najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:31/229)

Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 230

twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu z ziemniakami stworzył pyszne danie.  Miałam ochotę na takie ziemniaki, ale na myśl o ziemniakach ze śledziem poczułam ścisk w żołądku. Postanowiłam więc połączyć te dwie zachcianki i tak oto na stole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki lizać! Na końcu tego wpisu czeka(...)konkurs:) Składniki (na 4 porcje): 8 średniej wielkości ziemniaków* 1 słoik śledzi SEKO Beczka śledzi z olejem wiejskim 1 czerwona cebula czarny pieprz świeżo mielony posiekany szczypiorek lub koperek twarożek: 200g półtłustego twarogu 100ml śmietany 12% sól pieprz 2-3 łyżki szczypiorku Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować z mundurkach. Twaróg, śmietanę, szczypiorek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem. Filety śledziowe

Obiad gotowy
Śledzie po Fińsku - Śledzie w Sosie z Curry 243

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 puszka 400 g groszku konserwowego 1 cebula(...)łyżeczki musztardy ostrej 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie po Duńsku | Śledzie z Majonezem i Śmietaną | Pyszna Sałatka Śledziowa 297

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne śledzie po duńsku, śledzie idealnie nadają się do podania z jajkiem na twardo ale same bez jajka również są bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi po duńsku będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone na sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany(...)kaparów 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka curry do smaku sól, pieprz szczypta cukru oraz jajka ugotowane na twardo koperek do posypania gotowej sałatki Link do filmu z przygotowania: Śledzie po duńsku Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym, z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą 177

Piątek nieodmiennie kojarzy się z rybą, a zwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną(...)Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki własnie sposób. Coś bym zjadła, sama nie wiem co, więc przeglądam szafki i lodówkę. Czasami powstają pyszności! Dzisiejsze śledzie powstały też w taki sposób. Miały być w klasycznej śmietanie, a wyszły troszkę inaczej.  Składniki: 500 g solonych filetów śledzi 1 większa cebula 5 średnich ogórków kiszonych 1 puszka

Codzienna kuchnia niecodzienna
SMAŻONE ŚLEDZIE 126

Lubimy dania, których przygotowanie nie zabiera nam dużo czasu oraz są nieskomplikowane, a jednocześnie są bardzo smaczne. Oto jedno z takich dań... smażone śledzie. Danie uniwersalne - pasuje zarówno na obiad, kolację jak i przekąskę. Możemy podać je z chlebem lub innymi dodatkami, np. ziemniaki, frytki, sałatka... Przygotowanie to maksymalnie 30 minut! A ilość składników jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach(...)jednej ręki😉 Czyli same plusy...danie szybkie, proste i tanie. Zachęcam, więc do jedzenia śledzi bo są bardzo zdrowe!  Ryby powinny znaleźć się w naszym menu, gdyż zwierają cenne dla na naszego zdrowia składniki. Przeciętny Polak zjada o połowę mniej ryb niż inni mieszkańcy Europy. Dziś napiszę trochę o śledziu z racji tego, że robiłam go na obiad 😉 Jest

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w Marynacie Korzennej 178

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie śledzi w marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku(...)cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą 346

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej(...)ostatniej chwili. Tatar śledziowy pasuje zarówno na Święta jak i na rodzinne przyjęcia, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą: 400 g płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oleju lnianego 3 łyżki posiekanych, marynowanych borowików 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 1/2 łyżeczki musztardy

Poezja smaku
śledź od "zielonego" do rolmopsa 176

śledziowe rolmopsy Już jakiś czas temu zauważyłem, że z bliżej mi nieznanych względów, przy wykonywaniu dań ze śledzi, zwykliśmy naszej kuchni wykorzystywać wcześniej już przygotowane płaty śledziowe. Tak więc,  można znaleźć wiele przepisów w których mamy użyć śledzi, wcześniej już przerobionych (z zalewy, oleju, czy też solonych). Śledź świeży, zwany też zielonym ( głownie nazywany jest tak przez Skandynawów), występuje(...)zbyt wiele pracy, czy wysiłku. Praca ta zresztą zostanie sowicie wynagrodzona, bowiem smak śledziowego rolmopsa, przygotowanego samodzielnie od podstaw, jest po prostu niepowtarzalny. składniki 1 kg świeżych śledzi 3/4 szklanki soli 1 szklana octu 2 szklanki wody 1 cebula 6-7 niewielkich ogórków konserwowych  wykałaczki zalewa do rolmopsa 2 szklanki wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka

Miód i pieprz
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 143

Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją dłużej(...)Składniki: około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste) 3 szt. cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki majeranku 2 liście laurowe łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)  czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 185

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy(...)ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej

potrawyregionalne
Śledzie po staropolsku. 182

pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie z cebulką. Gdy już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie(...)możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju      Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo

Rozpustne gotowanie
Śledzie po cygańsku. 257

Zimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na  śledzie po staropolsku  oraz na  śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów(...)słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz      Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie

Rozpustne gotowanie
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 176

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia(...)nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne.     Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju

mojewypiekiinietylko
Śledzie w oleju 170

Śledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka). Zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących.  To tyle – wikipedia. Śledzie w oleju to również jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.   Składniki:  - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule(...)cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki

mojewypiekiinietylko
Śledzie po tatarsku 324

Śledzie po tatarsku Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie.     Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych(...)matiasów 1 cebula 1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, cukier     *** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania