Pomimo, że sceptycznie podchodziłam do nalewki z czereśni, efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszła fantastyczna! Widziałam, że czereśnie na ryneczku wciąż można kupić, więc kto chętny to do roboty! Taka naleweczka będzie cieszyć oko i podniebienie zimną porą :-) Składniki: 1 kg dojrzałych czereśni 1/2 kg cukru 1 litr spirytusu 2-3 szklanki wody niegazowanej sok z 1 cytryny Sposób wykonania(...)cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlać syrop cukrowy do zlanego wcześniej alkoholu. 3. Całość schować do piwnicy na 1-2 tygodnie. Po tym czasie można dodatkowo przefiltrować nalewkę i zlać do butelek. Przechowywać przez 3 miesiące w ciemnym chłodnym miejscu przed degustacją. Na zdrowie! Z podanej porcji wyszło mi 3 butelki po 0,7 l. Źródło: przyslijprzepis.pl
Kuchnia domowa AniKompot z wiśni jak długo gotować? Oto najczęściej zadawane pytania związane z wekowaniem wiśni na zimę. A zaraz za nimi jest jak zrobić wino z wiśni i jak zrobić nalewkę z wiśni. 😉 O tym jednak innym razem, bo jak za winami nie przepadam, tak kieliszek dobrej nalewki z wiśni, chętnie. 😊 Wiśnie Wiśnie to nie tylko smaczne owoce. Wiśnie mają wiele
Dieta moja pasjaLubujemy się w prostocie, bo w niej jest siła. Jeśli szybko umiesz zrobić coś smacznego, to w życiu nie zginiesz, dasz robię radę. Czy jakoś tak
Marder&Marder ManufactureJeśli chcesz, możesz poświęcić więcej czasu i wydrylować owoce. Sok z wyciśniętych pestek oczywiście zlej do słoików 🙂 Właściwości kompotu z wiśni. Z wiśni możesz zrobić wiele pysznych potraw: soki, nalewki, przetwory, czy dodatki do ciast i deserów. Sprawdź: Nalewka z wiśni zasypanych cukrem Sernik na zimno z wiśniami Wiśnie są bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów. Zawierają przede wszystkim: Witaminę
Ania gotujeżelatyny Góra. 1 opakowanie czerwonej galaretki (na 500ml wody) 1,5 szklanki wrzącej wody (375ml) 500g wiśni* (*)Wiśnie oczywiście mogą być świeże, mrożone lub w wersji dla dorosłych z nalewki do wiśni. Możesz także wykorzystać inne sezonowe owoce takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody… (możesz oczywiście użyć innego koloru – według mnie najlepiej prezentuje się kolor czerwony) Sposób wykonania sernika(...)owoce pozostawiam na durszlaku do odsączenia soku. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, także odsącz je po rozmrożeniu na durszlaku. Poza sezonem ciekawą propozycją są także nasączone alkoholem owoce po nalewce z wiśni . Przygotowane owoce wiśni dodaję do stygnącej galaretki i mieszam łyżką. Przygotowuję masę śmietankową z mascarpone. Do szklanki wsypuję 3 łyżeczki żelatyny i zalewam 125ml (połowa szklanki) gorącej wody
Ania gotujeMoje nalewkowe grono powiększyło się o smak tuskawki i chyba to jednak będzie numer jeden wśród moich dotychczasowych wyrobów. Tym razem nalewka trochę słabsza bo taką chciałam ale jak ktoś woli mocniejsze to oczywiście można wódkę zamienić na spirytus. Ta na zdjęciu akurat trzy lata dojrzewała i to jest dopiero super smak. Warto tyle czekać. składniki: 1 kg dobrze dojrzałych(...)zakręcić. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni, ja odstawiłam do szafki kuchennej. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja. Potem odcedzić owoce. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na minimum 3 miesiące a najlepiej na dłużej, im dłużej stoi tym lepsza w smaku
Monia miesza i gotujeBardzo prosty przepis na naprawdę smaczny obiad. Pożywny, nieskomplikowany, w sam taki, jakie lubimy. Co prawda wydaje się dość kaloryczny (nie znam się na tym, ale
Marder&Marder Manufacturejest dużo prostsze niż domowego wina. Sprawdźcie sami jaki aromat i pyszny smak ma domowy wyrób z miodu. Jakie mam doświadczenie przy produkcji domowych alkoholi? Od lat przygotowuję domowe nalewki, wina oraz miody pitne. Są 2 główne powody, dla których je robię. Po pierwsze przede wszystkim bardzo często nie mam co zrobić z nadmiarem owoców. Przerabiam je wówczas na domowe(...)kwasowością i słodkością nastawu. Jednak, aby nie było za łatwo, diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Przeczytaj dokładnie mój przepis i przygotujesz wyśmienity trunek. Uzbrój się także w cierpliwość. Nalewki i wina są gotowe po kilku miesiącach, podczas gdy na dojrzały miód trójniak przyjdzie nam poczekać około roku. Na początku polecam oczywiście zrobić trójniaka z mojego przepisu. Podaję również proporcje
Ania gotujedrobiu, wołowiny i cielęciny. Suszona melisa jest składnikiem marynat. Świeże liście służą także do dekoracji potraw. Młode, zielone liście melisy i mięty dodawane są do przygotowania domowej nalewki. Ciekawostki o melisie: Roślina znana była w starożytnym Rzymie i Grecji jako pospolita przyprawa, leczono nią także wahania nastroju. Jej wartości lecznicze cenił Hipokrates, Paracelsus, Pliniusz. Mnisi uprawiali melisę w ogródkach przyklasztornych(...)wykorzystywali ją do produkcji nalewek leczniczych. Paryscy karmelici wytwarzali wódkę, która, miała być lekiem na wszystko, eliksirem młodości. Jest rośliną miododajną. Miód melisowy ma wyjątkowo cenne właściwości zdrowotne. Świeże liście dodane do herbaty smakują podobnie jak cytryna. Bylina wydziela dużo nektaru, przez co przyciąga pszczołowate. Suszona roślina traci aromat, ale zachowuje cenne właściwości zdrowotne przez długi czas. Ekstrakt z melisy
ProstePesto.plCzasami robię w kuchni naprawdę precyzyjne i skomplikowane rzeczy. Dokładnie odważam, precyzyjnie przelewam, mieszam, łączę. Czasami naprawdę jak w laboratorium. Z wykształcenia jestem chemikiem i
Marder&Marder ManufactureWiecie dlaczego lubię kuchnię? Bo w kuchni wszystko jest oczywiste i przewidywalne. Jak gotuję kalafiora, to wiem, że wyjdzie mi kalafior, jak piekę pizzę, to wiem
Marder&Marder ManufactureJuż się powoli pojawiają, choć ceny jeszcze przyprawiają o zawrót głowy. FIGI !! Uwielbiam w każdej postaci: świeże, pieczone, grillowane, suszone czy też w postaci konfitury lub… nalewki. Ale dziś nie będzie dla odmiany o procentach, a figach zapiekanych z kozim serem dojrzewającym i rozmarynem serwowanych z miodem lawendowym. Uwielbiam to połączenie zarówno smaków, aromatów jak i różnych tekstur. Delikatny(...)mnie było 6 sztuk) Kozia roladka dojrzewająca Świeży rozmaryn (drobno posiekany) Łyżka płynnego miodu lawendowego (można zastąpić innym miodem – idealnie też pasuje miód leśny) Czytaj także: Nalewka z płatków dzikiej róży Figi zapiekane z kozim serem. Fot. Kasia Solańska, K8K Przygotowanie: Piekarnik na funkcji grilla rozgrzewamy do 200 stopni. Figi dokładnie myjemy, odcinamy ogonek i przecinamy
Kate's KitchenNaszła mnie ochota na cytrynówkę. Każdy o niej mówi, każdy pił, a ja jeszcze nigdy nie robiłem. Pora nadrobić zaległości i wzbogacić bloga o ten przepis
Marder&Marder ManufactureTak mniej więcej początek maja to moment, gdy na straganach i w sklepach zaczyna pojawiać się młoda kapusta. I to jest dla nas sygnał, że już
Marder&Marder ManufactureCurd, czyli po angielsku twaróg. Ale myślę, że sens bardziej odda tłumaczenie tego zwrotu jako krem. Curd zatem jest czymś w rodzaju kremu. Moim absolutnym debeściakiem
Marder&Marder Manufacture