Lukier biały do oblewania ciast. Składniki : 1 duże białko 25 dkg cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce
Przepisy i porady kulinarneByłam przekonana, że czas jagód się skończył. Tymczasem w lesie krzaczki jagód ozdobione były pięknymi, dużymi fioletowymi koralikami :) trafiły do buź i do ciasta. Zapraszam Was dzisiaj na biszkopt z jagodami. Za tego typu ciastami nie przepadam ale to było wyjątkowo smaczne. Upieczone wieczorem nie dotrwało do rana.Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.Ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam takie słodkie połączenia. Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!!Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód:250 g mąki pszennejszczypta soli70 g cukru 170 g zimnego masła1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietanynałożenie
Dzieje kuchennej Wiewióryczekamy, aż wichura minie. Ponoć Bodil - bo tak nazwano sztorm - ma szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy...Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką pogodę - gęste, mocno kakaowe, z cynamonem i czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna(...)nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. Znalazłam je na stronie Smitten kitchen. Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku 1 duże jajko sól, pieprz do smaku cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów) Przygotowanie; Do mleka dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię zmiksować Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć(...)składnikami - ciasto powinno być dość gęste Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :) Tak przyrządzona cukinia była u mnie samodzielnym daniem, ale można
Proste Potrawyprzepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli(...)Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich
bastalenakruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie proponuje ściąć wierzch ciasta piernikowego i wymieszać go z czekoladowa posypka(...)jednak pominęłam ten krok, gdyż moje ciasto nie wybrzuszyło się jakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód. Składniki: (na blaszkę 24x34 cm) Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru
Nastoletnie Wypiekanieserniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec
https:KKuchniaMniaminternetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste do zrobienia, świetnie się z nim pracowało, a samej roboty wbrew pozorom jest naprawdę niewiele. Wszystkie składniki(...)wyrobiłam hakiem miksera na gładkie i elastyczne ciasto, a w czasie gdy ono rosło, wypestkowałam śliwki i wymieszałam twarożek ze śmietanką i cukrem. Samo rozwałkowywanie ciasta, a następnie jego zwijanie to świetna zabawa, chwilę później ciasto siedzi już w piecu
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto(...)było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem Drożdżówka z serem Składniki: CIASTO: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 ok. 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 jajka 40 g świeżych drożdży 120 g masła 1/2 łyżeczki soli op. 16 g cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA
UgotujmyTo.pllubię curry, ale niestety nie wszyscy w mojej rodzinie podzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl
Amatorka kuchennaszkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając(...)kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić
Kulinarny karnet Christophera