pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 170-180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, a następnie(...)cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając kawę, alkohol i orzechy. dodatkowo: polewa WYKONANIE: ciasto orzechowe+ masa jabłkowa ciasto kokosowe krem kawowy biszkopt polewa Smacznego
Domowe ciastadodatkiem alkoholu;) Całość bajecznie nim nawilgła… Krem czekoladowy wykonałam tym razem na bazie śmietany, a nie masła, więc kremowe masy były nieco lżejsze i przyjemnie łączyły się z mokrym biszkoptem czekoladowym. Tort był naprawdę smaczny i dość efektowny( wykończony kryształkami szmaragdowej galaretki)i stąd ta nazwa;) Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka
Domowe ciastawiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie. Wiśnie(...)jedno z moich ulubionych połączeń. Przekładańca nazwałam jak popularne czekoladki, gdyż moim zdaniem połączenie wiśni i czekolady w akompaniamencie alkoholu nadaje mu właśnie posmaku tych wykwintnych łakoci;) Składniki na biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Domowe ciastaCiasto Basia, ze specjalną dedykacją dla mojej siostry :) Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Bardzo lubię, a już dawno nie robiłam. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna, bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :) Dodałam tylko łyżkę cukru(...)całą noc. Następnym razem zrobię z dodatkiem żelatyny i wrzucę przepis, żebyście mogli porównać która wersja bardziej Wam pasuje :) Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 30% 1 łyżka cukru
Agusiowe smakołykiKupiłam chałwę i mialam piec chałwowca . Okazało się, że nie mam składników na biszkopt, więc powstała wersja bez pieczenia, na herbatnikach kakaowych. Tym razem masę zrobiłam sama bez gotowego budyniu w proszku. Dodałam mniej cukru bo zarówno chałwa jak i herbatniki są słodkie. Dorzuciłam też warstwę konfitury z czarnej porzeczki aby przełamała słodycz. Ciasto wyszło pyszne i smakowało nam bardziej(...)niż wersja na biszkopcie. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych 1 słoiczek konfitury porzeczkowej ( o pojemności ok 350 ml ) krem chałwowy 1 litr mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 300 g chałwy 5 łyżek cukru 200 g miękkiego masła Do garnuszka odlać 1,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do odlanego
Monia miesza i gotujeTort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła i czekolady lub ganache. Dekoracja to już inna kwestia i tu można trochę zaszaleć :) Oto przepis na bardzo czekoladowy tort biszkoptowy
KorniszonkiDzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na tort, który upiekłam dla Mojej Malutkiej Córeczki :) Składniki: biszkopt piegowaty - 6 jajek - 100 g cukru kryształu - 150 g mąki pszennej - 1/2 szklanki suchego maku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto różowe - 5 jajek - 150 g cukru kryształu - 150 g margaryny - 150 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kisiele wiśniowe(...)mleka - 1 budyń waniliowy - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 350 g masła oraz - słoik powideł śliwkowych - puszka brzoskwiń - kolorowe draże - pianki Przygotowanie: Na początku zabieramy się za przygotowanie biszkoptu piegowatego. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy
Zainspirowana w kuchnigorące popołudnia letnią porą najlepsze desery lodowe, ale to ciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance
Kuchnia Beatyszybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone. Biszkopt: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec(...)stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy
My World by Dagmara Rekpysznym serem białym "Mój ulubiony". Sernik gorąco polecam na kolejne okazje, choćby nadchodzącą Niedzielę przewodnią, zwaną też w Polsce od 2000 roku Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera Mój ulubiony(...)Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę masy przełożyć na blat i rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i pozostałą masą. Udekorować
Gosia gotujeczas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy(...)masy serowej łączymy z papką z bananów i masą kajmakową. Następnie stale miksując wolno dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia
zjem to blog kulinarnyszklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny około 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki borówek (mrożonych) 1 opakowanie galaretki jagodowej 90 g okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: W dużej misce miksujemy twaróg z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy lekko się ostudzi dodajemy do niej cztery łyżki twarogu i szybko miksujemy(...)powrotem do sera i miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy zamrożone borówki, mieszamy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty a na nie wykładamy masę serową. Wkładamy całość do lodówki. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika. Sernik
Qchnia po prostuPuszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami
AleTorcikgotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego(...)stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy paski galaretki a pomiędzy nimi układamy biszkopty. Wykładamy pozostałą część masy. Układamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniapolecamy! Składniki Ciasto miodowe 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka) biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dwie części, każdą część rozwałkować, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Ciasto nakłuć widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 st.C, odstawiamy do przestudzenia Biszkopt Białka ubić z solą, dodać cukier. Stale ubijając, dodać po żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy około 30 minut
kgwjanczewo