na biszkopt - 2000 przepisów (strona:87/134)

Czarny jar 5345

deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy(...)cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania

Passions hobbies life
WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE 78

Składniki na spód: =cukier perlisty =pokruszone ciastka,lub biszkopty    =amaretto 3-4 łyżki                                             WYKONANIE(...)Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Wyłożyc pokruszonymi ciastkami ,lub biszkoptami .Skropić sokiem truskawkowym wymieszanym z amaretto                                                                            Masa serowa

w mojej kuchni
Tort gruszkowy 478

wystygnięcia. Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru, a następnie połączyć z mlekiem i żółtkami. Po przestudzeniu wsypać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać. Na dno tortownicy układamy jeden nasączony biszkopt i po bokach układamy plasterki gruszek. Następnie masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykładamy drugim nasączonym biszkoptem i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego. Inspiracja

O kuchni z uczuciem
Murzynek Siostry Anastazji 18316

nieco bym zmieniła, ale o tym napiszę na samym końcu w uwagach. Siostra Anastazja piecze na blaszce o wymiarach 23x38 cm, zaś ja użyłam tutaj blaszki 25x30. SKŁADNIKI Na biszkopt 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki(...)puder. Na koniec dodać tężejącą galaretkę nadal ubijając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć na dolny placek, następnie nałożyć górny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem pół szklanki wody, to za mało na dwa opakowania galaretek. Zdecydowanie następnym razem

Passions hobbies life
Mini serniczki z nektarynkami 182

tych soczystych owoców, to zachęcam Was do przygotowania tych cudownych serniczków." Składniki:600 g sera chudego4 jaja50 g cukru4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią30 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejopakowanie biszkoptów 2 nektarynkiSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę. Przekładamy do miski, miksujemy, a następnie dodajemy żółtka ciągle miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki(...)pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku

Słodkie Przyjemności
Ciasto pomarańczowe 149

składniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4 żółtka* 100 g cukru* 4 łyżeczki żelatyny* 200 ml śmietany kremówkipolewa owocowa na wierzch* 500 g dowolnych owoców* 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1* 160 g cukruSposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek(...)pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową.Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą.Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem.Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce.Polewa owocowa na wierzchOwoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, wymieszać z żelfixem

Mix smaku
Ciasto Kubanka 237

wiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao, łyżeczka

Z miłości do słodkości
Sernik bananowy na zimno 389

cukrubiszkopty do wyłożenia formygalaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean WodzisławGalaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć

Monia miesza i gotuje
Kolorowa fantazja 197

naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek.Masa czerwona: 1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się(...)garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się rozgotują dodać dwie galaretki, pomieszać chwilę. Odstawić do wystygnięciaGalaretki pomarańczowe rozpuścić w połowie wody, odstawić do stężenia.Na jeden biszkopt wykładamy masę zielona, nakrywamy drugim. na drugi masa czerwona , przykrywamy . na wierzch pokrojone brzoskwinie, zalać pomarańczowa galaretką.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 129

jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250 g masła80 ml rumu200 g cukru pudrupolewa:sok z 1 cytryny200(...)białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 275

spód:2 jajka140 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego130 g mąki pszennej70 g zmielonych orzechów włoskich1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70 g masła50 ml wody1 płaska łyżeczka cynamonuniewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciastaniewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formyMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego160 g cukru2 opakowania cukru wanilinowego3 jajka2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej1 łyżka mąki(...)cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypać pokruszonymi biszkoptami. Do rondelka przełożyć masło i wlać wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi

Świat Ciasta
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 261

się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie:- pół słoika konfitury malinowej- 8 łyżek likieru kokosowego- 2-3 łyżki wiórek kokosowych(...)papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia. Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej

W poszukiwaniu inspiracji
Szybki letni deser 217

Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle w oryginale jest zupełnie inne - ma custrad i jagody, i upieczony biszkopt. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, chcąc wykorzystać to, co miałam w lodówce. I muszę przyznać, że wyszło naprawdę smacznie - słodkie, gąbczaste biszkopty o lekko alkoholowym aromacie, delikatnie aksamitny krem z mascarpone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK Z MALINAMI 223

Niebo w gębie!  Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g cukru60 dag malin galaretka malinowa Wykonanie: Tortownicę o srednicy 26 cm wykładamy biszkoptami. srodek wykładamy podwójną warstwą. Jajka miksujemy na puch z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy

Z Majeczką w kuchni
Szachownica inaczej 644

zapraszam na pyszne ciasto o nazwie szachownica .Na pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :) Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) Składniki na biszkopt :1 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru3 łyżki kakao gorzkiego

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania