Zapraszam na konkurs, rozdaję zaproszenia do teatru [ klik ] Jak pisałam wcześniej ze śledziami jeszcze nie skończyłam a więc dziś śledź w burakach. Jest to sałatka warstwowa, pewnie dobrze znana wszystkim a to moja wersja. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSposób wykonania: Śledzie opłukać pod wodą i pokroić w paski. Jabłko obrać ze skórki i razem z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć śledzie, jabłko, kiszone ogórki i cebulę. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. Smacznego
w mojej kuchniSkładniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy(...)minuty dusimy cebulę , dodajemy umyte rodzynki i pokrojone w paski śliwki . Następnie dodajemy wino i przecier pomidorowy.Doprawiamy cukrem brązowym i chili. Dusimy około 3 minuty. Pokrojone śledzie ,wymieszać z powstałą marynatą Przechowywać w lodówce dwa-trzy dni, wtedy możemy jeść. Herring in vino con --------------- Ingredienti : 1/2 brani
w mojej kuchnidużej ilości zimnej wody około 2-3 godz. Następnie je osuszyć i pokroić na wąskie kawałki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać śledzie z jabłkiem i cebulą. Do śmietany dodać musztardę, doprawić cukrem lekko posolić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Zalać śledzie śmietaną
O kuchni z uczuciemŚledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko w postny piątek. A że Śląsk jak sami wiecie przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były
Bernika - moj kulinarny pamietnikcoś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1(...)łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę
Zakręcony WidelecŚledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie :Śledzia płuczę z zalewy
Mechanik w kuchnipodawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane(...)mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezusok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć(...)sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne
Proste Potrawyjuż wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemMoja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledź smażony to szybki i tani obiad. Świeże śledzie należą do najtańszych ryb i niestety niedocenianych przez domowe gospodynie. My lubimy śledzie smażone . Śledzie smażone są bardzo smaczne, pożywne i można je podawać z różnymi przystawkami. Proponuję tartą marchewkę z feta i frytki z brukwi. Szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia, frytki z brukwi ze smażonym śledziem i marchewką to jest(...)przez przypadek zgromadziłam w tej propozycji mało popularne produkty. Pospolity śledź, brukiew i marchewka to cudownie tanie produkty, z których naprawdę można wyczarować smaczny obiad. Ja smażę śledzie z podwójnej porcji. Resztę wykorzystuję do śledzi w zalewie octowej . Śledź smażony Składniki: 450 g świeżych śledzi 2 łyżki mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do przyprawienia Surówka z marchewki
codojedzenia