czasie o jakieś dziewiętnaście lat. Młody wtedy był taki malutki, a ja w kuchennych powijakach, na etapie sosów z torebki. Internety się dopiero rozwijały, a ja szukałam pomysłów na obiady w starych książkach kucharskich. W jednej z nich, takiej starszej ode mnie natknęłam się na wołowinę w piwie. Zrobiłam raz, a potem wszyscy wokoło domagali się jeszcze i jeszcze(...)czasu dla siebie. Dziś Młody po raz pierwszy jadł to danie i mało brakowało, a wylizałby talerz, co mu się bardzo rzadko zdarza. Dlaczego dopiero dziś? Bo jakoś zapomniałam sobie o tym przepisie i ani się obejrzałam, a tu tyle lat minęło. Na koniec Wam tylko napiszę: Koniecznie zróbcie u siebie w domu taką wołowinkę :) Składniki na 2 osoby
Blondynka GotujeBakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet(...)fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym. Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi. Składniki: 2 bakłażany 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki 100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów) 4 łyżki ajwaru ( z tego przepisu ) 50 g parmezanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko nikt później nie mówi, że jestem leniwa - no dobra, jestem, ale w pewnym stopniu jestem też przerażającym pracoholikiem, który od września do czerwca pracuje codziennie po 10 godzin. Osoby które odwiedzają czasem mojego bloga zdążyły już na pewno zauważyć, że mimo wielu godzin pracy - bardzo lubię to co robię i chętnie do tego wracam - tak jak do pieczenia. Może(...)Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej rodzince 4 ogromne pizze na cienkim cieście, a ja na deser przygotowałam Tort ptysiowy. Powiem Wam, że fajna alternatywa dla tradycyjnego tortu biszkoptowego. Może trochę więcej z nim zabawy, ale wartej tego efektu. Polecam dla kuchcików znudzonych
Słodkie PrzyjemnościJarmuż kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to moja mama wysiewała jarmuż na działce dla moich świnek morskich. Gryzonie uwielbiały go jeść, a ja sama od
W kuchni KatieWielu ludziom słowo curry kojarzy się z żółto-pomarańczową przyprawą o intensywnym, korzennym zapachu i smaku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry
W kuchni KatieW ostatnim poście napisałam Wam kilka informacji na temat tego, jak postępować z mulami. Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na małże w sosie śmietanowym z serem
W kuchni KatieW prostocie siła. Chyba najlepiej wiedzą o tym Włosi, bo właśnie przepis na Spaghetti alla puttanesca wywodzi się z jednocześnie z Rzymu jak i Neapolu. I
W kuchni Katiekolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym(...)brawa za ten deser! ______________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Jesteśmy bardzo zadowoleni! Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację Vido k i tutaj wychwalać również będę! WIELKIE , ALE TO WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PRZEMIŁEJ OBSŁUGI – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z ogromną przyjemnością! WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA WSPANIAŁEGO SZEFA KUCHNI – gratuluję talentu! WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału
Ostra na Słodkoalbo "moja walka z kilogramami", ale jakoś mi to nie leżało. To był raczej spacer, wolny i długi, który trwał przez kilka naprawdę fajnych i bardzo dobrych dla mnie miesięcy. Podczas tego spaceru ani się nie zmęczyłam, ani nie wróciłam na starą drogę. I przyniósł mi wiele pozytywnych zmian. Wróciłam do mojej wagi ślubnej, czyli sprzed prawie(...)salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad, robiłam później sobie kawę i węszyłam znowu za czymś słodkim. Raz było, raz nie, ale wieczorem, kiedy dzieci już spały, zawsze coś opędzlowałam z tej "słodkiej" szafki. Pewnie niejedna osoba ma pierwsze
bistro mamaPamiętacie jeszcze mój deser budyniowy? Robiłam go już kilka razy, a ostatnio w nowej odsłonie. Nie tak dawno przygotowałam w domu masę krówkową z mleka
Ratunku obiadUwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i
Cook&LoveMoja ulubiona zupa to chowder kukurydziany z Pink Flamingo. Głównym składnikiem jest śmietana (a drugim bekon), ale są też całe ziarna kukurydzy, które uwielbiam. Pink Flamingo
Ugotowane pozamiatanegrzybami do barszczu. Przepis autorstwa Babci, a jak wiadomo, wszystko co od Babci, zawsze jest najlepsze na świecie! U nas oficjalnie serwowane są na Wigilię. Nieoficjalnie - na śniadanie, obiad i kolację świąteczną - tak naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy! Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą(...)szklanek. ** w przypadku wyboru oleju, farsz może być nieco rzadki - wtedy należy go zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy się go nie wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody
Kuchnia od dwojgajest to dzień, który spędza się na cmentarzu, a przy okazji również na obiedzie w rodzinnym gronie. Po długich godzinach spędzonych na zewnątrz taki wspólny gorący posiłek jest niezwykle ważny. Zazwyczaj w roli "rozgrzewacza" sprawdza się nasz polski rosół. Jednak dzisiaj chcielibyśmy zaproponować fantastyczną alternatywę dla niedzielnej zupy. Chowder, bo o nim mowa, to zupa wywodząca się z kuchni rybackiej(...)Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża
Kuchnia od dwojgatelewizji pojawia się reklama pewnego preparatu na zwiększenie apetytu . Początkowo był to preparat dla dzieci, teraz jest także w wersji dla starszych osób. Jeśli mam być szczera, to włos na głowie mi się jeży, jak widzę takie reklamy. Czy naprawdę musimy faszerować nasze dzieci chemią? Nie uwierzę, że takie preparaty mają w składzie same dobre witaminy i minerały(...)wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były w wieku późno przedszkolnym. Do dziś pamiętam awanturę, jaka wniknęła w przedszkolu, kiedy to jedna z dziewczynek zwróciła obiad. Babcia była oburzona, że dzieci dostały zupę ogórkową, a ogórki nie były obrane ze skóry przed ugotowaniem... Obie panie, i mama, i babcia, narzekały, że dzieci nie mają apetytów
Codzienna kuchnia niecodzienna