Nocna owsianka bez gotowania Pomysł na szybkie, pożywne, zdrowe i niskokaloryczne śniadanie czyli nocna owsianka na wodzie. Jej autorem jest szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który doszedł do wniosku, że płatki owsiane podczas gotowania tracą swoją wartość odżywczą, a gotowana owsianka ma wyższy indeks glikemiczny, od owsianki przyrządzanej bez gotowania. Swoim pacjentom zaczął więc zalecać przygotowywanie owsianki, której podstawą były
Blog z ApetytemRozpoczął się sezon na cukinię! To niskokaloryczne warzywo często wykorzystuje się do przygotowania zup kremów, grillowania i zapiekania. A próbowaliście kiedyś wyczarować z cukinii coś słodkiego? Mój eksperyment zakończył się powodzeniem! Muffiny mają konsystencję brownie, z tym, że są trochę bardziej wilgotne. Nie są przesadnie słodkie - fani słodyczy mogą się pokusić o dodatkową polewę czekoladową lub po prostu oprószenie
Feel Eatcoś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników i sporej ilości świeżego, pachnącego koperku. Prosta, szybka
Wędrówki po kuchniilościach rozsądnych nie stanowią zagrożenia) Ciekawostki: okłady z liści malin mogą łagodzić oparzenia słoneczne w medycynie ludowej używano naparu z liści malin jako środka przyśpieszającego poród maliny to owoce niskokaloryczne - zawierają tylko 33 kcal w 100 g Przepisy z malinami 1) MALINÓWKA 2) ZAPIEKANA OWSIANKA Z CZEKOLADĄ I MALINAMI 3) RODZINNY OMLET BISZKOPTOWY Z OWOCAMI (Z PIEKARNIKA
Kuchnia MagdaLenypotasu, natomiast zielona prowitaminy A i kwasu foliowego, tak cennego przede wszystkim dla przyszłych mam. Jest produktem dietetycznym, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika regulującego przemianę materii i jednocześnie jest niskokaloryczna. Polecana jest także cukrzykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Jednak uwaga: fasolki szparagowej nie należy spożywać na surowo, gdyż w tej postaci zawiera toksalbuminę, toksyczny związek
Codzienna kuchnia niecodziennaociekający tłuszcz. Jeśli zaś decydujesz się na tradycyjny, pamiętaj nie używać sztucznych podpałek, benzyny czy drzew iglastych. Postaw na warzywa! Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku
Strefa Zdrowego ŻywieniaMaliny to pyszne, niskokaloryczne owoce, doskonale nadające się na wszelkiego rodzaju desery. Zapewniają uczucie sytości i dostarczają dużo cennego błonnika. Jeśli chcesz aby koktajl miał rzadszą konsystencję, możesz dodać również szklankę wody. Czas przygotowania: 4 minuty Smak: przewaga malin Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść malin • banan • cytryna • 2 szklanki chudego mleka • siemię lniane • szklanka wody ( opcjonalnie Przygotowanie : Obierz
KUCHNIA POLSKAsoczyste, kruche i bardzo delikatne. To idealne połączenie wyśmienitego smaku i wymogów zdrowej zrównoważonej diety (mięso strusie z polskich hodowli nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów). Strusina jest mięsem niskokalorycznym, 100 gramów mięsa strusia to zaledwie 145 kalorii, tym samym polecana jest osobom z nadwagą. Czy mięso strusie jest zdrowe Strusina charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszne, to tak na początek. Są dietetyczne co nie zawsze idzie w parze z pysznością ale te muffiny takie są. Są słodkie i niskokaloryczne, są idealne a do tego robi się je błyskawicznie. Idealne muffiny do pracy czy na wypad nad wodę, polecam. Dietetyczne, cytrynowe muffiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieantyoksydacyjnych i powinny być stosowane w profilaktyce nowotworów. Są bardzo pomocne w wyregulowaniu przemiany materii. Osoby spożywające dużo produktów zakwaszających organizm powinny równoważyć dietę zasadotwórczymi buraczkami. Ponadto burak jest niskokaloryczny zatem można go spożywać bez obaw o wagę. Gruszka – owoc wspomagający pracę tarczycy i mózgu Gruszki, to jedne z nielicznych owoców, które zawierają jod – minerał niezbędny do prawidłowego
Book of spellstemperatury otoczenia. Im jest cieplej, tym szybsze kiszenie. Pamiętajcie że ogórki małosolne to bardzo cenny element każdej diety ponieważ podobnie jak ogórki kiszone posiadają właściwości probiotyczne. Dodatkowo są niskokaloryczne więc sprawdzą się także u osób na redukcji. Stanowią także źródło witamin: C, K i E oraz witamin z grupy B m.in. B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie
Ola la LCHFSezon na bób rozpoczęty. Bób jest bardzo zdrowy bo jest źródłem białka a także nie zawiera tłuszczu. Bób jest niskokaloryczny ale pożywny więc idealnie nadaje się dla osób które dbają o linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk) Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem
Kuchnia w oparachroku zaczęłam od ogórków. Zazwyczaj przygotowuję je w garnku glinianym, ale przyznaję, że na potrzeby bloga, zrobiłam wyjątek i przygotowałam ogórki w szklanych słojach. Ogórki to szybka i niskokaloryczna przekąska.Z podanych proporcji składników otrzymamy 2 - 3 mniejsze (po ok. 1 - 1,5 litra). Składniki: 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych) 5-6 gałązek kopru kilka ząbków czosnku, obranych
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznywitaminę K, potas, magnez i fosfor. Są również bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się i kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów zaspakaja niemal 50% dziennego zapotrzebowania). Szparagi są niskokaloryczne 100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kilokalorii. Prażone nasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy. Co można zrobić ze szparagów Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy: zawiera bardzo duże ilości potasu i wapnia, oraz nieco
e-PrzepisyKulinarne