AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do makaronu dodałam delikatne wstążki z cukinii i marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne krewetki, z dużą ilością czosnku i rozmarynem. Przygotowanie dania, tak jak przy Makaronie Caprese , zajmie(...)wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą wodą), dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony. Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonyzapachem. Zapachem, który w Indiach zawsze jest niezwykle intensywny, za sprawą aromatycznych przypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro. Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło. Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami(...)łyżki * mleko kokosowe – ok. 100 ml * świeża kolendra – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgrzeciony kardamon. Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy w przyprawach. W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą
Ostra na Słodkosoku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały ząbek czosnku(...)lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 2 cm). Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę
Oryginalny smakChoć na co dzień nie jestem zwolenniczką ostrych potraw to czasem naprawdę warto "przepalić gardziołko" dobrymi sosami - dla zdrowotności :) Na tę okoliczność wypróbowałam dwóch sosów w zestawieniu z krewetkami i makaronem ryżowym. Pierwszy sos chili z ananasem, po prostu cudo! Świetne połączenie pikantnej papryki chili i świeżego ananasa w kawałkach, średnio ostry, słodki w smaku. Drugi sos imbirowy(...)imbirowy z soją - sos chili z ananasem - makaron ryżowy - oliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki smażymy na patelni. Gdy się podrumienią dodajemy sosy: 1/2 słoika z sosem chili i 1/4 słoika z sosem imbirowym. Mieszamy z krewetkami, po 1 minucie ściągamy z kuchenki. Makaron
upichconaSkładniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle(...)czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu ok 4 min. Na koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem...... Ja nie wyobrażam
Gaździnka warzypropozycję na pyszny i lekki obiad - makaron z cukinii z krewetkami, z czosnkiem, ostrą papryczką i świeżymi ziołami. Pyszne! Składniki: (dla 2 osób) 2 cukinie, 12-14 krewetek, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka ostra, świeża bazylia lub oregano, suszone płatki chili, oliwa z oliwek, sól, pieprz Cukinię umyć i osuszyć, a następnie pokroić na cienkie paseczki przypomocy(...)oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 1/3 przeciśniętego czosnku oraz szczyptę suszonych płatków chili i dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron, doprawić solą. Na drugiej, większej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić resztę przeciśniętego czosnku oraz całą posiekaną papryczkę, a po chwili dodać cukinię. Smażyć
Plate of Joyoliwą z oliwek, solą, białym pieprzem i winem (50 ml). Przykryj filia śniadaniową i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Jeśli masz proszoną kolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko usunęłam przewód pokarmowy. USTAW DUŻY GARNEK, zagotuj wodę na makaron, ugotuj go według przepisu, powinien być lekko twardawy. W TYM SAMYM(...)CZASIE ROZGRZEJ PATELNIĘ na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć krewetki i smaż przez około 2 minuty kilka razy obracając. ODCEDŹ MAKARON I DODAJ DO KREWETEK, przez około minutę podsmażaj, to bardzo ważne. Chodzi o to, żeby makaron "napił się" tego sosu. Bardzo to podnosi smak. PRZEŁÓŻ NA TALERZ, dodaj czosnek
Kuchnia bezglutenowa Lolibagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy już będą podsmażone wrzucamy czosnek, najlepiej drobno posiekany, bądź przeciśnięty przez praskę. Następnie skrapiam całość sokiem z cytryny. Po chwili wrzucam drobno posiekaną(...)jeszcze chwileczkę. Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, plasterki sera, krewetki i rukolę. Uwielbiam to! Pyszne, świeże i takie szybkie! Smacznego
Plate of JoySkładniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Krewetki oczyścić, umieścić w marynacie i wymieszać. Tak przygotowane krewetki umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę. Krewetki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. natka pietruszki(...)pietruszki i kolendrę umyć i osuszyć. Zmiksować w pojemniku blendera lub utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól, pieprz i oliwę. dodatkowo : jogurt naturalny, limonka, świeża kolendra, ew. pieczywo Krewetki podajemy na kleksie z jogurt naturalnego, najlepiej gęstego. Polewając ziołowym sosem i skrapiając sokiem z limonki. Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem. Smacznego
Plate of Joybardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień. Składniki: 700 g dorsza, 15 krewetek, 150 g groszku cukrowego, 100 g szpinaku, 1 puszka mleczka kokosowego (400ml), 1 puszka krojonych pomidorów (400ml), 100 ml wody, 1 duża szalotka, 1 większy ząbek czosnku, 1 łodyga(...)kokosowe, pomidory i wodę, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy całość zacznie się już gotować zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 3-4 minuty, następnie dodając kawałki ryby oraz krewetki. Kiedy znowu curry nam się zagotuje, gotujemy dalej 5 minut na małym ogniu, następnie dodajemy groszek cukrowy i gotujemy dalej 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze kolejne
Plate of Joydesery, znajdziecie je między innymi w tym puddingu chia. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mleczko to świetnie się łączy z krewetkami :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego(...)zagotoujemy i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą
Zawsze głodna!zdrowe. Ok, dla nie przekonanych lub nie sporzywających produktów odzwierzęcych można słoninkę zastąpić roślinnym dobrym tłuszczem. Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik. SKŁADNIKI: 250 g krewetek 250 g pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała(...)dymki. Jeśli chcemy oszczędzić połowę krewetek można zastąpić pałeczkami surmi, które trzeba również pokroić w cienkie plasterki a wtedy te same "rozsypią" się na drobną kosteczkę. Do posiekanych krewetek dodać też pozostałe składniki, wszystko razem wymieszać i najlepiej odstawić na całą noc przykryte folią do lodówki. Wtedy smaki dokładnie się połączą. Na koniec rozpruszyć po farszu mąkę ziemniaczaną
Sztuka gotowania w/g Samiryminuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki. Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy Składniki: 5 00 g ciecierzycy s ól i pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula rozmaryn, szałwia(...)szklanki bulionu warzywnego 4 kromki chleba domowego wypieku 2 łyżki brandy lub koniaku 1 ząbek czosnku 500 g dużych krewetek Sposób przygotowania: Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie
SzczyptaSmaQminut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można(...)paprykę czuszkę. Dodałam krewetki, mieszałam i smażyłam około 5 minut. Solę,pieprzę do smaku. Skropiłam je już na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM
potrawyregionalneBardzo dobre danie, idealne na imprezy, przyjęcia urodzinowe. krewetki są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Bardzo się z tego cieszę, ponieważ ja je uwielbiam Naleśniki – wszystkie składniki wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Odrobinkę oleju rozgrzać na patelni, następnie smażyć naleśniki, powinny być cienkie płaty naleśnikowe. Przykryć, żeby nie ostygły. Jeśli użyjecie zamrożonych krewetek to musicie(...)zrobią się różowe, następnie odcedzić dokładnie. Mocno rozgrzać patelnię dodać oliwę o smaku czosnkowym. Najpierw na patelni obsmażyć ser, aż lekko się przypiecze. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki krewetki ( zostawić kilka całych do dekoracji), chilli posiekaną, ząbki czosnku. Skropić wszystko sokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć mieszając minutę. Zdjąć z patelni obsypać natką pietruszki. Na ciepły
Kuchnia Pokoleń