Świąteczny stół nie może obyć się bez śledzi. I w tym roku proponuję je podać w nieco egzotycznym wydaniu na słodko-ostrą nutę, sos curry idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J SKŁADNIKI: 5 filetów śledzi z oleju 4 plastry ananasa (z puszki) 1 mała cebula(...)jogurtu naturalnego greckiego 3 łyżki majonezu 1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sposób przygotowania: Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki. Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do śledzi. Jogurt wymieszać z majonezem, miodem
Wanilia i KardamonŚledzie z twarogiem to prosta w przygotowaniu przekąska, znakomity pomysł dla wielbicieli śledzi. Śledzie przełożone masą twarogową z warzywami i jabłkiem świetnie się ze sobą komponują tworząc bardzo ciekawy smak. Danie doskonale prezentuje się na świątecznym stole, mogą być smaczną propozycja na każdą okazję. składniki na 5 porcji 500 g płatów śledziowych solonych 500 g twarogu półtłustego(...)wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka. W szklanej misce układamy poszczególne składniki, najpierw warstwę masy twarogowej z warzywami i jabłkiem, następnie warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników, wierzchnią warstwę powinna stanowić masa twarogowa. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na noc, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł
Smakowite DaniaBardzo lubię śledzie. Dlatego robię je dość często. Przeważnie marynuję w occie po wiejsku. Tym razem zrobiłam w oleju, z dodatkiem cytryny. Wystarczy, że postoją w zalewie 24 godziny i są dobre do jedzenia. Jeśli od razu nie zjecie, to nic nie szkodzi, śledzie mogą stać w lodówce spokojnie 2-3 tygodnie. Im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Bardzo fajnie(...)można je przygotować wcześniej. Polecam, spróbujcie ;) Składniki: 6 filetów śledziowych a'la matjas ( miałam w oleju) 1 cytryna 2 nie duże cebule olej Dodatkowo: woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka. Moczyć przez godzinę. Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w pióra. Cytrynę dobrze umyć, wyszorować i pokroić
Agusiowe smakołykiDzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko proponuje abyście za ro zrobili śledzia który jest ostrzejszy w smaku ponieważ użyłam arabskiej przyprawy harrisa. Do marynaty użyłam natomiast Oleju rydzowego Semco . Producent na swojej stronie pisze: "Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej(...)kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania." Olej wspaniale skomponował się ze śledziami z ostrzejszą nutą. Składniki: 6 filetów śledziowych matjas 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka mała 1 czerwona cebula 1 marchewka 3 łyżki koperku kawałek pora 1 łyżeczka zat'ar 1 łyżeczka
Kuchnia w oparachŚledzie nigdy chyba mi się nie znudzą, można podać je na tak wiele sposobów … Żadnym problemem nie też jest dopasowanie ich do pory roku, w której śledzie szykujemy – świetnie sprawdzają w różnych kombinacjach smaków. Dzisiejsza sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne(...)bardzo mocny w smaku, soczysty i oleisty, użyjcie tylko pół ząbka. Doprawiamy sos pieprzem do smaku. Sałatki nie solimy – ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, słone są już i same śledzie, i majonez, i kiszone ogórki. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce
Karo in the KitchenŚledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku . Tym razem polecam Wam śledzie w sosie curry, które jemy na co dzień i od święta, ponieważ świetnie się prezentują i doskonale smakują. Połączenie słonego śledzia, ze słodkawą przyprawą curry i pikantną cebulką daje niesamowity efekt Składniki(...)następnie wypłukać i ponownie zalać woda na godzinę. Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Wymieszać majonez, śmietanę,curry, sok z cytryny i przestudzoną cebulę. Śledzie pokroić w drobne kawałki i wymieszać z sosem. Opcjonalnie można dodać pokrojonego ogórka kiszonego. Całość wstawić do lodówki minimum na noc. Polecam przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Ola la LCHFwiem jak Wy, ale ja bardzo lubię śledzie i przyrządzam je dość często. Tym razem zrobiłam śledzie ze śmietaną, cebulką i jabłkiem. Szybkie i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne :) Najlepiej smakują na drugi dzień, ale tego samego dnia też są całkiem nie złe. Wystarczy 2-3 godzinki w lodówce. Takie śledziki świetnie się sprawdzą na co dzień(...)filetów śledziowych (miałam w oleju) 2 cebule 1 jabłko 1 duża, gęsta śmietana 18% (330 ml) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół). Cebule pokroić w półplasterki, posolić i odstawić żeby trochę zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach, polać
Agusiowe smakołykiZiemniak i śledź to zawsze dobrana para. Przeważnie jest to ziemniak i śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia. ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A, płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka), masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka), ser twardy tary ( u mnie carski, 1 łyżeczka(...)ziemniaka) śmietana 18% (ok. 2 łyżki na 1 ziemniaka), kawior ze śledzia, sól Ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut. Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej. Rybę
królestwo garówczas szybko mija. Do Świąt został tylko tydzień. Nie mogę w to uwierzyć Choinka już stoi, piernik leżakuje by nabrać smaku to i najwyższy czas i pora by przygotować śledzie. Pamiętacie przepis na śledzie w korzennej zalewie ? Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na pyszne, aromatyczne i bardzo świąteczne śledzie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na kiszone buraki(...)następnie przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków . Jak więc łatwo się domyśleć propozycja dzisiejszych śledzi to te z dodatkiem kiszonych buraczków. Podobnie jak ogórki kiszone bardzo dobrze komponują się ze śledziami. Składniki: 8 filetów śledziowych 3 kiszone buraczki łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: 1. Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy
Życie ze smakiemŚwięta Bożego Narodzenia, ale ten czas szybko zleciał...Jak pewnie zauważyliście od początku grudnia pojawiają się u mnie systematycznie świąteczne propozycje, teraz przyszedł czas na śledzie. W przygotowaniu tego przepisu wspomogła mnie firma SEKO , dzięki której w moje ręce trafiła wspaniała paka śledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna(...)propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Śledzie dokładnie odsączamy z zalewy, czyli oleju. Słoiczek konfitury mieszamy z kubkiem kwaśnej śmietany, doprawiamy solą jeśli potrzeba, pierzem i małą łyżeczką chrzanu. Czerwoną cebulkę
Życie zaczyna się w kuchnimogę uwierzyć, że już prawie połowa miesiąca za nami. Grudzień biegnie swoim szaleńczym tempem, Boże Narodzenie coraz bliżej a wraz z tym zaczyna się planowanie świątecznego menu. Śledzie w mojej rodzinie to danie, które ma swoje honorowe miejsce na każdej rodzinnej imprezie. Mój tata, ja, Piotrek uwielbiamy śledzie w każdej postaci. Na Boże Narodzenie oprócz standardowych śledzi w oliwie(...)zaletą jest to, że spokojnie można przygotować je dzień wcześniej. Dzięki temu odpowiednio naciągnął aromatem przypraw i będą jeszcze lepsze. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: słoik śledzi w oliwie laska cynamonu 5 ziaren kardamonu 15 goździków 3 listki laurowe łyżeczka mielonego cynamonu olej szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon
Życie ze smakiemzwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Śledzie moczę(...)wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę do końca. Dolewam oleju tyle, aby zakrył wszystkie śledzie. Zakręcam słoik pokrywką. Tak przygotowane śledzie w oleju rydzowym chowam do lodówki. Podaję
Kuchnia co dniaNajlepsze zimowe słodycze to śledzie. Mam coś dla Was jeśli lubicie koreczki śledziowe. Śledzie z bakaliami i śledzie na słodko to typowo polska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle(...)większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe ze słodko-kwaśnymi wiśniami kandyzowanymi. Idealna sprawa na Święta, bo to przyjemność na jeden gryz, robią się w sekundę i dobrze się przechowują. Tak naprawdę zawsze można mieć w spiżarni niezbędne do nich składniki i gdy przyjdą goście zrobić
Ugotowane pozamiataneSmakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności. Składniki : 1 kg słonych śledzi matias 2 czerwone cebule 3 szklanki wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru masło klarowane mąka łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć(...)kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą. Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki). Przechowujemy w chłodnym miejscu. Śledzie
Mechanik w kuchniparowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały. A że mama jak na tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój stary kajet z przepisami natknęłam się na ten przepis, a na myśl o smaku pasty śliniaki się obudziły(...)ugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem
Obiad gotowy