na biszkopt - 2000 przepisów (strona:83/134)

Gołąbki w liściach botwinki 137

liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, śmietanę i odciśnięte biszkopty. Wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy solą

Atlas Smaków
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 165

cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru(...)masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie strucli:  Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około 1 cm ciasta

Lili w kuchni
Szybki sernik z jagodami 143

wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru ( według uznania) 3 całe jajka 1 jogurt naturalny 190 g 5 łyżek jagód 30 g budyniu śmietankowego  2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka,  dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki na 500 ml mleka ), wlać olej i jeszcze raz dokładnie utrzeć(...)Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm, na dnie ułożyć biszkopty Piekłam w prodiżu około 35- 40 min Przygotowanie ciasta przebiegło mi sprawnie, warto było wykorzystać resztę serka. A jeśli ilość składników podwoimy, otrzymamy całkiem spore ciasto

Proste Potrawy
Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką 201

pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Przed podaniem przygotowujemy piankę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną  śmietankę i białka jajek, ubijamy je na najwyższych obrotach(...)sztywną piankę, w między czasie dodając od smaku słodzik/cukier. Brzoskwinię obieramy i na ile się da - kroimy w kostkę :) Kiedy biszkopty ostygną wypełniamy je pianką i dekorujemy brzoskwinią! Smacznego :) PS. Byłam twarda, nie oblizałam nawet paluchów

Spektrum Smaku
sernik na zimno z porzeczkami 151

wanilii, stopniowo żółtka, śmietanę oraz ser z żelatyną. Całość miksujemy na wolnych obrotach i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. dodatki: ok. 80 g okrągłych biszkoptów (ja zużyłam 15 szt. o 5 cm średnicy) 1 galaretka czerwona (rozpuszczona wg opisu na opakowaniu) ok. 200 porzeczek (mieszanej czerwonej z czarną) wykonanie: Dno i boki tortownicy(...)średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Sód tortownicy układamy biszkopty, wylewamy masę kakaową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie wylewamy masę białą, ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami leśnymi 162

jest taka okazja, że wypada zrobic tort. Żeby wszyscy mogli go zjeść musi on być bezglutenowy. Trochę miałam obawy, bo postanowiłam nie szukać idealnego przepisu, tylko w moim ulubionym biszkopcie mąkę pszenną postanowiłam zastąpić maką bezglutenową i powiem wam, że to był bardzo dobry pomysł. biszkopt 0,5 szkl maki bezglutenowej 6 jajek 0,5 szkl

Polska Zupa
deser jabłkowy na zimno... 205

Składniki: jabłka 70 dag, biszkopty okrągłe 200 gram, jogurt naturalny 180 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jabłka obrać ze skóry, pokroić na różnej wielkości kawałeczki zimny jogurt wymieszać z rozpuszczoną, wystudzoną cytrynową galaretką, wlać do naczynia typu keksówka, do jogurtu wsypać 3/4 jabłek i wymieszać, schować do lodówki do stężenia galaretkę truskawkową rozpuścić(...)gorącej wodzie, wystudzić na jabłka ułożyć biszkopty ile potrzeba, dodać resztę jabłek i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin deser jest przepyszny i szybko się zjada..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Deser z truskawkami 120

Dziś kolejne eksperymenty kulinarne z truskawkami. Tym razem deser truskawkowy. Szybki, smaczny i truskawkowy ;) Polecam! Deser z truskawkami Składniki: 40 dag truskawek, 4 biszkopty, 250 ml kremówki, 250 g serka naturalnego, + opcjonalnie cukier. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Połowę truskawek blendujemy na mus (możemy dosłodzić do smaku). Do miseczki nakładamy biszkopt który zalewamy musem truskawkowym.   Kremówkę ubijamy

paapilotkaa
Biszkopt tradycyjny 86

wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.  Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni.  Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki. Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy 24-26cm, natomiast jeśli mamy większą formę musimy zwiększyć ilość składników.  Przepis otrzymałam

Mania Wypiekania
Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką. 126

dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt:   4 jajka ¾ szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna  1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe(...)cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.  Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.  Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy

Symfonia smakowa
Sernik truskawkowy 196

Sernik, truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym. Spód: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3 łyżki płynnego miodu 250 g masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania(...)galaretki truskawkowej 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową  masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki. Truskawki miksuję,  przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki

Ciasteczkowy Potwór
tiramisu truskawkowe 356

cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem. W pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować

Domowy Smak Jedzenia
Papryka faszerowana 109

kompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni wjeżdżają faszerowane papryki! Łaaaał! Zjadłem jedną, zjadłem drugą, próbuję dojść do siebie po dość ciężkim przeżyciu, a tu kolejna ciężka artyleria! Na deser biszkopt kakaowy z morelami! Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci kawałek... Dość! Jestem pełny! Uff... Ja pierdziu, no tyle zajebiaszczych rzeczy w jeden dzień to nie jadłem chyba od przed wojny! :) Teraz(...)zatem podzielę się z wami przepisem na faszerowane papryki, a kakaowy biszkopt z morelami będzie jutro :) Jak to zawsze u Magdy ilość składników nie jest zbyt precyzyjna (właściwie to jest zupełnie nieokreślona) więc to trzeba sobie samemu według gustu i smaku dopasować. papryka (ile tam chcemy) cebula bakłażan cukinia koncentrat pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła

Marder&Marder Manufacture
Kostka limonkowa 195

Proste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny(...)misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty  PONCZ:Składniki ponczu mieszamy z wyciśniętą limonką. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE: Upieczony wystudzony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem limonkowy, zalewamy tężejącą galaretką wstawimy do lodówki do całkowitego stężenia.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania