kalafiora starcza na zrobienie jarzynki dla 2 osób ** Gdyby w momencie mrożenia pokrojonych liści kalafiora był w domu nadmiar koperku to proponuję usiekać trochę i wymieszać z liśćmi . Potem będzie doskonała kompozycja i do zupy
Buniabaje w kuchniDomowa kostka rosołowa Sam nie raz i nie dwa używałem sklepowych kostek warzywnych i to najczęściej tych najpodlejszej jakości. Nie są one złe w smaku ( w
BlendmanLekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób
IzaGotujeoliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki. Do swojego dania dodałem nawet odrobinę ryżu, która została mi z wczorajszego obiadu. Dania wyszło jeszcze bardziej sycące. Przygotowanie: Pomidorki obieramy ze skórki i siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie, ponieważ na patelni i tak się rozlecą. Cebulkę i paprykę siekamy w drobną kostkę(...)jeszcze płynne – wtedy danie jest najlepsze. Gotowe. Smacznego. Danie możemy jeść prosto z patelni na gorąco, jednak wtedy należy użyć drewnianej łyżki lub widelca . Jeżeli przygotowałeś je dla większej ilości osób, spróbuj delikatnie zsunąć je z patelni na talerz, uważając aby jajko się nie rozlało. To bardzo trudne, ale wykonalne. Dodaj świeże zioła i zajadaj z chlebem póki ciepła
Gar ZdrowiaRolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny
UgotowaćTaki ziemniak to miła odmiana dla okropnego zimowego ,,ziemniura" którego mam już serdecznie dość. Marzą mi się młode kartofelki z koperkiem i zsiadłym mlekiem. W
sierotka maRysia w kuchniObawiasz się dodatkowych kilogramów po świętach? Wolisz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz się do moich rad
IzaGotujeKarminadle z warzywami Karminadle ( karbinadle lub kardinadle) , to inaczej mielony kotlet po śląsku Nie jestem Ślązaczką , więc nie powiem Wam jak powinien wyglądać , ogólnie wiem ,że
Ogrodnik w podróży