Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na
Marder&Marder ManufacturePróżniak. Nie wiem skąd taka niewdzięczna nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym
Marder&Marder ManufactureNalewka z anginki Skladniki 2lyzki stolowe stołowe posiekanych liści geranium z łodygami 0,25 l wodki Wykonanie 2 łyżki wsypac do butelki lub słoika i zalac wódką. Zamknac butelkę , potrząsnac. Odstawic w ciemne miejsce. Po 10–12 dniach nalewka gotowa. Przyda się w okresie jesienno-zimowym. Kilka kropel dodanych np. do herbaty sprawi
mojej kuchniNalewka z anginki Skladniki 2lyzki stolowe stołowe posiekanych liści geranium z łodygami 0,25 l wodki Wykonanie 2 łyżki wsypac do butelki lub słoika i zalac wódką. Zamknac butelkę , potrząsnac. Odstawic w ciemne miejsce. Po 10–12 dniach nalewka gotowa. Przyda się w okresie jesienno-zimowym. Kilka kropel dodanych np. do herbaty sprawi
w mojej kuchniKażdy z Was (albo chociaż większość) zapewne ma swój sprawdzony przepis na najlepsze kotlety mielone. I my oczywiście też mamy swój. Na takie oczywiście najlepsze. Bo
Marder&Marder ManufactureWiem, że lubicie proste przepisy. Na tym zresztą bazuje nasz blog. Na tym żeby pokazać, że proste rzeczy mogą być smaczne i że każdy potrafi je
Marder&Marder Manufacturewypłuczemy resztki syropu. Czynność można powtórzyć w razie potrzeby. Alkohol z syropem przelewamy do czystego słoja i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 12 miesięcy. W tym czasie nalewka pięknie się nam wyklaruje i dojrzeje. Przelewamy delikatnie do butelek, aby nie naruszyć osadu z dna słoja. Po tym czasie i czynnościach jakie wykonaliśmy nalewka jest w pięknym kolorze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Lukier – idealne zwieńczenie ciasta. Właściwie jedno z trzech, tak naprawdę. Ciasta zwykle są wykańczane bitą śmietaną lub jakimś kremem, posypywane cukrem pudrem lub oblewane lukrem właśnie
Marder&Marder Manufacturesama nie połączyła. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu, bo było tam wino białe, a ja dostałam od sławnej już na moim blogu Pani Krysi domowej roboty nalewkę wiśniową, która ma lekko dziki od pestek posmak. Sos jest genialny, delikatnie, ale jędrne grzyby w połączeniu w aromatycznym i głębokim w smaku sosem zrobiły furorę wśród domowników. Wino oczywiście odparowuje(...)porcje: około 300 g rydzy (mogą być kurki|) 200 g pulpy pomidorowe/passaty 150 ml śmietanki kokosowej (jeżeli z puszki to wymieszać całą zawartość) około 100 ml wina (użyłam wiśniowej nalewki), może być białe półwytrawne lub słodkie 4 ząbki czosnku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu *jeżeli za mało pomidorowe to dodać łyżkę koncentratu pomidorowego+ łyżeczka cukru najlepiej trzcinowego 2-3 łyżki
greenscarfKolejne ciasto na naszym blogu. Jakoś tak wyszło, że w naszym zabieganym życiu coraz mniej czasu mamy i w tygodniu ledwo się wyrabiamy żeby poranną kawę
Marder&Marder Manufacturerzeczą podczas zbierania owoców jarzębiny przeznaczonych na przetwory jest to, aby zawsze zbierać owoce z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg ! Owoce jarzębiny przeznaczone na nalewkę możemy zbierać, gdy owoce mają ciemnopomarańczowy kolor, przechodzący nawet w czerwony. Zwykle jest to w miesiącu październiku. Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy owoce wcześniej(...)osuszeniu wsypujemy je do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 - 3 dni. Owoce jarzębiny wykorzystywane na przetwory w tym na nalewkę muszą być przemrożone lub z blanszowane ( włożone do wrzątku na krótki czas ). W ten sposób pozbędziemy się goryczki z owoców i szkodliwych związków, które mogą powodować wymioty
Przepisy i porady kulinarneporzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g) Tarta z porzeczkami i truskawkami – Przygotowanie: Przygotować ciasto(...)góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć. 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g) Na podpieczony
Moja Delicjaszklanka jogurtu naturalnego gęstego (używam taki ) 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Składniki polewy: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej – 50 g 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (używam gorzką min. 70% kakao z karmelem lub malinami) – 50 g 5 łyżek mleka Przygotowanie prostego ciasta kakaowego(...)szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać
Moja DelicjaProste ciasto z borówkami. Proste, bo takie lubimy najbardziej. A i wiemy, że Wy takimi nie gardzicie. Lubimy przepisy proste, takie, na których nie trzeba marnować
Marder&Marder ManufactureZastanawiałem się czasami skąd to moje zamiłowanie do wypiekania pieczywa. I przy którymś takim zastanawianiu się przypomniała mi się pewne historia z mojego dzieciństwa. Tak, myślę
Marder&Marder Manufacture