na biszkopt - 2000 przepisów (strona:101/134)

Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza. 337

Masa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą mamy gotowy, wyśmienity tort, który nie wymaga jakiś wyjątkowych ozdób, bo ma wyjątkowy smak. Sprawdzony w mojej rodzinie już od kilkunastu lat.. pojawia sie na większości uroczystości i znika do ostatniego kawałka. Polecam

Kuchnia z widokiem na ogród
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 187

lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis na mieszankę do słoiczka, taką która ładnie wygląda na półce (to dla estetów) a dla czynnie pijących jesienią hektolitry herbaty – szybka mielona Karha. Spróbujcie! Taka herbata niczym

Karo in the Kitchen
Rolada z kremem i bakaliami 147

Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blachy piekarnikowej. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Ściereczkę kuchenną zwilżamy, przekładamy na nią upieczony biszkopt i jeszcze gorący zwijamy w roladę a następnie zabieramy się za robienie kremu. Jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy

Zainspirowana w kuchni
Gruszki w syropie do słoików na zimę 154

kolejny na blogu przepis na gruszki, tym razem w 100% na słodko, te idealnie nadają się do deserów i ciast. Dodatkowo syrop idealnie pasuje do nawilżania tortów i biszkoptów. Czytaj więcej

Pychotkaaa
13 przesądów kulinarnych w Piątek 13-tego 216

nimi? Rada . U nikać zabierania gruszek na podróż , a przede wszystkim dawania ich komuś na drogę.  W Chinach gruszka przypomina fonetycznie wymową wyrażenie „rozstawać się.   9). Biszkopt Wypiekacie ciasto biszkoptowe, koniecznie zamknijcie okna i drzwi do kuchni. Kto wie jakie licho może przez nie wpaść .  W końcu nie tylko n am ciacho może smakować, a poza

Grunt to przepis!
Bajaderki 487

wiórkach kokosowych. Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś je z jakiegoś starego ciasta :D     Składniki: (na około 10-15 sztuk) Bajaderki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkoptowe z kremem dyniowym 162

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, mieszać do rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Po wystudzeniu: 5 jajek, białka

kulinarnyswiatdomi
Gruszkowo - kawowa Fantazja 185

Pasuje , a jakże :) Chociaż kawowy smak mocno konkuruje z gruszkami. Następym razem przetestuję z delikatniejszym kremem waniliowym  ... a może z dodatkiem ajerkoniaku  ?  hmmmm Można poeksperymentować :) Składniki : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Malinowa Kawiarenka
babeczki melbowe z frużeliną 118

Masa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na klasyczną babciną melbę tu: klik ) ale tym razem postanowiłam nadziać nią kruche babeczki. Masa ta ma bardzo charakterystyczny, lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto truflowe 141

wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na końcu wmieszać cukierki. Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Odstawić do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 150

proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Płaską foremkę do małych ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut.  Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. Przelać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernikowa babka na majonezie 173

szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm  Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy 192

szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z jednej pomarańczy herbatniki kakaowe do wyłożenia foremki Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 28x25 wyłożyc biszkoptami kakaowymi i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać

Monia miesza i gotuje
Francuska szarlotka 315

cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut. Kasia upiekła  Szarlotkę Dorota upiekła  Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła  Szarlotkę sypaną Joanna upiekła  Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów Daria upieka  jabłecznik z migdałami Aga upiekła  Szarlotkę z miętową nutką Marzena upiekła  Szarlotkę z budyniem

cookpl