obejrzyjcie go ponownie. A kiedy już Bubba przypomni Wam na ile sposobów można jeść krewetki, skoczcie do sklepu, rozgrzejcie patelnie i przygotujcie z makaronem chow mein. "Krewetki to owoce morza. Można je smażyć, gotować , dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba! :) Składniki 200g krewetek bez pancerzyków 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżka oleju arachidowego lub roślinnego
W kuchni wieczoremBardzo smaczny sposób na krewetki. W przepisie oryginalnym (tutaj) wykorzystano duże krewetki (ok 20 na 1 kg) Ja miałam nieco mniejsze, nie robiłam niestety krewetek na grillu - pogoda nie dopisała - tylko na patelni grillowej. Zrezygnowałam więc z nadziewania krewetek na patyczki szaszłykowe. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić je też na tradycyjnym grillu(...)następnym razem. Przepis podaję oryginalny, ale uważam że znakomicie sprawdził się po zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej.składniki1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku1 łyżeczka grubej soli morskiej2 łyżki świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek16 dużych, surowych, nieobranych krewetek (użyłam 1 kg 30 - 40/kg)cztery
Stare Garytemu coś jeszcze kiedyś z tej gazetki ugotuję. Przepis jest bardzo prosty i trudny do popsucia jeśli ma się dobre produkty. Najwięcej czasu i cierpliwości wymaga obranie tego kilograma krewetek. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 1 kg surowych krewetek 3/4 szklanki mąki + mąka do obtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek(...)obieramy z pancerzyków zostawiając ogony. Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy z nadmiaru mąki i maczamy dokładnie w cieście. Smażymy partiami na rumiano z każdej strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki
OstryKęskońca dietetyczna potrawa ze względu na ser pleśniowy, który jest tutaj, obok krewetek, głównym składnikiem. Ale wierzcie mi, że to dzięki niemu smak jest fantastyczny :) A co do krewetek, nie będę ukrywać, że ani teraz ani nigdy nie używałam tych świeżych. Zawsze kupuję mrożone, różowe, czyli te wcześniej obgotowane. Kiedy już chcę w końcu kupić świeże, to cena(...)mnie przekonuje do tych mrożonych. W każdym razie na ten moment niestety nie powiem Wam jak obchodzić się ze świeżymi krewetkami, bo sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około
Zgrabne Gotowaniepatelni rozgrzać masło. Wrzucić czosnek i chili. Podsmażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Czosnek lekko się zezłoci, ale nie powinien brązowieć. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić krewetki, po minucie odwrócić na druga stronę. Smażyć kolejna minutę.** Wymieszać z natką pietruszki, doprawić szczyptą soli. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać. Skropić sokiem z limonki i od razu podawać(...)Smacznego! * Mrożone krewetki wcześniej rozmrozić. Najlepiej kilka godzin wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu, krewetki rozłożyć płasko na talerzu i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Nie polecam rozmrażania "na szybko" zalewając krewetki wodą. Woda wypłucze z nich smak. ** Jeżeli używamy krewetek wcześniej ugotowanych, po dodaniu wina odparowujemy je przez
Pełny talerzNaszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też będzie w dzisiejszym przypadku, a mianowicie mamy zaszczyt zaprezentować Wam tagliatelle z krewetkami. Delikatne mięso krewetek jest lekkostrawne, niskokaloryczne, a więc polecane osobom dbającym o linię. Ma też wysoką wartość odżywczą, dlatego coraz częściej gości na Naszych stołach. Przede wszystkim trzeba tu wspomnieć(...)też witaminę PP. Jest też bardzo dobrym źródłem selenu, potasu, jodu, magnezu, miedzi i fluoru. Czego więc potrzebujemy do przygotowania tegoż dania? 250 g krewetek ( my użyliśmy krewetek białych, niestety mrożonych) pół główki czosnku 1,5 szklanki białego wina papryka mielona słodka 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz makaron tagliatelle masło Jak sami widzicie
Wspólne smakiwśród nich szczególnie Brytyjczyków i Portugalczyków. Jednym z wielu przysmaków serwowanych w Singapurze jest makaron chow mein z krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju. Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula(...)Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki
mojewypiekiinietylkozobaczyłam to od razu wiedziałam, że jeszcze tego samego dnia wylądują na moim talerzu :) SPAGHETTI Z KREWETKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ (składniki na 3 porcje) Składniki: - 200 gram krewetek - 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti - 5 suszonych pomidorów (z zalewy) - 200 gram ricotty - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - garstka posiekanej natki pietruszki - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz(...)oliwa z oliwek Zaczynamy od przygotowania krewetek. Ja to robię tak - odcinam głowę, wyrywam łapki i zdejmuję pancerz. Następnie lekko nacinam plecy na całej długości i wyciągam czarną żyłkę, czyli jelito. Tak przygotowuję każdą krewetkę, a następnie opłukuję je w zimniej wodzie. Po przygotowaniu krewetek można nastawić makaron. Następnie pokroić cebulkę w kostkę i zeszklić na oliwie
Zgrabne Gotowaniedaniu, lepiej niech nie kosztuje.Tak przyrządzone krewetki pasują z ryżem na ciepło podane bądź na zimno, jako przystawka czy kolacyjny dodatek do pieczywa.Sprawdzi się również w każdych okolicznościach. KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie mrożonych krewetek pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki szafranu pieprz, 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)Krewetki odmrażam. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc, by nie było zbyt dużej różnicy temperatur, co nie jest dobre dla mrożonych produktów. Następnie krewetki obieram. Mrożone nie mają główek, a ogonki trzeba oderwać, gdyż tam znajduje się pęcherzyk trawienny i wydalniczy. Od strony brzusznej jest szara żyłka, ją także należy usunąć, jest to przewód pokarmowy stworzonka. Obrane
W kuchni Karmel-itkiowoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto nimi urozmaicić naszą dietę. Są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe. Składniki: - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub królewskich)- 2-3 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane(...)osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5 minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym
mojewypiekiinietylkoząbki czosnku2 łyżki słodkiego sosu chili1 łyżeczka pasty pomidorowejszaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki(...)minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły się krewetki. szaszłyki z krewetkami i ananasem
Bon Appetit Małgorzatytylko 1 łyżka na 4-5 porcji dania, a całkowicie zmienia konsystencję risotto. RISOTTO Z KREWETKAMI, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (4-5 porcji) Składniki: - 250 gram krewetek - pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera(...)długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać nóżki, zdjąć pancerz, naciąć od góry wzdłuż grzbietu i wyjąć jelito. Tak postąpić z każdą krewetką. Jeżeli używanie krewetek mrożonych należy je rozmrozić. Szparagi ugotować w osolonej wodzie
Zgrabne Gotowaniedarami oceanu, ale Żony Mej zachcianka świętą jest, więc mówisz i masz Honey. Jadłem kiedyś risotto z kurczakiem i krewetkami, więc na bazie tego "wyśmienitego" dla smakoszy krewetek dania, idę dalej i zrobię makaron z borowikami, wątróbką i krewetkami. Czego nam potrzeba? -świeże krewetki; są dodatkiem więc 2-3 sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki(...)zalewamy winem. Gdy wino odparuje, oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe paski i dorzucamy je do grzybów. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki, aby ładniej się prezentowały na talerzu podamy w całości. Przed obróbką, musimy je delikatnie obrać z pancerzyka pomiędzy główką, a ogonkiem. Obraną część nacinamy i wyciągamy przewód, który znajduje
BaRepasdaktylowychmix sałatrukola1 ząbek czosnku1 cytryna1 łyżka masła klarowanego1 łyżka posikanej natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy:5 łyżek oliwy z oliwek2 limonkigarść listków miętyszczypta soli1/2 łyżeczki cukruszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIE krewetek:Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy(...)solą, pieprzem i cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy porwane liście sałat oraz rukolę. Na niej układamy pokrojone w półksiężyce mango i awokado. Dodajemy krewetki i pokrojone pomidorki daktylowe. Wszystko polewamy dresingiem miętowo-limonkowym. Smacznego
kulinarnyJagościły one na moim stole, a myśl o nich wzbudzała we drgawki. Teraz już wiem, że źle podchodziłam do pierwszych prób ich kosztowania. Jednym z pierwszych podejść były krewetki na pizzy, niestety jeszcze przed otwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu(...)obiad. Ryby były bardzo dobre, świeże, jędrne. Zawsze obok ryb leżały krewetki ale jakoś nie mogłam się przemóc. Któregoś dnia poprosiłam sprzedawcę o kilka na spróbowanie... na następny dzień wróciłam po więcej ;) Zajadaliśmy się nimi przez cały wieczór. Ostatnio kupiłam u nas w Polsce trochę mrożonych i przyrządziłam je tak samo jak na urlopie. Oczywiście nie były tak samo
cooklife