BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubiajmy na sztywnę pianę pod koniec ubijania małymi partiami dodajemy cukier. Obie mąki z proszkiem przesiewamy i delikatnie mieszamy rózgą. Wylewamy do tortownicy, w której na dno wczesniej kładziemy pergamin. Nie smarujemy brzegów! Pieczemy(...)ciepła), jeśli to galaretka to fajnie jak zacznie tężeć. Śmietanę Dodajemy ją do serka z musem truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części. Biszkopt nasączamy i wykładamy 1 część masy, przykrywamy blatem i wykładamy 2 część masy. Przykrywamy 3 blatem. WIERZCH: 1 serek mascarpone 0,33 l śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru
Moje Słodkie Piekiełkodanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady
Domowa cukiernia EwyTort komunijny Biszkopt jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost(...)masa cukrowa - 700 g opłatek cukrowy - 1 szt opłatek cukrowy - 1 szt Poncz: woda gotowana ostudzona 150 ml sok z cytryny cukier puder Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając
Kuchnia DanusiMamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier
Dzieje kuchennej Wiewiórytempie ekspresowym, chociaż było bardzo, bardzo słodkie. Oryginalny przepis na to ciasto to "Orzechowe zniewolenie", które znajdziecie na blogu Gotuję, bo lubię . Składniki: (na blaszkę 35x 25cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy sól KREM ORZECHOWY: 1 litr mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła(...)szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie, pojedynczo, wmiksować do piany żółtka. Mąki przesiać do masy, delikatnie wmieszać
Cakes By KejtBiszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na puszytą, sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i cukier waniliowynastępnie po jednym żółtku a na końcu przesiane obie mąki. Wylać na blaszkę wyścioloną pergaminem i piec ok 15-20 min w temp. 160* (do tzw. suchego patyczka). Masa Jabłkowa(...)jabłek 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasmażyć. Wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić. Masę jabłkową wykladamy na biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Masa Mleczna: 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek mleka pełnego w proszku 2 żółtka 9-10 łyżek wody 1 kostka masła (musi być 250g) Do Żółtek
Moje Słodkie Piekiełkoróżnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietankowo-brzoskwiniowa: 600 ml śmietany kremówki(...)masę. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo dżem i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wystudzoną lekko tężejącą żelatynę i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt (można go lekko naponczować sokiem z puszki z brzoskwiniami. Na masie układamy brzoskwinie z puszki pokrojone w plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć zalewamy
Trzeci talerzwięc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec(...)ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę
moj przepis nasernika Delecta 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, aromat pomarańczowy Delecta 4 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, olej rzepakowy 5 łyżek, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka Decorada Delecta kolorowy maczek - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta płatki czekoladowe - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta karmelowe chrupki(...)jeśli taki jest/, dodać skórkę pomarańczową, olej, aromat pomarańczowy Delecta i mikserem połączyć składniki ale nie za długo tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę sernikową, wyrównać wierzch nożem, piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół i piec sernik 60 minut, sprawdzic patyczkiem czy środek jest uieczony, jeśli patyczek
W Mojej Kuchni Lubiędelikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żółtka (jajka sparzamy) 130 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 1 galaretka np. o smaku brzoskwiniowym(...)galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. przełożenia placka: biszkopt – masa serowa – różowa pianka Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne! Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek szklanka mąki tortowej (250 g) 3/4 szklanki cukru łyżka octu 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny(...)żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1kg sera białego śmietankowego 450g jogurtu brzoskwiniowego (może być z kawałkami owoców) 100g cukru brzoskwinie z puszki (duża puszka) 3 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe biszkopty Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,7l gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Ser biały, jogurty oraz cukier miksujemy
Gotowanie i blogowaniełyżki kako 2 łyżki wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto bakaliowe: 6 jajek łyżeczka kakao pół szklanki cukru szklanka posiekanych orzechów włoskich 4 biszkopty (dowolne) 75g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej Składniki na masę kawową: 4 żółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka(...)proszkiem do pieczenia, kakao oraz 2 łyżki oleju. Ciasto delikatnie wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta bakaliowego: Biszkopty pokruszyć (nie muszą być zmielone, wystarczy by była w małych kawałeczkach). Ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i powoli dosypywać resztę składników. Delikatnie przelać masę na blachę i piec
Mania Wypiekaniaśmietana kremówka – 125 ml * śmietan-fix – 1 op * żelatyna – 2 łyżki * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 3 łyżki * masa toffi w puszce- 150 g * biszkopty – 4 szt * mleko – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem. Masę dzielimy(...)łyżkami mleka i napełniamy wgłębienia po kieliszkach. Do pozostałej masy serowej dodajemy ziarenka wanilii i rozpuszczoną we wrzątku drugą łyżkę żelatyny – miksujemy. Całość przekładamy do szklanek , wygładzamy, przykrywamy biszkoptami. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie do garnka wlewamy wrzątek, nożem okrawamy boki serniczków i wkładamy na ok. minutę szklanki do wrzątku. Odwracamy do góry
Ostra na SłodkoSkładniki BISZKOPT CIEMNY: jajka 2 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz(...)robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć
W Mojej Kuchni Lubię