na krewetki - 500 przepisów (strona:12/34)

Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 166

przygotowaniu, więc zachęcam Was, abyście dziś wieczorem uczcili nim mijający poniedziałek. Bo poniedziałki wcale nie są takie złe ;) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 250 g krewetek tygrysich 100 g szpinaku baby 200 g pomidorków koktajlowych 150 ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)koktajlowe przekrawamy na pół, listki szpinaku pozbawiamy łodyżek. 3. Na patelni na oleju smażymy przez chwileczkę czosnek (tak, żeby się nie zarumienił), po czym dodajemy krewetki. 4. Obsmażamy krewetki z jednej strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień

W kuchni Katie
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 162

wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju(...)cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia. 3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka i gotować 3-5 minut

DefinicjaSmaku
Spring rolls z krewetkami, mango, szpinakiem i sosem satay 233

żałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;) SKŁADNIKI (8 rollsów) 8 płatów papieru ryżowego 1/2 mango 1/3 zielonego ogórka 1/3 pęczka szczypiorku 2 duże garści szpinaku 1/2 marchewki krewetki 12 krwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka(...)sojowy. Jesli jest zbyt kwaśny dajemy więcej cukru, jeśli zbyt słodki więcej octu. Mango i ogórka zilonego kroimy w cienkie słupki. Z marchewki przy pomocy obieraczki ścieramy cieniutkie plasterki. Krewetki razem z zalewą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 2-3 min. Ściągamy z patelni, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na pół. Płaty ryżowe moczymy w wodzie

DefinicjaSmaku
Chińska sałatka z bulwą Lilli i polskimi substytutami 223

1bulwa Lilly ( umyta, oczyszczona i rozebrana na warstwy) 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1 op mrożonej (niestety) fasolki szparagowej ( najlepsza jest świeża i gruba, płaska) 1/2 op mrożonych krewetek koktajlowych ( w oryginale były to małe suszone krewetki(...)świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać krewetki, następnie mrożoną fasolę.Wszystko

Jemy Pijemy
Risotto z ryżem basmati i krewetkami 265

żółtej 80 g dobrej kiełbasy, najlepiej chorizo 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 łyżeczki przyprawy bez soli i glutamnianu sodu 200 g wody 350 g ryżu basmati 250 g krewetek  2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki płatków drożdżowych Cebulę siekamy razem z czosnkiem i dusimy na oleju rzepakowym przez 4 minuty od momentu(...)razie czego, można podlać niewielką ilością wody. Dodajemy teraz pomidory, przyprawy i wodę i doprowadzamy do wrzenia, po czym dorzucamy ryż i gotujemy go przez 20 minut. Z krewetek zdejmujemy ogonki i dorzucamy je do risotto, aby nabrały temperatury, a nie skurczyły się zanadto. Tym oto sposobem, mamy szybkie risotto i niezbyt wymagające, prawda? :) Skomentuj

MamaOskarka
Risotto z zielonego groszku z krewetkami 183

Pyszne i szybkie risotto z zielonym groszkiem i krewetkami. Przepis z naszymi zmianami z książki Louise Fulton Keats "Something for everyone". Polecamy! Składniki: (dla 3-4 osób) 1 szklanka ryżu arborio, 1 - 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1 cebula, ok. 250 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, garstka świeżych listków mięty, krewetki(...)gotowy dodajemy pastę z zielonego groszku i ziół, dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu i risotto mamy gotowe. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki, dodać suszone płatki chili, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Risotto nałożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć krewetki i całość posypać świeżym tymiankiem

Plate of Joy
Sajgonki z krewetkami 169

przeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni motyw krewetek i innych dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką. Także wok w dłoń !  I do dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki(...)Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.     Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Taste Therapy
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 137

dań serwowanych przez 5 food tracków i połączyć je z winem. Zadanie mieliśmy ułatwione gdyż propozycje połączeń czekały. Próbowałam następujących dań: Set mango (25 zł) z „różowej krewetki”-krewetki + chili + czosnek + szalotka + sok z limonki i pomarańczy + mango + kolendra. Krewetki dobrze przygotowane, mango mało słodkie przez co całe danie miało  inny od oczekiwanego smak. Spodziewałam się(...)mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze  danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną

królestwo garów
Pad Thai 145

sporą kostkę0.5 chili drobno posiekanej2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki3 ząbki drobno posiekanego czosnku200g kiełków fasoli mung1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paskiGarść suszonych krewetek (opcjonalnie)150g krewetek (świeżych lub mrożonych)Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)2 jajka-roztrzepaneGarść posiekanej świeżej kolendryNa sos:3 łyżki sosu sojowego1.5 łyżki sosu rybnegoSok z jednej limonki1 łyżka cukru brązowego1 łyżka masła orzechowegoDo(...)chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się

Kulinarna rozmowa
A bit of seafood 180

limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili wrzucamy do garnka(...)rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto, po czym zalewamy gorącą woda z czajnika. Dorzucamy kostkę rosołową, oraz wlewamy sosy. Zagotowujemy. Oczyszczonego ze skóry łososia kroimy w kostkę. Krewetki oczyszczamy. Calość kropimy połówką limonki. Całość wrzucamy do gotującego sie bulionu. Dodajemy wodorosty.Zagotowujemy ok 1- 2 min. Zdejmujemy z "ognia" i doprawiamy do smaku.  Do miseczki nalewamy bulionu

Lajtkraft food intolerance
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 130

się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy(...)sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z krewetkami 162

suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Krewetki należy podsmażyć na maśle z 4 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Gdy woda całkowicie odparuje i krewetki są lekko zarumienione, ściągnąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sałatę wyłożyć na duży półmisek, Oliwki z fetą są większe więc pokroić na trzy części. Oliwki z czosnkiem poprzekrajać(...)pół. Pomidory pokroić na kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wyłożyć na sałatę. Polać olejem z pomidorów lub oliwą z oliwek i popieprzyć. Gdy krewetki ostygną wymieszać je z posiekaną natką pietruszki i wyłożyć na resztę składników. Na koniec wyłożyć grzanki. Smacznego

W kuchni u Moniki
Warsztaty z North Fish i Folwark 137

okiem Łukasza i jego kolegów przyrządziliśmy dwa dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka. Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyły mnie, oczywiście bardzo pozytywnie, krewetki przyrządzone według przepisu Łukasza. Mianowicie do pikantnej marynaty dodaliśmy cynamon i odrobinę cukru. Szczerze powiedziawszy nie miałabym odwagi na takie połączenie, no bo krewetki i cynamon... ? Ale rezultat(...)Anią, przedstawicielką firmy Folwark trwały jeszcze długo po zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza.   Krewetki słodko-kwaśnie podane z  aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za  zaproszenie na warsztaty. Ogromny

Kulinarne przygody Gatity
Smażone krewetki 173

Uwielbiamy krewetki. Smażone, gotowane... w każdej postaci. Ten klasyczny sposób przygotowania, uważamy za najlepszy jaki do tej pory jedliśmy. Powstały podczas smażenia sos smakuje wyśmienicie z kruchą bagietką. Krewetki smażone w ten sposób,  przekonają osoby które nie przepadają za owocami morza. Serdecznie polecamy! Składniki:   - 500 g krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku(...)Sposób przygotowania: Papryczkę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekana paprykę i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i znów smażymy około 2 minuty. Dodajemy krewetki  i całość dusimy aż do momentu lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilę smażymy.  Pod koniec smażenia dodajemy około 1- 2 łyżek masła. Podajemy

Pan i Pani Smith w kuchni