na krewetki - 500 przepisów (strona:17/34)

Krewetki w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem 125

Kuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 2 minuty. 6. Podawać z brązowym ryżem przyozdobione posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

KreatywnePiny
PAELLA MARINARA. 168

Karmel-itka. PAELLA MARINARA. / danie hiszpańskie; / ok. 400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka(...)bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję również

W kuchni Karmel-itki
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 234

miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia  ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony(...)przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny.  Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki,  kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają

Jemy Pijemy
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 141

przyrządzają ją Hiszpanie... ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić się smakami i składnikami. Smakowała wybornie ...a przecież o to chodzi - prawda?;) Składniki: 1 kg krewetek mieszanka owoców morza kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka(...)ząbki czosnku. Następnie pokrojoną nas kawałki rybę. zielony groszek mieszankę owoców morza   Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane  i potraktowane jako następny składnik paelli.  Dosypałam ryż, dolałam bulion, sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami: solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam) Mieszałam

potrawyregionalne
Sushi w domu 190

marynaty a ok. 2 godziny ) - szczypior - avokado krojone w słupki - krewetki* - wędzony łosoś - kremowy serek - majonez - 6 płatów nori ( prasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny. Zabieramy się za zwijanie rolek: 1. Na matę(...)margines ( wystudzony, ryż rozkładam palcami, delikatnie dociskając do podkładu) 3. W 1/3 odległości od brzegu kłaść dodatki wg upodobań. U mnie w kombinacji: a) kremowy serek, ogórek, marynowana marchewka, krewetka b) majonez, avokado, łosoś, szczypior 4. Pomagając sobie matką zwijać rolki delikatnie dociskając, aby się nie rozwarstwiały się  podczas krojenia. 5. Ostrym nożem kroić rolki na 6-8 części

kawawszklance
Gazpacho z melonem, salsą krewetową i relishem chili 102

łyżka octu ryżowego 2 łyżki sake lub wina mirin 1 ząbek czosnku 200 g bagietki 50 ml oliwy z oliwek sól himalajska do smaku Salsa krewetkowa: 200 g krewetek (Black Tiger lub Vannamei) 1 łyżka posiekanej kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 cm kłącza imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła odrobina soli Relish chili(...)ząbkiem czosnku. Wlej ocet ryżowy, sake i oliwę z oliwek. Zmiksuj ponownie. Dopraw solą do smaku. Gotowe gazpacho umieść w lodówce na kilka godzin celem jego schłodzenia. Salsa krewetkowa Krewetki (rozmrożone, oczyszczone i odsączone z nadmiaru wody) umieść w misce. Dodaj płatki chili, otarty imbir i ząbek czosnku. Wrzuć kolendrę i delikatnie posól. Odstaw na czas schłodzenia gazpacho. Przed

Food Square
Sałatka tajska z krewetkami 133

Składniki: 100 g makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego  Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki(...)ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku

Moja Galeria Smaku
Krewetki z pomidorami, czosnkiem i makaronem chow mein 243

przecież kupa czasu. Wystarczy wstawić wodę na makaron, pokroić warzywa, rozgrzać olej na patelni i zacząć działać! Po upływie 10-15 min obiad gotowy:) SKŁADNIKI (2 porcje) 250g krewetek 1 duży pomidor 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka cukru muscovado sok z 1/2 limonki pół pęczka szczypiorku(...)ryżowy lub oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz papryczkę chilli. Po 2-3 minutach dodjemy pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy cebula i czosnek się podsmażą, dodajemy krewetki oraz sos sojowy i teryiaki. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i pozostałą cześć kroimy w kostkę, Dodajemy na patelnię. Dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku limonką oraz cukrem muscovado

DefinicjaSmaku
Krewetki gambasy na maśle i czosnku 145

wiele znam osób, które nie uwielbiają krewetek(...)sama mogę się nimi zajadać dniami....i jak nikt nie widzi nocami ;) Szczerze polecam  ! ! ! Na jedną porcję potrzebujemy ok 7 dużych, obranych z pancerza i wyczyszczonych krewetek.  Odpowiednio wcześnie były one zamarynowane w oliwie z oliwek z kolendrą, skórką limonki, plastrami imbiru i gałązką tymianku. 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki

Jemy Pijemy
Polecam orientalne zupki :) 210

smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM

Jemy Pijemy
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 216

gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej

Jemy Pijemy
Akcja OWOCE MORZA czyli potrawy z głębin mórz i oceanów :) 152

dziękuję wszystkim uczestnikom :) Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2 Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy: 1/ Idealna zupa tajska z krewetkami kliknij(...)przepis z bloga Justyny mojemenu http://mojemenu.blogspot.de/2015/02/idealna-zupa-tajska-z-krewetkami-i.html 2/ Fresh spring rolls z surimi i awokado kliknij po przepis z bloga check-inkitchen http://check-inkitchen.blogspot.de/2015/02/fresh-spring-rolls-z-surimi-i-awokado.html 3/ Sałatka z krewetkami, awokado i liczi kliknij po przepis z bloga Kaśki passionatanyprice http://passionatanyprice.blogspot.de/2015/01/saatka-z-krewetkami-awokado-i-liczi.html

upichcona
Tajska przyjemność. 155

łodygi trawy cytrynowej, 3 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki(...)Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy przez 3-5 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym.  Makaron ryżowy wkładamy do wrzącej wody, przykrywamy i odcedzamy po ok 4 minutach. Do miseczki wkładamy makaron, dolewamy zupy

Plate of Joy
Owoce morza w tempurze 187

zwykłej mąki, jednak to nie jest to samo. Jeśli nie macie możliwości zakupienia jej, polecam przygotować owoce morza w zwykłej, ale równie pysznej panierce (TUTAJ znajdziecie przepis na szybkie krewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania(...)żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi

Tajskie smaki
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 152

dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek czosnku. Dusimy na średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty(...)ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność, czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Ryż na risotto z reguły gotuje się 18/20 min, 5 min przed końcem dodajemy krewetki. Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente. Wówczas zdejmujemy naczynie z ognia. Bardzo ważne jest, aby podawać risotto

Mia Cucina Sofieta