najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:11/229)

Wigilijne śledzie z cebulką w zalewie z oleju rzepakowego 161

Śledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera ich aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco.   Składniki : * kilogram śledzi ala matias(...)cebula * 4 kulki ziela angielskiego * łyżka octu * pół szklanki oleju rzepakowego  * pół szklanki letniej przegotowanej wody     Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy. Odsączyć. Można pokroić na mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy z wodą

Magiczne Życie Marty
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 4893

Śledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam(...)również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie po chłopsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała

Kulinarne Przeboje
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 145

Śledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam(...)również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie po chłopsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała

Kulinarne Przeboje
Śledzik -11 sprawdzonych przepisów 674

Już za kilka dni Andrzejki a zaraz po tym święta i Sylwester-postanowiłam więc zebrać w jeden post wszystkie  przepisy z mojego bloga na uwielbiane przeze mnie śledzie-żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami(...)dziesiątkę-wszystkim moim gościom bardzo smakowały-więc polecam gorąco,sprawdzą się na każdą okazje,ładnie się prezentują przez to że są układane warstwowo-pychotka....przepis znajdziecie  tutaj Tradycyjny śledź w oleju z cebulką Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale u mnie znika zawsze błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia

Swojskie jedzonko
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie 192

Śledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. [embed]https://youtu.be/M-uG9PJc-Ms[/embed] Składniki(...)śledzie po cygańsku : 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 3 spore ogórki konserwowe sól, pieprz Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz   Przygotowanie Śledzie moczymy kilka

e-PrzepisyKulinarne
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 175

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę.  W książce Clausa Meyer'a  Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką(...)gotowe. Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem ,  Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami

Codziennik Kuchenny
Śledzie marynowane domowe 1146

Śledzie marynowane w occie to rarytas który można samemu przygotować w domu. Nie jest to skomplikowany przepis a śledzie wychodzą fantastyczne w smaku. Zalewa octowa do śledzi jest świetnie wyważona, nie za ostra dla mnie w sam raz. Kto raz spróbuje ten będzie powracał do tej receptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie w zalewie(...)octowej szczególnie teraz przed Świętami. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce. Jeżeli lubicie śledzie to polecam Wam również inne wypróbowane przepisy na śledzie . Zachęcam do wypróbowania przepisów, a za ten dziękuję mojej teściowej. Śledzie marynowane domowe 1 kg świeżych, wypatroszonych małych śledzi bez głowy 2 cebule liść laurowy ziele angielskie olej sól i pieprz Zalewa

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w sosie musztardowym 172

zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami, uwalniając cały swój(...)aromat. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem 478

Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem ze zdjęcia zrobiłam w zeszłym roku na Wigilię, ale nie było czasu aby wstawić przepis i zdjęcia na blogu. Tak dobrych marynowanych śledzi nie zrobiłam jeszcze nigdy, a pracy przy nich nie było w zasadzie wcale. Wystarczyło tylko pokroić na paski odmoczone w wodzie solone śledzie, a marynowaną paprykę i cebulę pokroić w kostkę(...)Pozostał tylko czas na marynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu, oraz świeży rozmaryne. Jednak moja marynata jest delikatna, dzięki czemu marynowane śledzie nie są kwaśne, są pyszne, będą każdemu smakować. Zostało jeszcze trochę czasu, aby przygotować marynowaną paprykę z mojego przepisu, a potem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie po szwedzku – inlagd sill 265

Śledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką – typowo szwedzkie, mocno kwaśne i mocno słodkie jednocześnie. Żaden amator śledzi nie przejdzie obojętnie obok tak pięknego, obłędnie pachnącego różowego słoiczka. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból(...)Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet

Karo in the Kitchen
Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej 175

Większość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet.  Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie(...)Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka.  Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli.  Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam

Bea(u)ty kitchen
Śledzie z truskawkami i sosem koperkowym 429

roku na Wielkanoc mamy dla Was niecodzienne połączenie: słony śledzik ze słodkimi truskawkami :) Inspiracją były dla nas śledzie serwowane przez Ambasadę Śledzia podczas karnawałowego festiwalu Najedzeni Fest , który odbył się 8 lutego w Krakowie. Samodzielnie spróbowaliśmy odtworzyć smak, który tamtego dnia podbił nasze podniebienia :) Zapraszamy Was do spróbowania - naprawdę warto! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 300 g filetów(...)śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól

W kuchni Katie
Bożonarodzeniowe śledzie Bromci z grzybami i pietruszką 140

Lata całe nie jadłem śledzi, bo nigdy mi nie smakowały. Do zmiany zdania na ich temat przekonały mnie te zrobione przez moją Przyjaciółkę. Po ich zjedzeniu doszedłem do wniosku, że wszystkie, które jadłem wcześniej, po prostu były źle doprawione. Śledzie Bromci są bardzo proste do przygotowania - potrzeba do nich tylko leśnych grzybów i natki pietruszki, co jest ich dodatkową zaletą(...)duuuuużo pieprzu! Składniki:  275 g filetów śledziowych a'la Matjas trzy garście suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła pęczek natki pietruszki pieprz mleko do namoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie opłukać je pod bieżącą wodą. Każdy filet przekroić wzdłuż, a później

W SMAK
Śledzie z imbirem 153

dzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie, a stoły na biesiadach uginały się od smakołyków. Było dużo alkoholu, mięs, słodkości. Ale była też obowiązkowo potrawa, która zwiastowała post. Był to śledź. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Pomimo zaniku wielu ciekawych staropolskich zwyczajów, ostatni dzień karnawału zwany potocznie śledzikiem(...)stał się doskonałym pretekstem do dobrej zabawy i jedzenia w gronie znajomych. Życzę Wam jutro dobrej zabawy ze śledziem na stole w roli głównej! Niech tradycji stanie się zadość.   Składniki:   8 filetów śledziowych a'la matias 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 korzeń imbiru 6 goździków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 300 ml oleju rzepakowego pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 118

wiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania