na krewetki - 500 przepisów (strona:5/34)

Krewetki grillowane z czosnkiem i chili 150

Pyszne, bardzo aromatyczne krewetki z grilla.  Mimo, iż nie należą do najtańszych dań, warto czasem trochę przyrządzić ze względu na ich fantastyczny smak :) SKŁADNIKI 500g świeżych krewetek królewskich 1 papryczka chili 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki soku(...)cytryny  3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól morska pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE Krewetki obieramy: usuwamy głowę i pancerz z odnóżami - pozostawiając  pancerz na ogonie. Nacinamy krewetki i usuwamy  żyłki.   Myjemy i przekładamy do miski. Papryczkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do krewetek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Zielone curry z krewetkami 168

zawierałoby choćby najmniejszą z nich. Zresztą to samo tyczyło się pozostałych rodzajów stworzeń z rodziny "owoce morza". Co mnie przekonało? Tapas w najlepszej restauracji hiszpańskiej, w jakiej byłam. Krewetki zapiekane w czosnku i i chili pachniały tak pięknie, że nie zawahałam się spróbować, potem zjeść resztę, a następnego dnia kupić i powtórzyć ten smak w domu. Od tamtej pory(...)robiłam krewetki właśnie jako tapas, ostrożnie próbowałam ich smaku w innych potrawach, bez lęku zamawiałam dania z dodatkiem krewetek.  Najbardziej obawiałam się ich smaku w zupie, ugotowanych bez otoczki chili i czosnku... Przełomem była pomidorowa z krewetkami , wyjątkowo delikatna i wysublimowana w smaku zupa, z której jestem naprawdę dumna

Kuchnia Prezydentowej
Rzeżuchokłosy 153

awokado! A na wierzchu ostre listki rzeżuchy- mmmm! Nie ma co gadać- niecałe 20 minut i też możecie to szamać. Nic tylko wyruszyć po składniki, czyli: KREWETKI I AWOKADO  Z SOSEM KOKTAJLOWYM* 2 dojrzałe awokado duży pęczek rzeżuchy (z naszego parapetu!) mąka do osypania krewetek 220g krewetek koktajlowych lub królewskich (obranych i mrożonych) oliwa z oliwek(...)kolor!) Na sos* 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka whisky 1 cytryna  sól i pieprz do smaku Jeśli używamy mrożonych krewetek (tak było w naszym przypadku), dokładnie je rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody. Następnie wsypujemy niewielką ilość mąki do miski i wrzucamy do niej krewetki- obtaczamy je dokładnie w mące

les mirabelles
Sałatka krewetkowa 130

cholesterol pokarmowy jest głównym winowajcą wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Dużo bardziej szkodliwe są tłuszcze nasycone i trans, o czym pisałam już przy okazji jajek . Nie warto bać się krewetek, zawierają one dużo białka oraz selen, który pełni w naszym organizmie wiele pożytecznych funkcji (np. wspomaga pracę wątroby, jest przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy). Zawierają także selen, miedź, potas(...)fosfor oraz witaminy z grupy B. Ponadto są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, oraz pomagają utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krążenia. Istnieją jednak przeciwwskazania do spożywania krewetek (i pozostałych owoców morza): Ciąża i okres karmienia piersią Alergie pokarmowe (krewetki są silnym alergenem) Dzieci – małym dzieciom nie podaje się owoców morza ze względu na w/w działanie uczulające Dna moczanowa – osoby

Powiedz dietom nie
Krewetki z chilli, pietruszką, czosnkiem i białym winem 149

Najprostszy i zarazem najlepszy przepis na krewetki jaki znam. Delikatne krewetki i bagietka maczana w cudownym pikantnym sosie mmmniaaam :) Oczywiście najlepsze są świeże krewetki, ale te niestety są dość drogie i trudno dostępne. Dlatego ze względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę(...)krewetek, chilli, czosnek, natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :) SKŁADNIKI (2 porcje) 500g krewetek świeżych lub mrożonych 1 papryczka chilli  5-6 ząbków czosnku pęczek świeżej natki pietruszki 100ml białego wina 1 duża łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru bagietka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krewetki obieramy i usuwamy

DefinicjaSmaku
Sałatka z krewetkami w kokosowej panierce. 138

Sałatka z tak pysznymi krewetkami zaskoczy niejednego źle nastawionego osobnika do krewetek w ogóle. Zaręczam! Centrum smaku to małe otoczone chrupiącą kokosową panierką krewetki, dopieszczone dodatkami. Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowanych krewetek MyFood 4 łyżki wiórek kokosowych, u mnie bez siarki od Olini 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko olej do smażenia Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy(...)nich ogonki.  Następnie wsypujemy oczyszczone krewetki do rozkłóconego jajka.  Kolejnym krokiem jest obtoczenie krewetek w panierce przygotowanej z wiórek kokosowych i mąki pszennej. Tak przygotowane krewetki wkładamy ma rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.  Ponadto: garść sałaty, u mnie sałata Little Gem kilka plasterków zielonego ogórka garść pistacji, u mnie

MamaOskarka
Sushi w pięciu smakach. 328

skórki i pokroić w cienkie słupkie - mango i awokado powinny być dojrzałe i miękkie ale na tyle jędrne by zachowywały kształt. Paprykę pokroić w cienkie slupki, rzodkiewkę również. 6. Krewetki zamarynować w sosie sojowym i smażyć lub gotować we wrzącej wodzie ok. 1- 1,5 minuty. 7. Przygotować łososia, halibuta i paluszki krabowe. 8. Na deseczce ułożyć matę bambusową(...)Otrzymany rulon pokroić na ok. 6 kawałków. Posypać czarnym sezamem MAKI Z KREWETKAMI I SURIMI 4 ugotowane lub usmażone krewetki 2 paluszki krabowe mango szczypiorek wasabi (opcjonalnie) Krewetki delikatnie rozkroić tak aby były proste ( usunąć ogonki, jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Ułożyć na ryżu, razem z mango, szczypiorkiem. Paluszki krabowe przekroić wzdłuż na pół i ułożyć obok

DefinicjaSmaku
Pomidorowa z koprem i krewetkami 151

siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek, zup i pomidorów! :) Składniki: (porcja na 3 osoby/filiżanki) 15 średnich krewetek mrożonych lub świeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni(...)patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut.  3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć z marynaty, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, często mieszając lub lekko podrzucając patelnią (byle nie pod sufit! ;)) Posolić

Kuchnia Prezydentowej
Krewetki z czosnkiem na maśle 96

głębokiej. My z Madzią posłużyliśmy się wielkim wokiem. Masła naprawdę powinno być dużo, niech krewetki w nim pływają, nie ma potrzeby go im żałować. Do rozpuszczonego masła wrzucamy krewetki, wyciskamy czosnek, drobno kroimy cały pęczek natki pietruszki, solimy do smaku i na bardzo małym ogniu czekamy aż krewetki będą miękkie. Mieszamy często żeby się masło nie przypaliło(...)zasadzie to wszystko. Nakładamy na talerz i delektujemy się tym cudownym smakiem :) Smacznego! Wspomnę jeszcze, że my mieliśmy krewetki mrożone, które uprzednio (przed zamrożeniem) były lekko podgotowane. Jeśli macie świeże surowe krewetki to przed całą opisaną powyżej procedurą trzeba je stosownie oprawić. A o tym jak to zrobić możecie przeczytać na blogu, który bardzo lubię:  http://kotlet.tv

Marder&Marder Manufacture
Tarta z krewetkami 182

Smaczna tarta z krewetkami. Użyłam krewetek mrożonych, blanszowanych. Po rozmrożeniu obsmażałam bardzo krótko. Jeżeli używamy krewetek surowych należy je smażyć do czasu, aż uzyskają pomarańczowy kolor.  Jeżeli kupimy krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać. Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały(...)smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie

Stare Gary
MAKARON Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 257

przygotować szybciutko bardzo prostą potrawę :)) Jest to jedno z Ich ulubionych dań, ponieważ wprost przepadają za krewetkami :)  Bardzo łatwy i bardzo szybki makaron spaghetti z aromatycznymi krewetkami i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem dużej ilości świeżej natki pietruszki. Zapachy i smaki pięknie się przeplatają w tym błyskawicznym daniu: plasterki czosnku, siekana cebula, płatki chili i kawałki pomidorków. Zresztą(...)danie jest tak uniwersalne, ze możecie kombinować ze swoimi ulubionymi dodatkami :) Woreczek zamrożonych krewetek mam zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju

Słodko-Słony Świat Ilony
Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami 153

dworze coraz zimniej, więc warto przejrzeć przepisy na zupy, a i co nieco uzupełnić nowościami. Ugotowałam kokosową zupę z krewetkami i cukiniowymi nudlami. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu w stylu tajskim…Rybny sos, jasna soja, kokosowe mleko, suszone liście limonki, chili, mnóstwo świeżej kolendry i krewetki. Wszystko do jednego garnka! Zupę z krewetkami już kiedyś robiłam(...)nazywa się veggie twister. Również wybór ryby jest dowolny. Możecie użyć łososia lub białej ryby jak morszczuk czy dorsz. Zupa jest bardzo smaczna i bardzo pożywna Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami Składniki: 4 – 5 porcji 2 puszki kokosowego mleka 400 g krewetek 200 ml warzywnego bulionu 1 łyżka jasnej tajskiej soi 1 łyżka rybnego

codojedzenia
Krewetki panierowane 142

czasu do czasu M. jest superfajny i superwyrozumiały. Kupuje mi wtedy cuda i cudeńka, których sam nie je, bo gustuje raczej w tradycyjnych schabowych. Ostatnio dostałam więc krewetki. Krewetki duże i świeże, wcześniej nie gotowane - szare, a nie różowe. Na blogu znajduje się już przepis na krewetki smażone  (w tym przepisie znajdziecie też sposób na obieranie(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KREWETKI PANIEROWANE Składniki: - krewetki, ilość dowolna - mąka - woda - sól - ulubione sosy, u mnie: słodko-pikantny chilli oraz chili z limonką i kolendrą Przygotowanie: Krewetki obieramy (odejmujemy głowę, zdejmujemy pancerz, wycinamy przewód pokarmowy). Rozgrzewamy

Życie zamknięte w smaku
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 209

dalszych modyfikacji. Tym razem dodałam do nich ananasa i sezam, które bardzo fajnie współgrają z krewetkami i tworzą oryginalne w smaku, pyszne danie. SKŁADNIKI ( 2 PORCJE) 20 krewetek tygrysich 1/4 świeżego ananasa 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżka masła 1 łyżka sosu ostrygowego ( można pominąć) 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka imbiru(...)oraz soku z limonki. Odstawić na 15 minut. 2. Ananasa pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek, po chwili dodać krewetki wraz z całą marynatą. Następnie dodać ananasa oraz sezam. Smażyć 1-2 minuty i całość zalać białym winem. Dusić kilka minut, żeby wino odparowało. Nie należy trzymać krewetek

DefinicjaSmaku
Wietnamska zupa krewetkowa 206

każdy potrafi się przekonać do krewetek. Jeśli jednak ktoś nie ma oporów ani przed krewetkami, ani przez smakami Azji, ta zupa powinna mu smakować. To jedna z moich ulubionych potraw, do których sięgam wszakże nie tylko ze względu na smak. Z racji bowiem tego, że często gotuję potrawy z kuchni azjatyckich, zwykle mam pod ręką prawie wszystkie składniki(...)przygotowaniu wietnamska zupa krewetkowa. Dla wszystkich, którzy kochają owoce morza i nie boją się jedzenia przy pomocy bambusowych pałeczek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 1-2 źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny

Kulinarna Pokusa