na biszkopt - 2000 przepisów (strona:85/134)

Szampan i maliny - ciasto 456

Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka

In my kitchen
Ptasie mleczko 76137

piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut . Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy(...)wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto.  Wstawiamy do lodówki najlepiej

Słodkości i nie tylko
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 158

proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można też upiec w tortownicy 26 cm lub 22 cm (wtedy(...)zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić (w formie!) z wysokości 50 cm na blat lub podłogę i odstawić do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Wystudzony biszkopt oddzielić od brzegów nożykiem, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty (lub 3 jeżeli był upieczony w mniejszej formie). Do nasączenia 1 szklanka mocnej herbaty z cukrem i cytryną

Pełny talerz
pstrąg smażony 227

mąka do obtoczenia oliwa do smażenia  sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor  uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli następnie dodajemy żółtko(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny

na gazie
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 101

białego maku 1 czubata szklanka cukru 1/2 szklanki miodu 1 opakowanie obranych migdałów (100 g) 4 duże jajka 85 g masła  80 g rodzynek 280 g biszkoptów lukier 2-3 szklanki cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody posiekane orzechy włoskie 1. Na samym początku przygotować nadzienie: - mak wypłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą (musi przykryć cały(...)chwilę gotować, - następnie do przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając,    - przygotowaną masę ostudzić, - następnie dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto

Ugotować
Kubanka 217

wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog  rudasłodycz  tamta wersja ciasta  jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy(...)Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  W tym czasie mało  ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt.  Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort czekoladowo-marcepanowy 227

Tort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt:   140 g cukru 7 jajek 140 g mielonych migdałów 80 g mielonej gorzkiej czekolady  Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na parze, wystudzić i  połączyć(...)pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki   Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao  płatki migdałowe

Humanistka w kuchni
Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą. 147

Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt papierem ku górze, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała. Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch rolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Symfonia smakowa
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 638

zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)mieszamy łyżką.  Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.  Upieczony biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,  Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.  Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto "Jajko sadzone" 189

efektowny deser?  Proponuje przygotować jaka na słodko ;) czyli  ciasto "jajko sadzone".  Proste składniki  a efekt może zaskoczyć, skusilibyście się na takie śniadanie? ;)   Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej typu 450 1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej)  pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być(...)pół szklanki wrzątku Dodatkowo : Brzoskwinie z puszki wraz zalewą Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia galaretki. Połączyć z zmiksowanym serkiem homogenizowanym. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Zalać galaretką z serkiem  i ułożyć  połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Wyciąć okrągłe kawałki  przypominające jajka sadzone smacznego

W kuchennej krainie
Babeczki Kogel - Mogel 222

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty

Jadło i czytadło
Kilimandżaro Siostry Anastazji 204

Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto Siostry Anastazji                   " Kilimandżaro  "  Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków(...)Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek  3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek  2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka  3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto ajerkoniakowe 373

zmotoryzowanych. Niewykluczone, że zaraz po zjedzeniu ciasta alkomat może wykazać nam procenty. W takim przypadku pozostaje nam albo odczekać stosowny czas, albo też pojechać na badanie krwi. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody szczypta soli(...)szklanka ajerkoniaku Pozostałe: 3-4 łyżeczki cappuccino 500 ml śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix 1 łyżeczka cukru do dekoracji: 1 łyżeczka kakao WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać

Passions hobbies life
Tort orzechowo-migdałowy 163

składniki się połączą w jednolitą masę. W drugiej misce  ubić  na sztywno  b itą śmietanę , dodać puder i delikatnie połączć z masą orzechową.  Wyjąć biszkopt z formy  i przekroić długim ostrym nożem na 2 równe części. Ułożyć spodni blat na paterze, skropić ponczem i posmarować masą. Przełożyć kolejną warstwaą biszkoptu, skropić ponczem i powtórzyć czynność

Gosia gotuje
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 150

pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji  u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt:  4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła o temperaturze(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 15 -18 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania