soli (dałam 3 płaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux) 100 g cukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania(...)godzinę do dokładnego odsączenia. Orzechy, migdały, rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Orzechy obrać w miarę możliwości ze skórki. Przez maszynkę do mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki biszkopt z 4 jajek białka, 5 sztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany(...)gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy, przykrywamy orzechowym blatem. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Gotowanie moimi oczamioleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża butelka zielonego pysio 3 budynie śmietankowe 3 zielone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji lub jedno duże SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy(...)minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wierzch: 2 galaretki
Darcia w kuchniciemny biszkopt serek waniliowy bita śmietana porzeczka Składniki: polewa: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao biszkopt: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa
Darcia w kuchniBożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji(...)bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić
Darcia w kuchniSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki(...)Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. ( blaszka okrągła średnica 21 cm ) masa serowa: Masło zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. masa
Darcia w kuchniskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem(...)gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy 1/2 masy budyniowej I, wykładamy masę jabłkową i odstawiamy do stężania. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej I. Na masie układamy delicje, wykładamy tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia
Domowy Smak Jedzeniazółtek szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży 100 g mączki migdałowej (mielimy płatki migdałowe) 50 g zmielonych biszkoptów konfitura do posmarowania wierzchu mazurka sok z cytryny 30 g płatków migdałowych (mogą być posiekane orzechy, mama uważa że idealnym rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów(...)smarujemy konfiturą różaną. Blat różany: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy konfiturę różaną i sok z cytryny. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę migdałową, zmielone biszkopty i mąkę pszenną) i mieszamy ręcznie. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (lub orzechy, albo jedno i drugie jeśli wybierzemy taką opcję, pamiętajcie tylko żeby nie przekroczyć 30 g. Masę wylewamy
Lili w kuchnijogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka 1 duża gruszka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń czekoladowy bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka waniliowego Paczka biszkoptów okrągłych 1/2 szkl oleju ryżowego marki Oleofarm 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi trzepaczkami od miksera ubijamy żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej(...)jednej dodajemy budyń czekoladowy i jedną czubata łyżeczkę kakao, a do drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią układamy pokrojoną w półksiężyce gruszki, następnie na nie wylewamy masę jasną. Pieczemy 1 godz. w 180 stop. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !końcu się znalazła i dziś mogę się podzielić z Wami nową wersją mlecznej kanapki wzbogaconej warstwą ryżu preparowanego w czekoladzie, który swym smakiem przypomina znane mi z dzieciństwa szyszki. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą(...)następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 szklanki "pełnego" mleka w proszku 1 kostka masła Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy
Cynamonowe szczęścieteż ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na warstwę kokosową: 200 g drobnego kokosu 3 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)następnie dodać rozrobiony budyń. Zagotować mieszając a na końcu dodać masło. Mieszać aż wszystko razem się połączy i zdjąć z ognia. Odczekać chwilkę i gorącą masę wylać na biszkopt, odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce. Na warstwie kokosu ułożyć ptasie mleczko. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać cappuccino a następnie żelatynę. Masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszka ananasa w zalewie 4 jajka 1/2 kostki masła 3 łyżki pomarańczowych wiórek kokosowych 3 łyżki zielonych wiórek kokosowych 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu herbatniki lub biszkopty na spód Sposób przygotowania: Ananasy wraz z zalewą miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi (ja zostawiłam plaster do dekoracji). Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym jajku(...)Następnie dodajemy stopniowo ser, gdyby masa robiła się zbyt gęsta rozrzedzamy koktajlem ananasowym i postępujemy tak do wyczerpania składników. Blaszkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki (lub biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku
Kolorowy Przepisowniknajlepiej poprawić sobie humor czymś słodkim, w moim przypadku najlepiej to jeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód(...)grubości. Tak przygotowane jabłka wsypujemy do miski, zasypujemy cynamonem oblewamy sokiem z cytryny żeby nie poczerniały, a imbir ścieramy na drobnych oczkach i dokładnie ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuba Gotujepikantnych i gruboziarnistych. Posiłki powinny być spożywane świeżo przyrządzone w niewielkich porcjach, w równych odstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie. Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik(...)liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu
Codzienne Gotowanie