rozpływa się w ustach. Taka czekoladowa bajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc
Smaczna PyzaSkładniki: Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, przyprawa korzenna 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, śliwki 3/4 kg, cukier 3 łyżki, woda 1/4 szklanki, tortenguss rote 1 opakowanie + 1/2 szklanki wody Jeśli przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały ale również pięknie się(...)przyprawę korzenną, dodać ser z wiaderka i mikserem połączyć składniki dodać pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę serową, formę parę razy na stole stuknąć aby odpowietrzyć sernik umyte śliwki wypestkować, poukładać skórką do dołu na serniku, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej dumna jestem z przepisu na szarlotkę na biszkopcie z pyszną bezą . Mam problemy z wypiekami na biszkopcie. Raz się uda, a innym razem twardy jak kamień. Nawet gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj, magia – ciasto rośnie
Pink Envelopebrzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem .Ściągamy pergamin z biszkoptu i wykładamy gorący biszkopt na ściereczkę, szybko rolujemy ściereczką.Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.A teraz zabieramy się za krem.:) Krem kokosowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 300 ml.mleka 0.5% 10 dag.wiórek kokosowych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g WIERZCH: * obrane i pokrojone brzoskwinie – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 350 ml DODATKOWO: *okrągłe biszkopty SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WIERZCH: 1 galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody – odstawiamy. MUS BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 230 ml wody, odstawiamy, a następnie mieszamy ze zmiksowanymi na mus owocami. Żelatynę namaczamy(...)następnie cienką stróżką wlewamy przygotowaną żelatynę. Masę dzielimy na 2 części – jedną odstawiamy, do drugiej dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na dno blachy układamy biszkopty, wylewamy masę serową z brzoskwiniami, wygładzamy, odstawiamy o lodówki na kilkanaście minut. Na schłodzoną lekko sztywną wylewamy brzoskwiniowy mus – wygładzamy, chłodzimy. Na schłodzony mus wylewamy masę serową
Ostra na SłodkoVoila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewyproszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno(...)waniliowego Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą
Domowa cukiernia Ewypianę. Do szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt i wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę przestygnie
e-PrzepisyKulinarneSernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany od lat, wprawdzie z czasów PRL. Jednak warto wracać do takich przepisów bo są na prawdę świetne(...)Mikserem ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy ser, następnie budyń i proszek, mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu i pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy jest jeszcze ciepły polewamy go pozostawiona polewą i posypujemy obficie wiórkami
Kulinarne Fantazje Marioliodsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mocnej czarnej kawy 50 ml amaretto lub brendy ok. 150 g biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując na puszysty krem. Kawę osłodź i wymieszaj(...)alkoholem. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w głębokim naczyniu. Przykryj warstwą kremu. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Wierzch posyp ciemnym kakao. Dowolnie udekoruj
Kuchnia bezglutenowałyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło. Nożami szatkujemy masło(...)kawałków. Dodajemy żółtka i ręcznie zagniatamy ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon. Dno dużej blachy wykładamy schłodzonym ciastem, przykrywamy je masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około
Qchnia po prostuwięc trzeba korzystać z jego uroków :) Składniki (4-5 porcji): 4-5 żółtek 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 500 g owoców (maliny, jeżyny, borówki, truskawki) 100 g biszkoptów mocna kawa (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+3/4 szklanki wrzątku+1 łyżeczka cukru+50 ml wódki/amaretto) kakao Przygotowanie: Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać mascarpone, dokładnie wymieszać(...)szklankach/kieliszkach układać na przemian biszkopty nasączone kawą, owoce i krem, i tak do napełnienia kieliszków. Schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać kakao. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnirazu mieszać delikatnie łopatką.Formę okrągła smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy koło 15-20 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy części. Krok 2 Maliny wkładamy do garnuszka i gotujemy, a następnie przecieramy( aby pestki nam nie wpadli,będzie potrzebna cała szklanka musu). Żelatynę wsypujemy do szklanki(...)rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego mus malinowy i delikatnie mieszamy łopatką.Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.Bierzemy rękaw cukierniczy i ozdabiamy tort.który dekorujemy według uznania. Do dekoracji użyłam mieszankę czekoladowych kuleczek firmy ZENTIS " Chrupiąca posypka idealnie nadaje
Różowa kuchniabyć i już. Dosłownie wraz z hejnałem wjechał na stół. Gwiazda dnia zachwycona. Uff, udało się, znowu … Składniki na naprawdę duży tort ( tortownica 26 cm i 4 warstwy): biszkopt: 600 g mąki tortowej 200 g cukru mleka sojowego dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej dwie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml octu (jabłkowego lub winnego) 200 g oleju(...)kremu: ugotuj ryż na mleku, a wręcz go rozgotuj z dodatkiem mleka. Wiórki namocz w gorącej wodzie, po czym odsącz i zblenduj na gładką masę z ugotowanym ryżem. Wystudź. Biszkopt: Do mleka dodaj ocet i odstaw na chwilkę aż się zetnie, a w między czasie zblenduj olej z cukrem na puszystą masę, a mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
greenscarfbiałej czekolady; 50 g + 20 sztuk malin; 2 łyżki cukru kryształu; 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny; 50 ml śmietany 30%; 30 g masła; 100 g biszkoptów; kilka kropli aromatu malinowego (opcjonalnie); cukier puder do obtoczenia pralin; Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i masło i wszystko razem podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając do uzyskania(...)schłodzić do temperatury pokojowej. 50 g malin, cukier i sok z cytryny zmiksować i zagotować, następnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Przetarte maliny, aromat malinowy i zmielone biszkopty dodać do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszać i odstawić do lodówki, by masa delikatnie stężała i zrobiła się lekko plastyczna. W dłoniach uformować trufle wkładając do każdej jedną malinkę
In my kitchen