zdrowe. Ok, dla nie przekonanych lub nie sporzywających produktów odzwierzęcych można słoninkę zastąpić roślinnym dobrym tłuszczem. Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik. SKŁADNIKI: 250 g krewetek 250 g pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała(...)dymki. Jeśli chcemy oszczędzić połowę krewetek można zastąpić pałeczkami surmi, które trzeba również pokroić w cienkie plasterki a wtedy te same "rozsypią" się na drobną kosteczkę. Do posiekanych krewetek dodać też pozostałe składniki, wszystko razem wymieszać i najlepiej odstawić na całą noc przykryte folią do lodówki. Wtedy smaki dokładnie się połączą. Na koniec rozpruszyć po farszu mąkę ziemniaczaną
Sztuka gotowania w/g Samiryminuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki. Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy Składniki: 5 00 g ciecierzycy s ól i pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula rozmaryn, szałwia(...)szklanki bulionu warzywnego 4 kromki chleba domowego wypieku 2 łyżki brandy lub koniaku 1 ząbek czosnku 500 g dużych krewetek Sposób przygotowania: Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie
SzczyptaSmaQminut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można(...)paprykę czuszkę. Dodałam krewetki, mieszałam i smażyłam około 5 minut. Solę,pieprzę do smaku. Skropiłam je już na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM
potrawyregionalneBardzo dobre danie, idealne na imprezy, przyjęcia urodzinowe. krewetki są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Bardzo się z tego cieszę, ponieważ ja je uwielbiam Naleśniki – wszystkie składniki wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Odrobinkę oleju rozgrzać na patelni, następnie smażyć naleśniki, powinny być cienkie płaty naleśnikowe. Przykryć, żeby nie ostygły. Jeśli użyjecie zamrożonych krewetek to musicie(...)zrobią się różowe, następnie odcedzić dokładnie. Mocno rozgrzać patelnię dodać oliwę o smaku czosnkowym. Najpierw na patelni obsmażyć ser, aż lekko się przypiecze. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki krewetki ( zostawić kilka całych do dekoracji), chilli posiekaną, ząbki czosnku. Skropić wszystko sokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć mieszając minutę. Zdjąć z patelni obsypać natką pietruszki. Na ciepły
Kuchnia Pokoleńpiwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Najlepiej smakują z sosem słodko- ostrym. Pychotka! Składniki: 300 g świeżych krewetek 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek 150 ml zimnego piwa Chili, sól, pieprz ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i mieszamy. Porcjami dolewamy(...)piwo, wszystko energicznie mieszamy. Krewetki myjemy osuszamy a następnie solimy. Na talerz wysypujemy trochę mąki, krewetkę obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego
Podróż w kulinariadodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi. Składniki: ½ l bulionu warzywnego, 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem), 150 g krewetek koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, Sposób przygotowania(...)Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć. W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany ryż i krewetki
Nie tylko w kuchnimleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu – sosy, soki, dodatki ) Wykonanie: Krewetki rozmrażamy i usuwamy z nich przewody pokarmowe ( na ogół nie są usunięte, wyglądają jak nitki ). Dodajemy do nich przepuszczony przez praskę czosnek. Pozostawiamy do zamarynowania na około(...)minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto. Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy krewetki , aby równomiernie zostały nim pokryte. Smażymy na głębokim oleju kilka minut ( można użyć frytkownicy ). Odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Smaki Ewypodsmażonych krewetek. Idealny na upalne dni. składniki: 4-5 dużych ogórków gruntowych 1 awokado ok 3/4 l maślanki lub kefiru 1 łyżka posiekanego szczypiorku 250 g małych krewetek sól,pieprz masło klarowane 1 ząbek czosnku Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona a następnie pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać usunąć pestkę i również pokroić(...)Dodać posiekany szczypiorek oraz maślankę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek oraz krewetki. Smażyć chwilkę aby krewetki nabrały posmaku czosnku. Przygotowany chłodnik przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć podsmażone krewetki, posypać jeszcze szczypiorkiem i podawać
Monia miesza i gotujeDodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili i sól do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy mango w grubszą kostkę. Nabijamy krewetki i mango naprzemiennie na patyczki i grillujemy przez około 10 minut. W międzyczasie smarujemy pozostałą marynatą. Podajemy skropione sokiem z limonki. Niesamowicie proste, a smak niezapomniany. My w ogóle(...)uwielbiamy krewetki. Mango również. Więc połączenie krewetek z mango nie mogło nam nie smakować :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturepapryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska: pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane(...)piekarniku. Do dzieła: Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Spektrum Smakusię widokiem dobrego jedzenia? Składniki: 1-2 porcje 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagiatelle (u mnie Lubella) 1 czerwona papryka 1 pomidor 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 8 krewetek tygrysich bez pancerza 4 czarne oliwki przyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz czarny i zielony, słodka papryka, majeranek, cząber, sok z cytryny oliwa(...)oliwek extra virgin Do dzieła: Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy, przypra-wiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym i zielonym i wrzucamy na patelnię skropioną wcześniej oliwą (u mnie trady-cyjnie atomizer :)). Jeden ząbek czosnku kroimy w plasterki i wrzucamy
Spektrum SmakuDrogheria Alimentari Do dzieła: Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiając je obficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy(...)odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny być wilgotne i aromatyczne - ale nadal chrupiące. Na kilka minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora w kostkę. Warzywa i krewetki przekładamy na talerz i oprószamy startym serem. Gotowe
Spektrum Smakusmaczny orientalny posiłek. Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek (sok z 1 limonki, połowa posiekanej zielonej chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone(...)minuty, przelałam wodą, skropiłam olejem, żeby się nie posklejał). 3. Rozgrzać na mocnym ogniu wok lub dużą patelnię, wlać 1 łyżkę oleju i kiedy zacznie lekko dymić wrzucić krewetki wraz z marynatą i smażyć 3 minuty, mieszając. Wyjąć z woka i odstawić. 4. Rozgrzać resztę oleju, dodać czosnek, szalotkę, chili i smażyć minutę. Dodać paprykę, cukinię i makaron
Kuchnia Prezydentowejskrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście(...)ręcznik papierowy. Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty Złoto Hiszpanii
królestwo garówsurowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej(...)skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Szynkę pokroić w paseczki. Do miski z krewetkami dodać ricottę i paseczki szynki i dokładnie wymieszać. Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić
królestwo garówrazem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką
MarciochaKucharzytłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki. Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie
MarciochaKucharzyGotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem, z mleczkiem kokosowym lub bez niego. Ja robię ją z krewetkami i bez mleczka kokosowego. Dodaję ziarna kukurydzy ze świeżej kolby, a podaję z makaronem ryżowym(...)łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać zmiażdżoną bokiem noża
W SMAKherbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona(...)oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną
Kulinarny karnet Christopheratego sos szumnie nazwany przez panią andaluzyjski, więc ja pełna radości, pomna smaku papryki, pomidorów, natki pietruszki, dobrego majonezu oczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl(...)mistrzem karate, to przeciwnicy odłożą pistolety i pozwolą ci się zmasakrować, no i w tych filmach jest jedzenie w pudełkach, konkretnie makarony. Panie i Pany przed Państwem makaron z krewetkami za zł 28. Tu zaczęłam żałować, że nie mamy takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się
ladykitchenliście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki cukru 8 dużych krewetek, oczyszczonych sól, pieprz do smaku garść kiełków fasoli mun świeża kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik podgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dynię kroimy(...)wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty. 5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy kiełkami i świeżą kolendrą. Smacznego
My Culinary Artłyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej(...)szerokość formy (u mnie 32 cm). Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 ° C. Dwa spody do pizzy posmarować grubo pastą z awokado, posypać oregano i ziołami prowansalskimi, wyłożyć plasterki mozzarelli, krewetki, pomidorki koktajlowe (rozcięciem do góry) i ponownie posypać delikatnie oregano. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż spód pizzy nie będzie miękki. W międzyczasie umyć rukolę
Passions hobbies lifekrótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania(...)krewetkę od strony brzuszka, uważać by nie przeciąć jej całkowicie i wyjąć ciemne nitki jelit. Składanie sushi: Nigiri: Z ryżu formujemy podłużne wałeczki, na których kładziemy niewielką ilość (ziarnko grochu) wasabi i plasterek ryby. Nigiri ebi: Z zaprawionego ryżu formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzch układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki
Kuchcik gotujeokoło 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć(...)zupie nie było kawałków warzyw. Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem. Zupa gotowa Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plryż włoszczyzna krewetki – w zależności do wielkości 8 dużych / kilkanaście małych 100 ml wina białego oliwa, sól, pieprz czosnek Korzystając ze wskazówek zawartych we wpisie Jak przygotować najlepsze risotto w bulionie gotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem(...)użycia za kilkanaście minut. 3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki. 4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość zalewamy połową szklanki podgrzanego wcześniej wina (zimne
Bon Ton Italiakoniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie na nią dwa ząbki czosnku, kilka ostrych(...)papryczek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W tym czasie oliwa się aromatyzuje. Po 2-3 minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży, dodajecie krewetki. Smażycie je kilka minut, aż białko w nich zawarte się zetnie, a ewentualne bakterie – zginą w mękach. Krewetki dodajecie do zupy na talerzu, nie mieszacie ich w garnku, bo rozmiękną. Możecie dodać też kilka
GRUBY WAŁEKUwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa(...)robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby to i krewetki powinny nam smakować. Powiem więcej... nie jestem fanką ryb ale krewetki uwielbiam ;) Sekretem ich przyrządzenie jest krótka obróbka cieplna. Krewetki przeciągnięte za długo na patelni stają się gumowe i mało atrakcyjne
Pyry na Gazjedną z moich ulubionych szybkich przekąsek. Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych. Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina(...)oliwy. do tego wszystkiego dodajemy krewetki i odstawiamy na ok 10 minut. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni grilowej już bez żadnego tłuszczu. Pamiętajmy, żeby krewetki tylko zmieniły kolor na różowy, wtedy zachowają swoją soczystość. Podajemy jeszcze ze świeżym sokiem z limonki. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się na następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami(...)wrzućcie pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym
Karo in the Kitchenwałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie(...)Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane świeżymi wiórkami kokosa lub posiekaną kolendrą. Porcja
Karo in the KitchenChińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Tym razem z serem tofu i krewetkami. Wok nie ma ze mną lekko, za to my mamy obiad szybko i pysznie! Każdą potrawę stir fry zaczynamy od zagrzana w woku oleju – olej powinien znosić wysokie temperatury i nie może się palić, dlatego najlepszy będzie olej arachidowy, rzepakowy, słonecznikowy lub kukurydziany. Do oleju(...)łyżkami zimnej wody. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Podgrzewamy w woku olej, wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około minuty i dodajemy przyprawę 5 smaków. Dorzucamy krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy
Karo in the Kitchenprzypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 papryczki chili świeży(...)posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć 2 minuty. 3. Puree z dyni przełożyć do garnka, dolać bulion, kurkumę, papryki i tymianek. Zagotować. 4. Dodać krewetki, ponownie zagotować. 5. Podawać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem
Moja Galeria SmakuZazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem(...)sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka
Taste TherapyMniam, mniam…My już po kolacji! Przygotowałam pyszny makaron z bazyliowym pesto, krewetkami i wędzonym łososiem. Pyszne danie z makaronem(...)łatwe i szybkie w przyrządzaniu. Oczywiście proponuję zrobić domowe pesto , bo jest ono nieporównywalnie lepsze od kupnego. Użyłam bazyliowe pesto, ale oczywiście możecie wybrać inne pesto. Makaron z pesto, krewetkami i łososiem Składniki: na 2 porcje 200 g makaronu, u mnie tagliatelle 200 ml domowego pesto, tutaj przepis 2 łyżki utartego parmezanu 200 g krewetek 100 g wędzonego
codojedzeniaprzygotowaniu, więc zachęcam Was, abyście dziś wieczorem uczcili nim mijający poniedziałek. Bo poniedziałki wcale nie są takie złe ;) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 250 g krewetek tygrysich 100 g szpinaku baby 200 g pomidorków koktajlowych 150 ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)koktajlowe przekrawamy na pół, listki szpinaku pozbawiamy łodyżek. 3. Na patelni na oleju smażymy przez chwileczkę czosnek (tak, żeby się nie zarumienił), po czym dodajemy krewetki. 4. Obsmażamy krewetki z jednej strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień
W kuchni Katiewspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju(...)cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia. 3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka i gotować 3-5 minut
DefinicjaSmakużałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;) SKŁADNIKI (8 rollsów) 8 płatów papieru ryżowego 1/2 mango 1/3 zielonego ogórka 1/3 pęczka szczypiorku 2 duże garści szpinaku 1/2 marchewki krewetki 12 krwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka(...)sojowy. Jesli jest zbyt kwaśny dajemy więcej cukru, jeśli zbyt słodki więcej octu. Mango i ogórka zilonego kroimy w cienkie słupki. Z marchewki przy pomocy obieraczki ścieramy cieniutkie plasterki. Krewetki razem z zalewą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 2-3 min. Ściągamy z patelni, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na pół. Płaty ryżowe moczymy w wodzie
DefinicjaSmaku1bulwa Lilly ( umyta, oczyszczona i rozebrana na warstwy) 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1 op mrożonej (niestety) fasolki szparagowej ( najlepsza jest świeża i gruba, płaska) 1/2 op mrożonych krewetek koktajlowych ( w oryginale były to małe suszone krewetki(...)świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać krewetki, następnie mrożoną fasolę.Wszystko
Jemy Pijemyżółtej 80 g dobrej kiełbasy, najlepiej chorizo 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 łyżeczki przyprawy bez soli i glutamnianu sodu 200 g wody 350 g ryżu basmati 250 g krewetek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki płatków drożdżowych Cebulę siekamy razem z czosnkiem i dusimy na oleju rzepakowym przez 4 minuty od momentu(...)razie czego, można podlać niewielką ilością wody. Dodajemy teraz pomidory, przyprawy i wodę i doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy ryż i gotujemy go przez 20 minut. Z krewetek zdejmujemy ogonki i dorzucamy je do risotto, aby nabrały temperatury, a nie skurczyły się zanadto. Tym oto sposobem, mamy szybkie risotto i niezbyt wymagające, prawda? :) Skomentuj
MamaOskarkaPyszne i szybkie risotto z zielonym groszkiem i krewetkami. Przepis z naszymi zmianami z książki Louise Fulton Keats "Something for everyone". Polecamy! Składniki: (dla 3-4 osób) 1 szklanka ryżu arborio, 1 - 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1 cebula, ok. 250 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, garstka świeżych listków mięty, krewetki(...)gotowy dodajemy pastę z zielonego groszku i ziół, dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu i risotto mamy gotowe. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki, dodać suszone płatki chili, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Risotto nałożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć krewetki i całość posypać świeżym tymiankiem
Plate of Joyprzeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni motyw krewetek i innych dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką. Także wok w dłoń ! I do dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki(...)Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki. Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Taste Therapydań serwowanych przez 5 food tracków i połączyć je z winem. Zadanie mieliśmy ułatwione gdyż propozycje połączeń czekały. Próbowałam następujących dań: Set mango (25 zł) z „różowej krewetki”-krewetki + chili + czosnek + szalotka + sok z limonki i pomarańczy + mango + kolendra. Krewetki dobrze przygotowane, mango mało słodkie przez co całe danie miało inny od oczekiwanego smak. Spodziewałam się(...)mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną
królestwo garówsporą kostkę0.5 chili drobno posiekanej2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki3 ząbki drobno posiekanego czosnku200g kiełków fasoli mung1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paskiGarść suszonych krewetek (opcjonalnie)150g krewetek (świeżych lub mrożonych)Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)2 jajka-roztrzepaneGarść posiekanej świeżej kolendryNa sos:3 łyżki sosu sojowego1.5 łyżki sosu rybnegoSok z jednej limonki1 łyżka cukru brązowego1 łyżka masła orzechowegoDo(...)chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się
Kulinarna rozmowa