mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię....śledzie! tak, tak, To wina mojej mamy, która będąc ze mną w ciąży żywiła się tylko śledziami w każdej postaci. I tak, też i mnie zostało. Można powiedzieć, że taką dietę wyssałam z mlekiem maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa korzennego
Bon Appetit Małgorzatymałych ugotowanych ziemniaków buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram) 6 jajek ugotowanych na twardo 8-9 łyżek majonezu ( u mnie Babuni) Pieprz świeżo mielony Posiekana natka pietruszki Śledzie obieram ze skóry i kroje na mniejsze kawałki. Szczypiorek przepłukuję i osuszam, następnie drobniutko siekam. Ziemniaki studzę i ścieram na tarce o grubszych oczkach, można pokroić w maleńką(...)kosteczkę. Buraczki odcedzam z zalewy. Jajka studzę , obieram i trę na grubszych oczkach tarki. Składniki na sałatkę układam warstwami w przeźroczystej misce. *śledzie *2 łyżki majonezu –rozsmarować i oprószyć pieprzem *posiekany szczypiorek *ziemniaki oprószone pieprzem *majonez *buraczki *majonez *starte jajka oprószone pieprzem * wierzch posypać natką Sałatkę schłodzić i podawać. ** źródło Przepisy Joli z własnymi modyfikacjami
Takie tam pichcenieCzas na śledzia. Bardzo pyszna przekąska uwielbiana przez wielu. Ja również zaliczam się do tego grona. Śledzik w tej odsłonie bardzo mi smakuje, więc podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 2-3 płaty śledziowe 3 małe cebule 3/4 szklanki oliwy majeranek Śledzie namoczyć (ok. 4 godzin). Pokroić na 3 cm kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i dodać(...)śledzi. Zalać oliwą. Doprawić majerankiem wedle uznania. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin
tojestpyszne.blogspot.comSKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego do smaku: pieprz WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone(...)cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu
Passions hobbies lifeDobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel(...)duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŚledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko
Kuchenny Skrawek NiebaRybka lubi pływać, a śledź już w szczególności. I nie chodzi tu o trunki, wbrew ogólnej wyniosłości.Ryby - nie, nie jedzą ich wegetarianie. Problem w tym, że nigdy nie potrafiłam z nich zrezygnować, pomimo, że jadam raz na "ruski rok". Tak, jak mięsa nie ruszę (choć nie mam żadnych oporów przed jego przyrządzaniem), z rybami bywa różnie. Czasem mnie odrzucają(...)Trzeba zaspokajać jego potrzeby.Jednak wtedy... do jakiej grupy się zaliczam? Aktualnie szukam swojego miejsca w świecie kulinarnym, a nic innego nie pasowało lepiej niż "wegetarianizm". Taki niezupełny, jak widać.ŚLEDZIE W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM./własny;/dla 3-4 osób 4-5 pojedynczych płatów matjasów1 duża cebula 1 słoiczek musztardy sarepskiej (170g)3-4 łyżki płynnego miodu, najlepiej akacja
W kuchni Karmel-itkiwodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy(...)ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną
Bon Appetit Małgorzatypokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty(...)dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły
Monia miesza i gotujeJedno z podstawowych dań na świątecznym stole...Składniki na 2 l. słoik800 gram śledzi al a matias4 duże cebule1 szkl. olejupieprz ziarnisty,sólŚledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy
NaKońcuJęzykaŚledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, że dzieciom ciężko przemycić rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako(...)małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko, które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia i w związku tym postanowiłam odtworzyć ten smak w zaciszu domowym
Kulinarne PrzebojeKarmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule(...)Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę
Czerwień i błękitŚledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole. Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami. W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie. Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem. Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem. Polecam z całego serca. Składniki: 3 płaty matjasów 1 cebula(...)cukrowa 1 łyżeczka cukru 250 g śmietany 18 % 2 - 3 łyżki majonezu pieprz natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem. Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok. W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem
Sto kolorów kuchniŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć(...)cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennelekko solonych śledzi Matjas1 duża cebula1 duże kwaskowe jabłkocukierbiały pieprzocet1 kubek śmietany 18%3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę.Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać
Świat Domowej Kuchni