nalewka - 4783 przepisów (strona:100/319)

Pavlova z agrestem i kiwi 74

Mamy na blogu już ze dwa czy trzy przepisy na pavlovą, ale nie zaszkodzi mieć kolejnego. Tym bardziej, że to słodko-kwaśne połączenie naprawdę robi robotę

Marder&Marder Manufacture
Pszenny chleb cebulowy 74

W poszukiwaniu inspiracji na chleb wymyśliłem chleb cebulowy. Ma on naprawdę intensywny aromat, świetnie smakuje. Zwykły biały pszenny chleb, ale tak wyrazisty w smaku, że nawet

Marder&Marder Manufacture
Kuchnie świata #5: Ciasto miodowe (miodownik) lekach - kuchnia żydowska 68

W święto Pesah możesz jeść, gdzie chcesz, ale nie to, co chcesz. W święto Sukot możesz jeść, co chcesz, ale nie tam, gdzie chcesz. W święto

Marder&Marder Manufacture
Syrop z młodych pędów sosny 70

Syrop z młodych pędów sosny to naturalna substancja lecznicza bardzo chętnie stosowana przez nasze babcie. Dzisiaj już nieco zapomniany, ale warto go zrobić i mieć na

Marder&Marder Manufacture
Pijok 73

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru (150 g) 200 g masła 300 g wiórków kokosowych ½ szklanki adwokatu 200 g ananasa z nalewki (przepis na nalewkę wkrótce) Przygotowanie: Ciasto: Do białek dodać szczyptę soli, cukier i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przelać

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto piernikowe z powidłami i kremem śmietanowym 87

Często w weekendy pieczemy jakieś proste ciasto. Ot tak, żeby coś do popołudniowej kawy czy herbaty było. Nic wymyślnego, jakieś proste ciasta, zwykle je sami na

Marder&Marder Manufacture
Ciasto Parada 203

zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. Kawę i wódkę możemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Ciasto: Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i nasączamy kawą z alkoholem (kilka łyżeczek zostawiamy do nasączenia herbatników). Na biszkopcie rozsmarowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Parada 204

zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. Kawę i wódkę możemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Ciasto: Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i nasączamy kawą z alkoholem (kilka łyżeczek zostawiamy do nasączenia herbatników). Na biszkopcie rozsmarowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Kuchnie świata #4: Kiszka ziemniaczana - kuchnia białoruska 69

Opowiadaliśmy Wam już o kuchni kresowej. Ciepła, pachnąca i tłusta. Taka swojska. Dzisiaj chcielibyśmy nieco szerzej przyjrzeć się jednej ze składowych kuchni kresowej, mianowicie kuchni białoruskiej

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z otrębami pszennymi 75

Chciałem zrobić pewien eksperyment z chlebem. Uwielbiam zwykłe pszenne chleby, takie najprostsze. Wiem, jako bloger kulinarny powinienem mieć bardziej wyrafinowane podniebienie. Ale co ja poradzę, taki

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z otrębami owsianymi 83

Za każdym razem, gdy biorę się za pieczenie chleba powtarzam sobie: „następny już na pewno zrobię na zakwasie, następny na pewno zrobię na zakwasie”. Przychodzi następny

Marder&Marder Manufacture
Łaciate ciasto z krówką i cynamonem 112

popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na świąteczny stół. A do ciasta polecam też pyszne produkty ze sklepu  Polski Spichlerz Znajdziecie tam nie tylko doskonałe przyprawy, chrupiące orzechy, nalewki czy herbaty. Ale też mnóstwo inspiracji i pomysłów na prezent. Tegoroczne święta znów będą inne niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak ja zawsze staram się by był to czas(...)odwiedzić zakładkę bazar zdrowia i wybrać sobie konkretne produktu z dostępnej, szerokiej oferty. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. W mojej paczce znalazły się m.in. pyszne przyprawy, herbata, nalewka z pigwowca, chrupiące orzechy, moje ukochane krówki i migdały w czekoladowej pierzynce. Polecam to miejsce. Idealne na przedświąteczne lub codzienne zakupy A teraz czas na wspomniane ciasto. Jeśli lubicie szybkie, słodkie

Słodkie okruszki
Kora dębu 196

cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę. Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. Kawę i wódkę możemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Kora dębu: Jeden blat ciasta umieszczamy w blaszce, której się piekł. Odkładamy 2 łyżki masy budyniowej, a pozostałą ilość dzielimy na 2 równe

Kuchnia MagdaLeny
Kora dębu 196

cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Brzoskwinie z puszki kroimy w kostkę. Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z wódą. Kawę i wódkę możemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Kora dębu: Jeden blat ciasta umieszczamy w blaszce, której się piekł. Odkładamy 2 łyżki masy budyniowej, a pozostałą ilość dzielimy na 2 równe

Kuchnia MagdaLeny