na ciasto - 2000 przepisów (strona:9/134)

Krajanka z ciasta francuskiego 331

bardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto jogurtowe z borówkami i jeżynami 293

Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem

Bullio
Przekąski z ciasta francuskiego 858

Polecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiegoGNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z PESTOSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
papierówki w kakaowym cieście... 193

olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z kremem bawarskim, musem truskawkowym i galaretką z białego wina 258

Pyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś(...)biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm.Mus truskawkowy:1 kg truskawek2 łyżki cukru2 łyżki żelatynyTruskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę

Food Square
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 222

Pleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic spleśniało. Nazwę swą ciasto zawdzięcza zapieczonej pianie, która w przekroju wygląda jak biała pleśń. Znany jest również pod nazwą „skubaniec”. Być może z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest(...)idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki

Jacob Tastes
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 220

Zapachem swym kusi szarlotka krucha I szepce cicho do Twego ucha: Przepyszne ciasto i jabłek wiele, To będzie… Ciasto na niedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe(...)moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2

mojewypiekiinietylko
Ucierane ciasto z gruszką 154

porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką

VioletoweKucharzenie
Przekąska z oliwek w cieście francuskim 680

KROKAMI  zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie.  Poza tym bardzo pasuje do piwa :) Składniki: słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową 1 ciasto francuskie 1 jajko drewniane patyczki do szaszłyków Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę(...)owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków Nagrzać piecyk do 190 stopni Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 222

mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy(...)Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc U mnie w pracy zrobiło furorę :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 134

specyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana(...)ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym

Przepisy i porady kulinarne
Lukier biały do oblewania ciast,ciasteczek. 130

Lukier biały do oblewania ciast. Składniki : 1 duże białko 25 dkg cukru pudru   kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania