prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm) 4 jajka L (lub 5 jajek M) 200 g cukru 2 łyżki wody 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta
Kto ugości moich gości?kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny. Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru. Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne! Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki. Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się oblizywał ze smakiem! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka
Ostra na SłodkoTort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 … Czytaj dalej Tort- niespodzianka na Dzień Nauczyciela
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł się truskawkowy krem oraz śmietanowy … Czytaj dalej Tort Jej Wysokość Zosia
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNajbardziej lubię te przepisy, które nie wymagają dużej ilości składników, czasu oraz nakładu pracy. I taki jest właśnie ten torcik. Jeśli bardzo zależy mi na czasie schładzam biszkopt pod wiatrakiem (wiem, wiem, nie powinno się ale jeśli ma się tylko 60 minut na zrobienie wszystkiego przed przyjście gości to każdy sposób jest dobry :)). Nowy post Błyskawiczny tort śmietanowy pojawił się
Wypieki i Rumieńceciasto upatrzył sobie mój syn, a ja, jako dobra mama musiałam je upiec :) Proste, smaczne i efektowne ciasto, które poleca jedna z najlepszych kucharek, czyli siostra Anastazja :) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 5 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasteczkowy PotwórDodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem. Krok 3 Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można
CoolinarniePLubiegłą sobotę moja przyszła teściowa obchodziła swoje 18- naste plus Vat urodziny. Z tej też okazji została obdarowana tortem który miałam przyjemność własnoręcznie przygotować i ozdobić;) Białe biszkopty przełożone truskawkowym kremem. Przepis znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki Anikolejny tort. Tym razem dla małej, wielkiej fanki Violetty;) Kolorowe biszkopty przełożone masą truskawkową. Solenizantka była bardzo zadowolona, więc i ja się cieszę;) Serdecznie polecam:) Składniki: 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej barwnik spożywczy opcjonalnie Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać barwnik spożywczy i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
Krakowskie smaki Aniutartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera.Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać.Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki.Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić
Mix smakupołową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu
UgotujmyTo.plMango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość!Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!Spróbujcie! SKŁADNIKI( keksówka )- jajko – 2 sz– cukier – 0,4 szklanki
Ostra na Słodkopowoli ciągle mieszając wlewamy wodę z żelatyną. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Dno tortownicy (18 cm) wykładamy biszkoptami namoczonymi w mleku lub w kawie cappuccino. Smarujemy boki masłem i wylewamy połowę masy serowej. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia. Następnie układamy kostki ptasiego mleczka naokoło formy
Słodka StronaRolada śmietanowa...Puszysty i lekki biszkopt.Pyszna i kremowa bita śmietana.Oprószone cukrem pudrem.Niebo w gębie.Zapraszam!Składniki:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g białego
Gospodyni Miejskasmakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka, 100g cukru pudru, 125g margaryny lub masła, 200g mąki pszennej, sok i skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać
Z miłości do słodkości