sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne! Rukola jest lekkostrawna i niskokaloryczna, garść zielonej sałaty to zaledwie 5 kcal. Warto włączyć ją do diety, bo to bogactwo witamin i minarałów. Rukola zawiera 8 razy więcej wapnia, 5 razy więcej witaminy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużo spożywać. Jest zalecany praktycznie w każdej diecie. Mówi się, że seler oczyszcza organizmy, zapobiega chorom związanym z nadciśnieniem, a także wspomaga funkcjonowanie naszych stawów. Seler jest niezwykle niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Naukowcy odkryli, że jest jej nawet więcej niż w niektórych owocach cytrusowych. W bulwie selera znajdziemy również kwas foliowy i witaminę B. Warto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!następnie faszerować nim cukinie. Cukinie faszerowane z mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii
Kuchnia BazyliiKoktajl z arbuza to doskonała propozycja na lato. Arbuz jest bowiem bardzo orzeźwiający i niskokaloryczny. Świetnie schłodzi organizm w upalne dni. • Czas przygotowania: 3 minuty • Smak: arbuzowy • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • 5 szklanek miąższu z arbuza (bez pestek) • 2 szklanki chudego mleka • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Wyjmij z arbuza miąższ tak, aby można było zapełnić nim 5 szklanek
KUCHNIA POLSKAFrancuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik. Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A. Jedząc szparagi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bakterie Helicobacter pyroli, które są odpowiedzialne za wrzody żołądka pomocny podczas reumatoidalnego zapalenia stawów ma niski indeks glikemiczny i mogą go spożywać osoby z cukrzycą nie wywołuje alergii jest niskokaloryczny i daje uczucie sytości pomocny w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego sprzyja lepszej pracy jelit (za sprawą błonnika) wspomaga układ odpornościowy Uwaga! kalafior zawiera goitrogeny, które mogą zakłócić pracę tarczycy
Kuchnia MagdaLenyCukinia okazuje się warzywem uniwersalnym. Agata wykorzystuje ją rozmaicie. Robi z niej leczo, które prezentowane było już na blogu, a dzisiaj przygotowała ciasto. Warto polubić cukinię, bo to warzywo niskokaloryczne (zaledwie 15 kcal 100 g), zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Czekoladowe ciasto z cukinią Składniki na ciasto: 2 małe cukinie (340 g) 8 łyżek masła (115 g) Niecała szklanka
KulinarneImpresje.pltrawienie, ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, Po upieczeniu wytwarza się w rabarbarze polifenol -składnik, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych, Jest niskokaloryczny – w 100 g rabarbaru znajduje się tylko 20 kcal Warto po niego sięgać szczególnie teraz, gdy mamy sezon Jeśli szukacie więcej przepisów z rabarbarem w roli głównej to zapraszam
365 dni dookoła kuchniLekka duszona młoda kapusta z koperkiem kojarząca mi się z domem rodzinnym jest świetną propozycją na szybki, smaczny, niskokaloryczny i niskowęglowodanowy obiad. Możecie komponować z nią przeróżne zestawy o dowolnym makro wybierając mniej lub bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej kapuście
Ola la LCHFkasza jest fleksi? Tak kasze są kaloryczne. Dlatego idealnie nadają się dla tych, którzy redukują spożycie mięsa. Mięsa jest też kaloryczne, więc do kasz najlepiej pasują warzywa, czyli składniki niskokaloryczne. Kasza z warzywami to więc idealne pod względem kaloryczności danie. Kasza to też idealny dodatek do grzybów, razem tworzą smaczny duet. Zobaczcie sami tutaj: https://thegreenwoodpeckertrill.com . Która najlepsza? Najwięcej dobrych
Fleksitarianizm.plprzyprawami. Czasem można też dostać tofu jedwabiste, które idealnie nadaje się do deserów (poniżej mój przepis na mus czekoladowy z tofu jedwabistego). Właściwości Po pierwsze tofu jest niskokaloryczne (80 kcal na 100g) i nie zawiera cholesterolu. Po drugie to, jak wspomniałem, świetne źródło białka i to takie, które zawiera liczne aminokwasy egzogenne. To związki niezbędne do naszego życia, ale takie
Fleksitarianizm.plLekkie, niskokaloryczne jogurtowe ciasto z kiwi i bananem dla łasuchów liczących kalorie. Maj jest wyjątkowo ciepły, więc coraz częściej mam ochotę na ciasta bez pieczenia . Dzisiejsza propozycja jest fajnie przełamana kwaskowym smakiem kiwi. Jak dla mnie to ciasto idealne, jeżeli lubicie smak jogurtu i kiwi powinno Wam również przypaść do gustu :). Przy okazji przepraszam Was za małą aktywność ostatnio
Pieguskowa Kuchnianich coś pysznego. Zielonych nie trzeba obierać, a ich czas gotowania jest krótki, wystarczy im ledwie kilka minut w gotującej wodzie. Warto je wprowadzić do swojej diety, gdyż są niskokaloryczne i bogate w wartości odżywcze, a jeżeli nadal nie wiesz, co z nich zrobić spróbuj mojego dania, które może być też sytą sałatką (np. na wiosennej imprezie). Podałam
Fabryka pomysłówjeszcze trochę za wcześnie, więc dodałam mrożone jeżyny i udekorowałam świeżymi kwiatami. Do wykonania przepisu użyłam ksylitolu i produktów bez laktozy, więc deser jest bez cukru, wyjątkowo lekki i niskokaloryczny – lodów z takim składem nie znajdziecie w żadnym sklepie Lody jogurtowe z mlekiem (bez laktozy, bez jajek) 350 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekovita 200 ml mleka
Fitkotdrugie w 100 g jest zaledwie 18 kcal. Co więcej, pędy szparagów są także bardzo lekkostrawne. Czytaj więcej – przepisy ze szparagami w roli głównej rzodkiewka Mega zdrowe i niskokaloryczne warzywo – dostarcza wiele minerałów – głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego
365 dni dookoła kuchni