kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym(...)brawa za ten deser! ______________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Jesteśmy bardzo zadowoleni! Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację Vido k i tutaj wychwalać również będę! WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością! WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO SZEFA KUCHNI – gratuluję talentu! WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału
Ostra na Słodkoalbo "moja walka z kilogramami", ale jakoś mi to nie leżało. To był raczej spacer, wolny i długi, który trwał przez kilka naprawdę fajnych i bardzo dobrych dla mnie miesięcy. Podczas tego spaceru ani się nie zmęczyłam, ani nie wróciłam na starą drogę. I przyniósł mi wiele pozytywnych zmian. Wróciłam do mojej wagi ślubnej, czyli sprzed prawie(...)salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad, robiłam później sobie kawę i węszyłam znowu za czymś słodkim. Raz było, raz nie, ale wieczorem, kiedy dzieci już spały, zawsze coś opędzlowałam z tej "słodkiej" szafki. Pewnie niejedna osoba ma pierwsze
bistro mamaPamiętacie jeszcze mój deser budyniowy? Robiłam go już kilka razy, a ostatnio w nowej odsłonie. Nie tak dawno przygotowałam w domu masę krówkową z mleka
Ratunku obiadUwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i
Cook&LoveMoja ulubiona zupa to chowder kukurydziany z Pink Flamingo. Głównym składnikiem jest śmietana (a drugim bekon), ale są też całe ziarna kukurydzy, które uwielbiam. Pink Flamingo
Ugotowane pozamiatanegrzybami do barszczu. Przepis autorstwa Babci, a jak wiadomo, wszystko co od Babci, zawsze jest najlepsze na świecie! U nas oficjalnie serwowane są na Wigilię. Nieoficjalnie - na śniadanie, obiad i kolację świąteczną - tak naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy! Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą(...)szklanek. ** w przypadku wyboru oleju, farsz może być nieco rzadki - wtedy należy go zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy się go nie wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody
Kuchnia od dwojgajest to dzień, który spędza się na cmentarzu, a przy okazji również na obiedzie w rodzinnym gronie. Po długich godzinach spędzonych na zewnątrz taki wspólny gorący posiłek jest niezwykle ważny. Zazwyczaj w roli "rozgrzewacza" sprawdza się nasz polski rosół. Jednak dzisiaj chcielibyśmy zaproponować fantastyczną alternatywę dla niedzielnej zupy. Chowder, bo o nim mowa, to zupa wywodząca się z kuchni rybackiej(...)Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża
Kuchnia od dwojgatelewizji pojawia się reklama pewnego preparatu na zwiększenie apetytu . Początkowo był to preparat dla dzieci, teraz jest także w wersji dla starszych osób. Jeśli mam być szczera, to włos na głowie mi się jeży, jak widzę takie reklamy. Czy naprawdę musimy faszerować nasze dzieci chemią? Nie uwierzę, że takie preparaty mają w składzie same dobre witaminy i minerały(...)wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła w przedszkolu, kiedy to jedna z dziewczynek zwróciła obiad. Babcia była oburzona, że dzieci dostały zupę ogórkową, a ogórki nie były obrane ze skóry przed ugotowaniem... Obie panie, i mama, i babcia, narzekały, że dzieci nie mają apetytów
Codzienna kuchnia niecodziennamojprzepisna.pl | Tort z białą czekoladą i truskawkami Mniej więcej roku temu o tej własnie porze przygotowywałam ten tort na urodziny przyjaciółki. Tort wyszedł przepyszny, jubilatka i
moj przepis naZapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie
peanutbuttermonsterdanie przygotowywaliśmy podczas warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Dziś szukając pomysłu na lekki i świeży obiad z dorszem w roli głównej postanowiłam je odtworzyć. Trochę zastanawiałam się jak Mąż zareaguje na taką oryginalną mieszankę smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebne były moje obawy, bo był zachwycony pomysłem i ta odrobiną egzotyki jaką(...)Bardzo prosto, niezwykle kolorowo i smacznie, a do tego lekko, zdrowo i dietetycznie, czyli idealnie również dla wszystkich, którzy dbają o linię. Zatem może i Wy się skusicie i zaskoczycie swoich bliskich takim oryginalnym daniem? Składniki (porcja dla 2 osób): 500 g filetów z dorsza 2 dojrzałe mango 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować
Cynamonowe szczęścieRysku pozostały 22 dni Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci
sierotka maRysia w kuchniZupa z soczewicy należy do jednych z najbardziej pożywnych zup. Jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, żelaza i potasu - szczególnie polecana w diecie wegetarian. Niestety, soczewica
W kuchni KatieSardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy mieszkańców przypadają 22 osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner
Kulinarne przygody Gatityjeśli przestaniemy eksperymentować ze starymi przepisami , to sztuka kulinarna przestanie się rozwijać , a chyba nie o to chodzi . Zostawmy już te dywagacje , które musiałam z siebie wywalić , tak dla lekkości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zapraszam na pstrąga , który jest wyśmienity i wchodzi na stałe do domowego(...)niezwykle smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 małe pstrągi ( takie na raz , na osobę ) opakowanie pomidorków koktajlowych z gałązką 16 plasterków ostrego hiszpańskiego chorizo 1 płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Olej aromatyzowany papryczkami habanero lub chilli ( ja używam domowy habanero, jeśli nie mamy żadnego
Ogrodnik w podróży