Tradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc(...)Składniki:- wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie)- 1 duża cebula- 1-2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- śmietana kwaśna 18% ( lub inna)- 0,5-1 jabłko ( nie trzeba)- sól i świeżo mielony pieprz do smaku Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h.Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić
Smaczne ZdroweŚledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię. Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną. Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce(...)świeżego chleba z masłem, sałatą z cebulką i śmietaną, doprawione świeżym koprem - to absolutna rewelacja! Amatorom ostrych potraw polecam doprawić śledzie chili lub pieprzem. Jak zrobić najlepsze śledzie ze śmietaną - wypróbowany, klasyczny przepis z kuchni staropolskiej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną: ok. 800g filetów śledziowych matjasów 2 cebule 2 kwaśne
Moja Książka Kucharskapomyślenia, że jako dziecko nie lubiłam śledzi. To tylko dowodzi, że niektóre smaki się nam zmieniają a do innych należy zwyczajnie dojrzeć. Podobnie miałam z kilkoma innymi potrawami, które w przeszłości wydawały mi się niezjadliwe. Nasze upodobania się zmieniają i chwała za to Bogu, bo inaczej mogłaby ominąć mnie ta niewątpliwa przyjemność jedzenia śledzia w towarzystwie tych idealnie dobranych dodatków(...)Już teraz rozumiem skąd bierze się przekonanie, że od nienawiści do miłości jeden krok. Kilka słów o samym daniu. Otóż Pan śledź, w tej wersji, skradł nie tylko moje podniebienie ale również całej załogi w mojej pracy. Idealnym dowodem na to, że śledzik wyszedł pyszny był fakt, że nawet te osoby, które deklarowały niechęć do rybki ostatecznie zjadały moją
Mango PapajaMatias, śledź nad śledzie! To prawdziwy rarytas na naszym stole. Gdy na blacie mojej kuchni stanął słój pełen tego delikatesu zastanawiałam się jak go przyrządzić. Odkroiłam sobie kawałek, spróbowałam... niebo w gębie! I doszłam do wniosku, że matias sam w sobie jest rewelacyjny i nie wymaga wielu dodatków. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis w matiasem w roli głównej(...)Pomóż nam chronić dzikie zasoby mórz i oceanów, aby morza i oceany pozostały na zawsze dzikie i tętniące życiem. Bo dzikie jest ważne i dzikie jest piękne. Wybieraj śledzie, a także inne ryby i owoce morza, z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna. Poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą, że mają wybór. Prawdziwy
Kulinarne przygody GatityŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to świetna propozycja nie tylko na świąteczną przystawkę, ale sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu. Składniki: 600g śledzi 1 duża cebula 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g suszonych pomidorów olej 2 łyżki octu winnego(...)100g orzechów włoskich Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, następnie przelewamy gorącą wodą. Przekładamy ją do miski i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Orzechy prażymy na patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie ich bardzo dokładnie odsączać), dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ocet winny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wczoraj kupiłam w śledzie solone. Uwielbiam śledzie w każdej postaci zwłaszcza w sałatkach. Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem to przepis od ręki. Jabłka i kiszone ogórki zawsze mam w domu. Cebuli też mi nie brakuje. Sałatka śledziowa jest pyszna, taka swojska. Śledzie najczęściej moczę przez noc aby nie były za bardzo słone. Odlewam wodę kilka razy i ponownie zalewam(...)świeżą zimną wodą. Lekko słone śledzie podjadam, kiedy je przyrządzam. Obok stoi szklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona po śledziach. Co roku na Boże Narodzenie przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Robię śledzie w zalewie , śledzie sałatkowe i w różnych sosach np. musztardowym lub pomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje dzieci nie cierpią śledzi. Mój małżonek
codojedzeniaŚledzie od Beatki, bo przepis dostałam od Beatki:) Przepis na śledzie warty polecenia. I nie ma co przerażać się rodzynkami tutaj, bo nawet Ci co sceptycznie do tej potrawy podchodzili to się i tak tym jedzonkiem zajadali:) Danie doskonałe na imprezę jako przystawka:) Składniki: 0,5 kg śledzi; garść rodzynek; 3 średnie cebule; 1 łyżeczka cukru; 1 słoik majonezu (najlepiej(...)smaku); sól i pieprz do smaku; Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, dodać rodzynki i cukier i zalać wszystko wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i odcedzić. Śledzie wypłukać i wymoczyć, pokroić na małe kawałki.Do śledzi dodać sparzoną cebulkę z rodzynkami i majonez, wymieszać. Na koniec dodać chrzan do smaku ( ja dałam cały słoiczek ). Do smaku można posolić
In my kitchenjajkiem, wersja ukraińska jest ich z reguły pozbawiona – taką właśnie wersję wolę. Nie jestem ortodoksem i wybieram takie warianty, które najbardziej odpowiadają mi smakowo, dlatego w mojej wersji szuby śledzie są w zalewie octowej, a nie z oleju, a majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą(...)pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 niewielkie cebule majonez i jogurt naturalny sól i pieprz Buraczki umyć i ugotować. Ziemniaki i marchew umyć i ugotować w jednym garnku. Ostudzone warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Trzeci talerzPodobno Święta bez śledzia to nie Święta - tak mówi mi co roku mój Mąż. Dlatego w tym roku będzie miał je w sześciu odmianach. Tak, tak - sześciu :) Teraz już wiem, dlaczego chodzi On cały czas do kuchni i on stop lodówkę otwiera ;) Ja, niestety za śledziami nie przepadam, a nawet mogę Wam powiedzieć, że ich nie lubię, dlatego opisy(...)smaku śledzi będą w wykonaniu mojego Męża. Śledzie z żurawiną w smaku są delikatne z nutką słodyczy. Nie wymagają za dużego leżakowania, dlatego zdążycie jeszcze zrobić je na dzisiejszą Wigilię. 'śledzie z żurawiną' Składniki: - 4 filety matiasów z zalewy solnej (wymoczone) - 3 cebule - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonych goździków (lub 3-4 całe) - 0,5 łyżeczki
CookYourselfŚledź w śmietanie z dodatkiem czerwonej cebuli i jabłka to klasyczna polska przekąska w sam raz na świąteczny stół . Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać śmietanę i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 4 porcje 50 dag śledzi solonych 2 czerwone cebule 1 jabłko 400 g śmietany 18% szczypta soli szczypta cukru przepis Cebulę drobno siekamy(...)Obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Wymoczone w wodzie lub mleku z nadmiaru soli śledzie odsączamy i kroimy w dzwonka . Do miski wlewamy śmietanę doprawiamy solą i cukrem , mieszamy. Pokrojone śledzie łączymy z cebulą i jabłkiem dodajemy śmietaną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie wkładamy na pół godziny do lodówki
Smakowite DaniaŚledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta. Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :) Składniki : 6 tuszek śledzia 1 szklanka mąki 0,5 szklanki piwa 2 jajka sok z połowy cytryny sól, pieprz(...)olej Przygotowanie: Śledzie myjemy, obcinamy płetwy, wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą nacieramy solą. Wlewamy do miski piwo, sok z cytryny, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę soli oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy. Śledzie zanurzamy w cieście. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście tuszki. Smażymy
Symfonia smakowaUwielbiam eksperymenty, tym razem ze śledziami i ciecierzycą konserwową. Szalotka i czosnek marynowany nadają jej charakterku, doprawiona pikantną musztardą chrzanową i delikatnym majonezem kieleckim z Omega3. Serdecznie polecam! Sałatka ze śledzia i ciecierzycy 8 płatów śledzi marynowanych 6-7 szalotek puszka ciecierzycy (400 g) kupisz w KLIK 15 -20 ząbków czosnku marynowanego 3 -4 łyżki(...)obieram ze skórki i kroję w kosteczkę. Przekładam do miski. Ciecierzycę odcedzam. Szalotki obieram i kroję drobniutko, tak samo siekam czosnek. Dodaję wszystko do śledzi, razem z cieciorką . Nakładam musztardę i majonez. Mieszam wszystko razem. Ostawiam aby składniki się „przegryzły” i podaję. Osobiście zajadam solo, można przygryzać świeżym chlebkiem . Smacznego życzę
Takie tam pichcenieŚledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka(...)tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia KasiNigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników Majonez można zastąpić śmietaną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: -3-4 płaty śledzia matias -1 soczyste jabłko -1 średnia cebula -sok z cytryny do skropienia -100 g gęstej śmietany -3 łyżki majonezu -mleko do namoczenia -sól, pieprz -szczypta cukru Wykonanie: Opłukane śledzie namaczamy w mleku na kilka godzin, aby straciły słony smak. Jeśli po namoczeniu śledzie nadal mają intensywnie słony smak, powtarzamy namaczanie. Cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Następnie doprawiamy solą i cukrem, i odstawiamy aż zmięknie i złagodnieje. Śledzie kroimy na paski o szerokości 4 cm. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i cebulę łączymy ze śmietaną i majonezem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kawałki śledzia układamy na półmisku, a na nie wykładamy sos śmietanowy. Przekąska najlepiej smakuje
KasiekGotuje