Śledzie po królewsku – prosty przepis Pyszne, szybkie, proste w przygotowaniu śledzie. Idealne na świąteczny stół lub przyjęcie. U nas śledzie po królewsku dosłownie „królują” na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia smaków, to szczerze polecam. Spróbujcie. Do przygotowania śledzi po królewsku użyłam produktów z POLOmarket (majonez, groszek i przyprawy). Polecam Wam tam zajrzeć przed świętami(...)łyżki groszku 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie śmietana 18% lub dodatkowa łyżka majonezu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy
Słodkie okruszkiŚwiąt pozostało nam tylko 8 dni! Niesamowite jak ten czas szybko leci. W moim domu nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia są śledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami(...)śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo nam posmakowały. Teraz postanowiłam ten przepis zmodyfikować i dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku
Życie ze smakiemŚwiąt pozostało nam tylko 8 dni! Niesamowite jak ten czas szybko leci. W moim domu nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia są śledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami(...)śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo nam posmakowały. Teraz postanowiłam ten przepis zmodyfikować i dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku
Życie ze smakiemwyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli - 1 łyżeczka(...)cukru - pieprz czarny świeżo zmielony Przygotowanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Odlewam wodę i kroję je w poprzek na cienkie paski. Przekładam do miski. Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Obieram też jabłko i ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi. Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie z jabłkiem
Kuchnia co dniaJuż kiedyś o tym pisałam – śledzie to takie ryby, które albo się kocha albo nienawidzi. Głęboko zakorzenione w polskiej kulturze kulinarnej, często podawane jako przystawka w restauracjach( zarówno dawniej, jak i dziś ) no i jedna z najczęściej jedzonych ryb przez Polaków. Nie ukrywam, że dość dużo czasu zajęło mi, by się do nich przekonać …. ale teraz, od kilku(...)mogę śmiało powiedzieć, że zjadam je z ogromną przyjemnością! Są nawet takie dni kiedy to ( jak kobieta w ciąży! ) mam niesamowitą ochotę na śledzie i wręcz MUSZĘ je zjeść ( bywa że jest to późną nocą ;) ). Dziś mam przepyszną propozycję dla tych z Was, którzy śledzie uwielbiają, jak i dla tych, którzy dopiero chcą się przekonać do tej ryby! Zapraszam
Ostra na SłodkoOstropestowy Olej Lniany Oleje Semco zawierają NNKT w tym wiesiołek, ogórecznik, zarodek, pszenicę i pestki czarnej porzeczki. Oleje są tłoczone na zimno. Przygotowałam na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego świąteczne śledzie korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół. Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego wytrawnego wina(...)Filety śledziowe namaczamy przez 6 godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części. Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne
Kuchnia w oparachCałość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr) 1 nieduży burak czerwony 2 łyżki majonezu natka cebuli pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)studzimy w zimnej wodzie co ułatwi zdjęcie skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śledzia moczymy w wodzie zmniejszając jego słoność (każdy to robi wedle swoich smaków) osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do misy. Dodajemy poszatkowaną natkę cebuli i majonez. Całość mieszamy dodając starte buraczki do uzyskania odpowiedniego koloru. Doprawiamy pieprzem. Jajka
Mechanik w kuchniŚwięta tuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na super śledzika. Nie tylko najsmaczniejsze ale i najzdrowsze, ponieważ marynatę przygotowałam na bazie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to nie tylko zalety medyczne, ale coraz popularniejszy staje się w kuchni. Mowa naturalnym occie jabłkowym, pachnącym(...)smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty. Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz. Składniki: 500 g śledzi solonych 1 szklanka octu jabłkowego 6% 2-3 szklanki wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1-2 cebule 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno 2-3 listki laurowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cały ten okres. Gotuję do piątku, a potem jem i nic nie robię….Dla mnie wielkanocne menu jest proste, nieskomplikowane i składa się głównie z przekąsek jak śledzie, jajka i tort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu(...)Montemassi Sangiovese. To wino świetnie pasuje do kaczki ale również do sosu. Przyznam, że do sosu szkoda go dodawać! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka uwielbiam i zawsze przygotowuję kilka rodzajów. Polecam jajka z pieczarkami , jajka z łososiem czy jajka z awokado . Jakie nie wybierzecie to na pewno będą Wam smakować
codojedzeniaOstatnio mam bzika na puncie rolad A rolada buraczkowa ze śledziem oprócz tego, że jest przepyszna to będzie oryginalną przystawką na wielkanocnym stole. Jeśli macie czas i chęci zachęcam Was do przygotowania dodatkowo rolady pomidorowej i szpinakowej. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach. Rolada buraczkowa ze śledziem Składniki: 450 g pure z buraków (u mnie firmy(...)świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki kiszone Pure buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Doprawiamy chrzanem i do smaku
PatiGotujekilku niezbyt udanych próbach śledzi w buraczkach, nareszcie odnalazłam smak, który za mną chodził. Polecam jako przekąskę, świetnie sprawdzi się również na Sylwestra. Jedna bardzo istotna sugestia- sprawdzajcie śledzie przed przygotowaniem, ja niestety nie wpadłam na to, że śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie(...)wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju - 1 średnie jabłko - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 3-4 gotowane lub pieczone w piekarniku buraki (dałam 0,5kg- 4 sztuki
Smaczne ZdroweTradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem, połączenie które bardzo nam smakuje. Czasem dodaję do takich sledzi szczyptę cynamonu, cudnie komponuje się z takim towarzystwem. Takie śledzie znaleźć pewnie można na każdym wigilijnym stole, że chyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję(...)zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska łyżka cukru pudru sól
Zasmakuj KuchniWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gorczycy sól oraz pieprz do smaku *** Śledzie moczymy w wodzie przez około 4-5 godzin, następnie osuszam i kroimy na kawałki, takie „na jeden kęs” *** *** Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych
Blog z ApetytemŚledzie z podsmażaną cebulą i pieczarkami są fajną przekąską na imprezki lub propozycją podania śledzia na świąteczny stół. Składniki: 250 g śledzi w oleju 250 g małych, brązowych pieczarek 1 duża cebula sól pieprz 1/5 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/5 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych olej 3 łyżki octu Wykonanie: Na patelni, na oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną(...)nich woda. Do pieczarek dodajemy mielone ziele angielskie i mielone liście laurowe. Całość mieszamy i wyłączamy. Pieczarki studzimy. Do ostudzonych pieczarek dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. W słoiczku układamy naprzemiennie śledzie i podsmażone pieczarki. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Śledzie zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamy do lodówki
Smak mojego domupumpernikla, żeby uzyskać eleganckie porcje. Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska(...)Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy
Poezja smaku