świąt bez śledzia. Nie ma spotkania przy wódce bez śledzia. Śledź jest lekiem na całe zło (no, prawie, bo na kaca nie działa ). Ta warstwowa sałatka ze śledzi to jedna z tych potraw, których przygotowanie niemiłosiernie się ciągnie – ciągną się rzeczy porozkładane na blacie a w zlewie rośnie górka naczyń do mycia. Więcej jest chętnych do jedzenia niż do robienia(...)Zapisz To jeden z tych śledziowych przepisów, który u mnie na stole gości nie tylko od święta, ale i zupełnie bez okazji – od lat to nasz ulubiony sposób na śledzia. Prosty, wyrazisty i niestety czasochłonny – ale wart każdej minuty spędzonej przy kuchennym blacie. Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety. Płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie
Karo in the Kitchenpracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika. Teraz jedynym znakiem postu jest obżeranie się pączkami w Tłusty Czwartek, ale kiedyś do tej sprawy podchodzono bardziej poważnie(...)pasa, jeśli wyrzeczeniom towarzyszyła intencja religijna. Łatwiej było znosić nierówności społeczne, kiedy bogatsi też pościli. Co jedzono w poście? Typowymi daniami był wegetariański żurek, zupa piwna i oczywiście śledź. Jedzony aż do Wielkanocy mógł się wprawdzie znudzić, ale we wtorek ostatkowy dopiero się z nim witano. Tego dnia powinno się więc koniecznie imprezować i jeść śledzia. U mnie
Ugotowane pozamiatanePrzepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę – tyle co pokrojenie śledzia i zalanie go sosem z dosłownie 2-3 składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie(...)wiem jak u Was, ale u mnie co roku musi być filet ze śledzia w oleju z cebulą. Generalnie tradycja jest taka, że przygotowujemy go, wykładamy, a potem każdy dla odczepnego sięgnie po kawałeczek, żeby tę potrawę „odhaczyć”. Śledź zostaje oczywiście, żalu nie ma, bo przygotowanie trwa chwilę. Ale niesmak do nudnego śledzia z cebulą zostaje. Nie pomogła
Eat me! Fit me!Zwykłe śledzie w oleju już od dawien dawna stały się zbyt oczywistym daniem wigilijnym w mojej rodzinie. Co roku staram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet(...)ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić tutaj . W tym roku mam dla Was aż cztery propozycj! Wszystkie pyszne :) ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 2 łyżki rodzynek 1/2 cebuli 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml czerwonego wina 50 ml kremu balsamicznego 50 ml oleju
DefinicjaSmakugrupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może być normalna wódka i chciałam się tym pomysłem z Wami podzielić, gdyż to był bardzo dobry pomysł . Tatar ze śledzia marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie(...)śledzie się lubi albo nienawidzi. Polecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki 2 łyżki oliwy pieprz do smaku, ewentualnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego 1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu(...)cukru gotuję zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty chrzan i zalewam przestudzoną zalewą.Słoik zakręcam i odstawiam na 2 doby w chłodne miejsce. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenswojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę(...)trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Cebulę szatkuję w półplasterki przekładam do miseczki i zasypuję łyżką cukru. Odstawiam aż puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu sałatka. Połączenie śledzi z gotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym stole :) Polecam. Składniki - 3 filety śledziowe solone typu matjas - 30 dkg pieczarek - 1 cebula - koperek - majonez 2 łyżki Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie(...)najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrzącą wodę i gotuję ok. 15 minut, odcedzam i studzę. Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w paseczki, pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do śledzi wraz z posiekanym koperkiem. Na koniec dodaję 2 łyżki majonezu, delikatnie mieszam. Sałatkę odstawiam do lodówki, najlepiej smakuje
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam. Składniki ( na dwie porcje ) - 2 płaty śledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól(...)pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny
Kuchnia z widokiem na ogródsię jednak co dziwić, bo tak pięknych i świeżych ryb nie uświadczysz w żadnym rybex-ie czy markecie.Ceny też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni. Składniki : _______________________ 1 kg świeżych śledzi olej do smażenia mąka do panierowania 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek mąki sól i pieprz o smaku(...)łyżeczka przyprawy do ryb kamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć
Gosia gotujestanowi nie lada zachętę do jej przygotowania. Polecam zatem i pamiętajcie, jabłko jest w niej niezbędne, choć może się niektórym z Was wydawać nie na miejscu. Składniki: 1 płat śledzia wędzonego na zimno 1 duże winne zwarte jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing(...)smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki. Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki. Cebulę poszatkować, szczypior drobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę i ziemniaki.Śledzia
Gosia gotujeSałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki(...)miękkości ( nie rozgotować). Poczekać przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia, pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę
Gosia gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujematjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie, następnie
Humanistka w kuchniNajprostsze do wykonania.. Ulubione mojej połówki .. :-). Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie