najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:29/229)

Tatar ze śledzia na pumperniklu 306

Tatar ze śledzia na pumperniklu to idealna przystawka, która znalazła się we wpisie „ Sylwestrowe menu – top lista „. Śledzie w każdej postaci doskonale nadają się do podania na Sylwestra, tym razem proponuję je przygotować w formie mini kanapeczki, czyli tartinki z tatarem ze śledzia. Tak przygotowany tatar ze śledzia polubi każdy! Tatar ze śledzia na pumperniklu często przygotowuję(...)tatara zawsze używam ciemnego, okrągłego pumpernikla, ze względu na jego strukturę, dzięki której nie rozmięka tak szybko, to idealny przykład przystawki typu finger food. Jak przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny jak nie macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 230

Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym. Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie. Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt(...)osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem. Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek. Składniki: 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry) 3 duże cebule 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1-2 łyżki suszonego majeranku ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie

Codziennik Kuchenny
Śledzie w czosnkowym sosie 196

Śledzie w mocno czosnkowym sosie. Nie muszą długo się przegryzać, wystarczy noc. Nie robiłam dużej porcji, dwa filety wystarczają u nas dla 2 - 3 osób, ale ilość składników w przepisie, bez problemu można zwiększyć. Polecam, gdyż to dobry sposób na śledzie "w ostatniej chwili" Inspiracja "Śledzie"  - Małgorzata Caprari Jeżeli lubicie śledzie, zajrzyjcie też do pozostałych, śledziowych przepisów: Śledzie(...)cebulką klasyczne Śledzie z żurawiną Rembertowskie śledzie majerankowe Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami składniki: ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias  sos: 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki dobrego majonezu 2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet) łyżka posiekanej zieleniny - natka pietruszki

Stare Gary
Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną 193

jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym”, tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet, czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego(...)zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMS-ie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami ). Myślałam, że większość kombinacji śledziowych

ladykitchen
Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 437

Śledzie w śmietanie z dodatkiem cebulki, ogórków konserwowych i jabłka to śledziki stworzone na wzór popularnych śledzi Lisnera. Te domowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner(...)Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone)  Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner)  - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Śledzie w oleju z cebulą na święta 325

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie marynowane w oleju. Śledzie są bardzo smaczne i jeżeli jeszcze ktoś nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowaniu śledzi będziemy potrzebowali: 1 kg solonych filetów śledziowych a’la matias około 400 g cebuli szklanka dobrego oleju (250 ml) sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 70-80 ml) około(...)łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy) słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam

Uwaga Babcia Gotuje
ŚLEDZIE FASZEROWANE KAPUSTĄ KISZONĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 220

Kolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba pod kątem zdrowia ponieważ śledzie są doskonałym źródłem witaminy D, E a także z grupy B, żelaza, jodu, cynku. Obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe. Natomiast kapusta kiszona to naturalny probiotyk oraz źródło witaminy(...)żelazo. Jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Bogata w indol-3-karbinolu, o działaniu antynowotworowym i odtruwającym z toksyn. Polecam również inne przepisy ze śledziami w roli głównej . Składniki na śledzie faszerowane kapustą kiszoną: 500 g płatów śledziowych a’la matias 500 g kiszonej kapusty 60 g cebuli 60 g jabłka 30 g marchewki

Ola la LCHF
Śledzie z kurkami marynowanymi 228

słodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki(...)laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy   Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe

mojewypiekiinietylko
Śledzie pod pierzynką 188

danie ze śledzi serwujemy w domu na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Oczywiście w ciągu roku też chętnie sięgam po ten przepis, ale jak się na coś czeka to podobno smakuje lepiej.. Tak więc staram się, by śledzie pod pierzynką serwowane były od święta, tak aby się czekało i lepiej smakowały Dziś śledzie pod pierzynką, mojej Mamy. Śledzie drobno pokrojone(...)majonezem, tartym jajkiem i serem. Pyszne! Nie podaję konkretnie składników, zawsze robię śledzie na oko. Bardziej chodzi tu o składniki i kolejność układania dania na półmisku lub w misce. Zapraszam na moje ulubione śledzie SKŁADNIKI: kilka płatów śledzi marynowanych pokrojonych w kostkę majonez jajka ugotowane na twardo tarty żółty ser pieprz opcjonalnie: lubczyk do dekoracji: natka lub koperek PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z kurkami marynowanymi 244

słodkości. Ale była też potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki(...)laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy   Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe

mojewypiekiinietylko
Łososiowe śledzie z czerwonym pieprzem 251

Łososiowe śledzie  są delikatne w smaku, charakteru nadają im ziarenka czerwonego pieprzu, które po przegryzieniu wyostrzają łagodną rybę. Śledzie, cebula, odrobina oliwy i czerwony pieprz- tyle wystarczy żeby stworzyć ciekawe danie. Przepis na te śledzie jest prosty, przygotowuje się je szybko i zawsze chwilę przed spożyciem.   Nie wymagają i nie lubią długiego leżakowania tak jak to jest(...)przypadku tradycyjnych śledzi w oleju.    Jako Polak napiszę, że śledzie są smaczną zakąską do alkocholu, ponoć rybka lubi pływać.   Moje przepisy na śledzie znajdziecie w zimowym wydaniu lubelskiego magazynu blogerów AROMAT.   Śledzie łososiowe z czerwonym pieprzem 2017-12-06 22:26:01 Write a review Save Recipe Print Ingredients 3 płaty łososiowych śledzi 1 duża cebula

Rusty Fork
Sałatka śledziowa z ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym 215

Śledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem(...)koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę składników ze spiżarki wyłuskałam i taką oto śledziową wariację sałatkową wymyśliłam :) Chętnych dalszych śledziowych doznań, zapraszam do podejrzenia innych moich przepisów

Grunt to przepis!
Śledzie w miodzie 752

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci , to zakochałam się w nich bez pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule(...)szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości

Kulinarne Przeboje
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 225

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub(...)kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki a następnie zalać olejem lub mixem olejów

Ola la LCHF
Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami 199

Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam!     Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju) olej do smażenia Zalewa: pół szklanki octu 1 szklanka wody 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść(...)cebule 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu (lub cukru) 1/3 szklanki wody garść żurawiny garść rodzynek sól i pieprz – do smaku         *** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki *** *** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy *** *** Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania