niskokaloryczne - 2605 przepisów (strona:33/174)

Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem 158

dzisiaj na blogu zrobiłam klasykę – zapiekane szparagi otulone boczkiem, podawane z jajkiem w koszulce. Mniam! Szparagi nie dość, że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dlatego każdemu polecam, aby chociaż raz na wiosnę zjadł danie ze szparagami, zwłaszcza że sezon na nie jest tak krótki. Same szparagi można przygotować na wiele sposobów: można

A to pestka
Owocowy puchar z ananasem,kiwi i płatkami pełnoziarnistymi 139

także procesy zapalne. Spożycie ananasów zaleca się osobom z problemami żołądkowymi i na diecie ze względu na poprawę trawienia, niwelowanie niestrawności i zgagi.  KIWI : Kiwi to owoc niskokaloryczny, zawierający około 61 kcal na każde sto gramów. Dzięki temu, kiwi może być elementem diety dla osób odchudzających się. W 100 gramach kiwi znajdziemy ok. 3 gramy błonnika, 15 gramów

vaniliowoczekoladowa
KUCHENNA APTEKA #34 - KIEŁKI 99

szklanek soku pomarańczowego 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa pszennego w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych są niskokaloryczne Najpopularniejsze rodzaje kiełków: kiełki lucerny - są lekko cierpkie z orzechowym posmakiem. Bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E i C, kwas foliowy oraz minerały: selen, cynk, magnez, fosfor, żelazo

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #34 - KIEŁKI 99

szklanek soku pomarańczowego 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa pszennego w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych są niskokaloryczne Najpopularniejsze rodzaje kiełków: kiełki lucerny - są lekko cierpkie z orzechowym posmakiem. Bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E i C, kwas foliowy oraz minerały: selen, cynk, magnez, fosfor, żelazo

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z jajkami i świeżymi ogórkami 151

Sałatka z gotowanymi jajkami, świeżym ogórkiem oraz posiekaną zieleniną (bazylią, koperkiem i pietruszką) to pomysł na niskokaloryczne drugie śniadanie. Poniższa sałatka jest szybka do przygotowania, chrupiąca i świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Majonez dodałam tylko do smaku, więc jeżeli dbacie o figurę - to go pomińcie.  Składniki na porcje dla 2 osób: 3 średniej wielkości ogórki gruntowe 4 jajka

Ugotować
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 104

terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Łabędzi Puch | Zdrowsza Wersja | 117

Dzień Mamy możemy Jej sprawić, a czasem najlepszym rozwiązaniem jest właśnie... CIASTO. U mnie Łabędzi Puch jest w wersji lżejszej, bardziej dietetycznej i trochę odchudzonej. Nie jest to ciasto niskokaloryczne, ale na pewno ma mniej kalorii od swojej oryginalnej wersji i jest zdrowsze (z oryginału zabrałam mąkę pszenną, cukier oraz sporą ilość masła i [o zgrozo!] margaryny).  Biszkopt

Czarnawisienka
Hummus z dyni, bogactwo witaminy A oraz pełnowartościowa wegańska przekąska 152

delikatna i smaczna. Bogactwo witamin (A oraz C) oraz minerałów żelaza czy potasu. Hummus z dodatkiem dyni to przekąska wolna od 14 głównych allergenów. Jest w 100% wegańska oraz niskokaloryczna. Składniki: połowa małej dyni 250g ugotowanej cieciorki (może być z puszki) 2 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki oliwy z oliwek (jedna potrzebna do upieczenia dyni, druga do podsmażenia cebuli

wysmienity
Lekkie placuszki z cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym 154

należy mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdza się także w daniach słodkich, na przykład w cieście czekoladowym, które robiłam już dawno temu ( PRZEPIS TUTAJ ). Cukinia jest warzywem bardzo niskokalorycznym, 100 g to zaledwie 17 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B9 czy beta karotenu. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Ja proponuję zastosować cukinie do placuszków

Zdrowie na języku :P
5 zasad zdrowego odżywiania 171

przygotowaniu śniadania złożonego z węglowodanów, chudego białka i zdrowych tłuszczów. Zwiększy to metabolizm, energię i skupienie w ciągu dnia. 3. Jedz warzywa i owoce! Owoce i warzywa stanowią niskokaloryczne potrawy, pełne błonnika, niezbędnego w każdej zdrowej diecie. W raporcie WHO przedstawiono dowody na to, że jedzenie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko otyłości. 4. Ogranicz spożywanie produktów przetworzonych, soli i cukrów

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kurczakiem, kalarepą i ogórkiem 116

pylori, które powodują chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Kapustowate są również bogatym źródłem luteiny - żółtego barwnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto kalarepa zawiera sporo błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dlatego też warto włączyć ją do diety redukcyjnej. A tymczasem zapraszamy Was na lekką, zdrową, wiosenną sałatkę, której jedna porcja dostarcza około 244 kcal, 24,3 g białka

W kuchni Katie
Owsiane ciastka czekoladowe z orzechami 130

truskawek, przynajmniej u mnie, bo w szklarni już kwitną, ale trzeba się godnie pożegnać, więc wykombinowałam czekoladowe ciacha w wersjifit. W moim mniemaniu fit to zdrowa wersja, a nie niskokaloryczna, czyli pełne ziarno (błonnik)śladowa ilość cukru, orzechy (witaminy z grupy B i białko), gorzka czekolada (magnez). Aha, najważniejsze ciastka są na zwenątrz kruche, a w środku lekko wilgotne

greenscarf
Sałatka z kolorowego ryżu z awokado, czerwoną fasolą, pomidorkami i cebulą 92

Wiosna w końcu nadeszła, na straganach coraz więcej dobrego, pomidory odzyskują smak :) Jemy coraz bardziej kolorowo i przyrządzamy coraz więcej sałatek. Te jednak nie oznaczają tylko niskokalorycznych, zielonych posiłków. Bardzo lubię sałatki, które są sycące i nadają się nawet na szybki obiad. Ta z ryżem w 3 kolorach, pomidorami, cebulą, awokado i czerwoną fasolą była przepyszna i zadowoliła nasze żołądki

Mienta blog
Poradnik: Jak ugotować szparagi 118

Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dlatego zaczynamy je wcinać, gdy tylko pojawią się w sklepach. Szparagi można gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Każdy sposób jest dobry – muszą być tylko świeże! Jak ugotować szparagi? Jak je wybrać w sklepie? Czym białe szparagi różnią się od zielonych, w jaki sposób pozbyć się

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania