Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy do obiadu goszczą u mnie obowiązkowo. Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie czasami mnie przeraża. Jeśli znudzi
Di gotujemieszaj z jogurtem naturalnym. Zdecydowanie obniży to kaloryczność sosu, nawet o połowę, a nie wpłynie znacząco na smak. Jest to idealne rozwiązanie np. do sałatki jarzynowej. Jaja nadziewaj zdrowymi, niskokalorycznymi produktami. Czym możemy nadziewać jajka? Np. pastą z awokado, szpinaku i twarożku, pastą z pomidorów i twarożku, pieczarkami, pastą chrzanową. Dzięki temu przekąska będzie pyszna, zdrowa i dostarczy nam stosunkowo
Z notatnika dietetykaSnickers. Jednak nie znajdziecie tutaj tony białego cukru oraz oleju palmowego. Słodycz zapewniają tutaj daktyle, a olej palmowy zastąpiłam olejem kokosowym. Jednak, żeby była jasność – to nie ciasto niskokaloryczne To po prostu zdrowszy zamiennik (i moim zdaniem dużo smaczniejszy, niż kupne batoniki). Ciasto polecam również osobom, które nie mogą jeść jajek , nabiału. W wersji wegańskiej zamieńcie miód na syrop
365 dni dookoła kuchnilimitowanych ilościach do naszego sklepu internetowego www.CentrumZielonyOgrodnik.pl , żebyś mógł także poznać jego wspaniały smak i radość z prostej uprawy. A tymczasem narobię Ci smaku, pokazując przepisy, na te zdrowe, niskokaloryczne cuda…. składniki 2-3 osoby: 0,5 kg bulw topinamburu ( u mnie, stara odmiana „Red Flame”, piękne fioletowo-różowe okrągłe bulwy o wspaniałym smaku pestek słonecznika) kawałek
Ogrodnik w podróżychyba nikogo przekonywać. Dorsz jest rybą, która zawiera mnóstwo selenu, kwasy omega oraz witaminę B12, dorsz to również bogactwo witaminy D3. Ryba ta posiada wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Dziś przygotowałam tą niezwykłą rybę w kremowym sosie porowym .Soczysta ryba w towarzystwie delikatnego pora i przepysznego sosu śmietankowego. Danie nie wymaga dużej ilości czasu i jest naprawdę pyszne
Krylowa Kuchniafarsz do pierogów. Szczególne znaczenie ma tutaj smażenie podgotowanej wcześniej i zmielonej kapusty. Trzeba ją dobrze odparować na patelni, żeby zamiast wody przyjęła smak cebulki i skwarków. W wersji niskokalorycznej skwarki można zastąpić olejem i dodatkowa cebulą. Przepis w publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna” udostępniła Pani Zofia Kosztyła z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni
Trzeci talerzodróżnić od cukinii, ale często na tym się kończy. Jak przygotować oberżynę? Z czym to jeść? Bakłażany - dlaczego warto po nie sięgać? Bakłażany, zwane również oberżyną są niskokaloryczne - składają się w 90% z wody. Ich ogromną zaletą jest również wysoka zawartość błonnika , dzięki czemu dobrze wpływają na przemianę materii, poziom cholesterolu oraz układ
Gary Bez dnasurówek jest surówka z kiszonej kapusty . Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, E, fosforu i wapnia. Do tego jest niskokaloryczna, bo 100 g surówki z kiszonej kapusty dostarcza jedynie 17 Kcal. Z ciekawostek możemy dodać, że corocznie we wrześniu w miejscowości Charsznica odbywają się Dni Kapusty
niecodziennikparydużo białka, dobrej jakości tłuszcze roślinne oraz wapń. Ma wiele tłuszczów wielonienasyconych, dzięki czemu zapobiega wysokiemu poziomowi cholesterolu, sam ze względu, że jest produktem roślinnym nie zawiera cholesterolu. Jest niskokaloryczny (100 g w zależności od rodzaju tofu dostarcza jedynie 40-100 kcal). Tofu dostarcza organizmowi aminokwasy egzogenne oraz kwas linolowy i lecytynę. Porcja sojowego serka jest dobrym źródłem składników mineralnych
365 dni dookoła kuchniOwsianka na soku – pyszna – idealny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia – danie ciepłe, sycące na długo, rozgrzewające, niskokaloryczne. Świetnie sprawdza się również dla starszego niemowlaka. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, białko bogate w aminokwasy egzogenne, zdrowe tłuszcze (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, witaminy z grupy
Dorota SmakujeSłoneczna owsianka z kaki – pyszna – idealny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia – danie ciepłe, sycące na długo, rozgrzewające, niskokaloryczne. W wersji dla niemowlaka nie polewam owsianki syropem klonowym i nie posypuje morwą. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, białko bogate w aminokwasy egzogenne, zdrowe tłuszcze (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź
Dorota Smakujeskładniki regulujące pracę tarczycy. KILOKALORIE I MAKROSKŁADNIKI Kaloryczność – przy Hashimoto może pojawiać się spowolnienie metabolizmu, ale to nie oznacza że trzeba się głodzić. Wręcz przeciwnie – diety bardzo niskokaloryczne (poniżej podstawowej przemiany materii) nie są wskazane, ponieważ po pierwsze utrudniają konwersję T3 z T4, a po drugie uniemożliwiają dostarczanie niezbędnych składników odżywczych (co też zaburza pracę tarczycy). Węglowodany
Powiedz dietom nieananasa obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki, łączymy z wodą i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Niskokaloryczny koktajl pomidorowy Pomidory to pyszne warzywa, które ze względu na swoją niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, są cennym składnikiem diet odchudzających. W dodatku, są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ stanowią
Okiem Blondynki by McBlondi