Składniki: 170 g śledzia w oleju ( puszka ) 150g białego sera ( półtłusty ) natka pietruszki kilka czarnych oliwek sól, pieprz 2 średnie korniszony mała cebula Przygotowanie: Do miseczki przeło żyć śledzia ( razem z olejem ), ser, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, ogórki . Doprawić solą , pieprzem i dwoma łyżkami wody spod ogórków Wszystko dobrze wymieszać. Oliwki przekroić na pół i na końcu w mieszać
Gaździnka warzyascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki śledzia w pomidorach GRAAL 2/3 puszki kukurydzy konserwowej ½ cebuli 3 łyżki majonezu sól, pieprz mielony szczypta bazylii Kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie bez sosu pomidorowego przekładamy do miski. Delikatnie
kulinarnyswiatdomikilka liści laurowych 1 czerwona cebula pieprz kolorowy- 1 łyżka olej ok 3/4 szklanki Wykonanie:Sledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemynią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.Olej mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny, zalewamy śledzia. Podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchniUwielbiam śledzie w każdej postaci. Dziś mam dla Was propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą.rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniNajbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym. Składniki:-solone filety śledziowe-czerwona i biała cebula-olej-pieprz-słodka papryka-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy(...)niej pokrojone filety. Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem. Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.Smacznego
Maminek kulinarnyśledź matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem
Kulinarny karnet Christopherakupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada(...)oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól
Kulinarny karnet ChristopheraPost Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepieprz kolorowyŚledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pokrojone śledzie oraz cebulę i dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeŚledzie to potrawa którą mogę jeść kilka razy w tygodniu i to za każdym razem podane w innej wersji. Tym razem mam dla Was przepis na śledzie w porach, który powstał dzięki inspiracji koleżanki Keto Syla. Nigdy wcześniej nie próbowałam połączenia z porem, ale okazało się trafione, ponieważ jest on nieco delikatniejszy w smaku niż cebula. Taka wersja śledzików bardzo(...)przypadła nam do gustu i zdecydowanie będę do niej wracać. Jest to prosta, smaczna i zdrowa przekąska ze śledziem w roli głównej zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki – śledzie w porach: 500 g śledzi typu matias 1 duży, gruby por (tylko jasna i biała część) – ok 70 g 100 g majonezu (patrz na skład
Ola la LCHFadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki(...)szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy wodę, jeżeli śledzie są bardzo słone to moczymy trochę
Księga-SmakuŚledź z pomarańczami i porem brzmiał dla mnie tak absurdalnie, że to się musiało udać. Połączenie genialne i idealne na święta. Moja miłość do śledzi w okresie Bożego Narodzenia jest zaspokajana w każdy możliwy sposób. Dla mnie wigilijny stół mógłby się składać tylko i wyłącznie z miseczek ze śledziami i kapusty z grochem. Śledź to dla mnie mroczny obiekt pożądania(...)fascynacja, której nie rozumie Najcierpliwszy. Miłość do wszystkiego gdzie jest śledź odziedziczyłam po tacie, mój tata też jest wielbicielem tej poczciwej rybki, więc obydwoje nie wyobrażamy sobie świąt bez śledzi. Babcia też nam dzielnie sekunduje w czyszczeniu misek z sałatkami śledziowymi. Myślałam, że przekonanie taty i babci, tradycjonalistów śledziowych, do śledzia w porach i pomarańczach będzie trudne, okazało się jednak
ladykitchenNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią(...)cytryną Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie Opiekane śledzie w marynacie
Codzienna kuchnia niecodziennasłodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków. Śledzie. Milion możliwości. Te są lekkie – w letniej kombinacji smaków przywodzącej na myśl słoneczne kraje basenu Morza Śródziemnego. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa(...)matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt
Karo in the KitchenMoje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy(...)prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie ! Śledzie w musztardzie wiosenne Składniki: 400 g śledzi marynowanych w occie Sos 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej
codojedzenia